Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
20. 9. 2014,
21.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

EuroBasket skok v športno preteklost

Sobota, 20. 9. 2014, 21.18

7 let, 12 mesecev

Za popolno pravljico je manjkala le slovenska kolajna

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ponedeljek bo minilo natančno leto dni od finalnega obračuna Francije in Litve, s katerim se je v ljubljanskih Stožicah končal EuroBasket 2013.

Slovenske priprave na evropsko košarkarsko prvenstvo so zaznamovale številne težave. V zraku je sprva dolgo viselo vprašanje, ali bo vlada tedanjega premiera Boruta Pahorja pristala na plačilo pregrešno drage pristojbine na račun evropske zveze Fiba Europe (šest milijonov evrov). Nemalo zapletov pa sta prinesli tudi vprašanji o gradnjah dvoran in partnerskih občin v projektu, ki je bil na športni ravni po osamosvojitvi zanesljivo največji in najzahtevnejši. Na koncu se je EuroBasket 2013 izkazal za pravo zgodbo o uspehu s pozitivno zapuščino.

Prvenstvo, ki je potekalo v Ljubljani (Tivoli in Stožice), Celju (Zlatorog), Kopru (Bonifika) in na Jesenicah (Podmežakla), je bilo v vremensko toplem septembru pravo stičišče navijačev iz številnih evropskih držav. Za nameček ni prineslo tveganih in nerentabilnih infrastrukturnih novosti, temveč so predvsem na Gorenjskem in Primorskem ob učinkovitem črpanju evropskih sredstev dočakali obnovitev dvoran.

Tudi domača reprezentanca je poskrbela za pravo športno evforijo, ki je v zaostrenih gospodarskih razmerah in v precejšnji družbeni krizi vsaj za nekaj časa odgnala črnoglede misli ter poskrbela za večjo enotnost v državi. Za popolno pravljico je na koncu (z)manjkala le tako želena kolajna čete tedanjega selektorja Božidarja Maljkovića, ki je zasedla peto mesto.

Parkerjev šov za prvi francoski naslov

Slovenci, za katere nista zaigrala Erazem Lorbek in Beno Udrih, so v prvem delu prvenstva med drugim na kolena spravili mogočne Špance, v drugem delu mišice kazali proti Grkom in Italijanom, nato pa v četrtfinalu naleteli na Francijo. Ta do takrat resda ni bila povsem prepričljiva, a je na krilih prvega zvezdnika prvenstva Tonyja Parkerja prav v obračunu z gostitelji v nabito polnih Stožicah pokazala pravo moč. Parker je dobil strelski dvoboj z Goranom Dragićem, svoj delež sta prispevala še Nicolas Batum in Boris Diaw, tako da so se galski petelini na koncu zanesljivo prebili v polfinale.

Ekipa, ki je na uvodni tekmi prvenstva klonila celo proti neprepričljivim Nemcem, je nato bržčas ključno tekmo prvenstva odigrala v polfinalu proti Španiji. Zanjo resda ni igral Pau Gasol, a so olimpijski podprvaki in branilci naslova v Slovenijo vendarle pripotovali z zavidljivo močno ekipo. Toda na drugi strani je stal izjemni Parker, ki je v izvrstni predstavi strl španski odpor, iz njegovih oči pa je bilo razbrati, da ga v Sloveniji zanima le naslov evropskega prvaka, prvi v francoski zgodovini.

Kot pravi vodja je pred velikim finalom svoje soigralce v slačilnici opozoril, da bo on prva litovska tarča, zato naj bodo pripravljeni prevzeti del napadalne odgovornosti. Diaw in Batum sta mu prisluhnila, predvsem pa so Francozi levji delež opravili v obrambi, kjer so preprečili litovske strelske rafale. Na koncu so slavili zmago s 14 točkami prednosti (80:66). "Uspelo nam je," sta si ob tem dejala najkoristnejši košarkar turnirja Parker in selektor Vincent Collet.

Ne v Ukrajini, temveč kar doma

Ko so Francozi v Stožicah slavili naslov evropskega prvaka, so njihovi navijači že kovali načrte o poti v Ukrajino, ki je imela tedaj status gostitelja prihodnjega EuroBasketa. A kmalu zatem so se razmere v nekdanji žitnici Evrope občutno poslabšale. Na ulicah je zapelo orožje, politična nestabilnost je postala nevzdržna, svoj delež pa so s politiko do ukrajinskih vprašanj prispevali še nič kaj miroljubni ruski sosedi.

Fiba Europe je zato Ukrajini odvzela prvenstvo, po ponovljenem kandidacijskem postopku pa ga razdelila med štiri države. Prvi del evropskega prvenstva 2015 bo tako potekal v Nemčiji (Berlin), Latviji (Riga), na Hrvaškem (Zagreb) in v Franciji (Montpellier). Francozi bodo gostili tudi zaključni (izločilni) del tekmovanja, pri čemer je prednost dobil Lille z nogometnim štadionom, ki bo prihodnjega septembra postal košarkarska dvorana, v kateri bodo gostitelji skušali ubraniti naslov prvaka.

Ne spreglejte