Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
29. 8. 2014,
18.27

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Chris Thomas Dante Exum Joe Ingles Avstralija

Petek, 29. 8. 2014, 18.27

2 leti, 2 meseca

Vročica vse bližje: proti Sloveniji brez najboljšega, a še vedno mogočnejši

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvi tekmec slovenske košarkarske reprezentance bo izbrana vrsta Avstralije, ki ima v svojih vrstah, roko na srce, kakovostnejše košarkarje kot Slovenija. A imena ne zmagujejo vedno.

San Antonio Spurs, Utah Jazz, Chicago Bulls, Cleveland Cavaliers, Maccabi Tel-Aviv, Bešiktaš, Galatasaray so klubi, v katerih igrajo košarkarji Avstralije, v nekaterih imajo tudi ključno vlogo.

Strokovni štab slovenske reprezentance je imel na razpolago deset tekem iz pripravljalnega obdobja, tako da so lahko povsem proučili prvega nasprotnika na svetovnem prvenstvu. Pomočnik Chris Thomas ga je v Franciji videl na delu celo v živo, nad igro Avstralije je bil navdušen.

"Nekateri so že šli čez bitke in vedo, kaj morajo narediti"

"Avstralija ima izjemno ekipo. Lahko rečem, da spada med najboljša mednarodna moštva, ki sem jih videl. Vseh 12 košarkarjev lahko igra. Mislim, da ima dobro kombinacijo mladih in starih. Nekateri so že izkusili bitke in vedo, kaj narediti, da pridejo do lovorike. Imajo tudi izjemno nadarjenega Danteja Exuma (5. na letošnjem naboru lige NBA, na katerem ga je izbral Utah, op. p.)," so bile prve besede o tekmecu.

Američan v vrstah Slovenije, ki je danes odpotoval v Bilbao, kjer bo preučeval morebitne nasprotnike Slovenije v izločilnih bojih, se je nato navezal še na igro košarkarjev iz dežele kengurujev: "Zelo dobro znajo zadeti z razdalje, kar bo številnim ekipam povzročalo težave. V ekipi imajo tudi nekaj igralcev v ligi NBA. Njihova prednost je prav tako igra pod košem, težava pa, ko prideta Nathan Jawai in Aron Baynes v težave z osebnimi napakami. Izkoriščati bomo morali igro pick'n'roll, da bi prihajali visoki košarkarji do prekrškov. V obrambi igrajo dobro. Jawai ni igral veliko to sezono. Morali jih bomo izriniti iz rakete."

Baynes še ni pokazal razkošnega znanja

Sloveniji najbolj poznan igralec je, jasno, Aron Baynes, ki je bil v sezoni 2012/13 član Uniona Olimpije, nato pa je ob odškodnini odšel v San Antonio, s katerim se je letos veselil naslova prvaka lige NBA. "Baynes ima izjemen občutek za igro pod košem. V ligi NBA še ni mogel pokazati razkošnega znanja, saj je menjava za Tima Duncana in Borisa Diawa. Spomnim se, da je na turnirju v Franciji na eni tekmi dosegel 18 točk, na drugi pa pobral 12 odbitih žog," opozarja Američan v vrstah Slovenije.

Bo pa Baynes v reprezentančnem dresu pogrešal klubskega soigralca Pattyja Millsa (julija si je poškodoval ramo, op. p.), kar je dobrodošla novica za Slovenijo, saj velja za odličnega košarkarja. Na olimpijskih igrah v Londonu je v dresu izbrane vrte v povprečju dosegal kar 21,2 točke na tekmo.

Pogrešali bodo Millsa in Boguta, a imajo ob zgornji trojici tudi Andersna, Inglesa, Neweyja, Motuma …

"Velika škoda je za Avstralijo, ker ne bo mogla računati na Millsa. Spomnim se, kako nas je pred dvema letoma uničil v končnici lige NBA. Ali ga lahko nadomestijo? Ne. Imajo pa košarkarje, ki bodo to poskušali narediti. Čeprav imajo pod košem Baynesa in Jawaija, bodo verjetno pogrešali tudi Andrewa Boguta, ki je eden od najboljših obrambnih igralcev v ligi NBA," pravi Thomas o največjih imenih avstralske košarke.

Ob vseh naštetih košarkarjih moramo opozoriti še na celo plejado avstralskih igralcev, ki bodo grenili življenje Slovencem. Tu so izkušeni David Andersen, ki se je skupaj z Matjažem Smodišem med drugim veselil naslova evrolige pri CSKA, Joe Ingles, nekdanji soigralec Erazma Lorbka pri Barceloni, je letos pomagal Maccabiju iz Tel Aviva na evropski tron, Bradley Newey je bil v pretekli sezoni najboljši strelec Gran Canarie, ne smemo pozabiti na Brocka Motuma, ki se je poleti iz Bologne preselil k Utah Jazz …

V slovenskem taboru imajo razlogov za skrbi dovolj, a imena ne zmagujejo vedno …

Ne spreglejte