Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
8. 7. 2015,
16.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Dwyane Wade Miami

Sreda, 8. 7. 2015, 16.57

8 let

Visoki pogodbi Wada in Dragića na izhodna vrata postavili dvojico

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Golden State v tem poletju še ni veliko trgoval. Prva njegova menjava je odhod Davida Leeja, ki je v zadnji sezoni izgubil mesto v prvi peterki. Spremembe čakajo tudi Miami.

Pri Miamiju so dosegli dva pomembna cilja v trgovanju. Podpisali so novo dolgoročno pogodbo z Goranom Dragićem, ki bo še naprej njihov prvi organizator, prepričali pa so tudi legendo kluba in v ligi NBA že vseskozi člana Miamija Dwyana Wada.

Njuni privolitvi seveda nista bili poceni, Miami pa se je ob tem dogovoril tudi s krilnim igralcem Luolom Dengom (četrti strelec v lanski sezoni) in podpisal pogodbo z novincem Justisom Winslowom.

Vse pogodbe skupaj nanesejo trenutno okoli 13 milijonov dolarjev (11,7 milijona evrov) presežka nad davčno omejeno mejo, kar bi pomenilo še kar nekaj dodatnih stroškov, zato je zelo verjeten odhod kakšnega od košarkarjev.

Največ možnosti za menjavo kluba imata pred prihodom Dragića prvi organizator igre, 29-letni Mario Chalmers, in izkušeni center Chris Andersen. V prihodnji sezoni bosta njuni pogodbi skupaj vredni 9,4 milijona dolarjev (8,5 milijona evrov), kar bi Vročico zelo približalo meji luksuznega davka.

Miami za omenjana igralca praktično ne pričakuje nič v zameno, verjetno le kakšne prihodnje izbore na naboru lige NBA v drugem krogu, za še dodatno sprostitev proračunske pogače pa bi lahko odšel še en organizator igre Shabazz Napier.

Spremembe pri prvakih

Golden State je veliko dela opravil s podaljšanjem pogodbe z Draymondom Greenom, zdaj pa so opravili še menjavo, ki bo nekoliko zmanjšala njihov proračun. V smeri Bostona odhaja David Lee, še v lanski sezoni eden od nosilcev igre. Pred zadnjo je doživel poškodbo, njegovo mesto je odlično zapolnil Green, Lee pa je imel najmanjšo minutažo po krstni sezoni v ligi NBA 2005/06. V desetih sezonah lige NBA ima 32-letnik še vedno povprečje spoštljivih 14,7 točke in 9,5 skoka na tekmo.

Lee je bil, zanimivo, pri Golden Statu celo najdražji igralec (na sezono je dobil 15,5 milijona dolarjev oziroma 14 milijonov evrov), zato so prvaki iskali cenejšo alternativo. Iz Bostona bo v nasprotno smeri odšel 33-letni Gerald Wallace, ki bo zaslužil pet milijonov dolarjev manj.

Prvaki so ob tem še za eno leto podaljšali sodelovanje z odličnim brazilskim strelcem, 33-letnim Leandrom Barboso (2,5 milijona dolarjev oziroma dobra dva milijona evrov).

Še nekaj drugih dogovorov

Wesley Johnson še naprej ostaja v Los Angeles, vendar bo vseeno menjal moštvo. Namesto za Lakerse bo v prihodnji sezono igral za Clipperse, ki so se z nekdanjim četrtim naborom lige NBA dogovorili za enoletno in 1,1 milijona dolarjev vredno pogodbo (nekaj manj kot milijonov evrov). Johnson bo lahko igral na položaju branilca ali krila, 28-letnik pa ima za seboj najboljšo sezono v karieri (dosegal je nekaj manj kot deset točk).

Alana Andersona se nekateri spomnijo po igranju pri zagrebški Ciboni, zdaj 32-letni Američan pa se je v zadnjih sezonah ustalil v ligi NBA. Po dveh sezonah zapušča Brooklyn in odhaja v Washington (dve leti, štiri milijone dolarjev oziroma 3,6 milijona evrov).

Novega igralca bodo kmalu lahko pozdravili tudi pri Orlandu, ki se je dogovoril z nekdanjim članom New Yorka Jasonom Smithom. Ta bo v eni sezoni zaslužil 4,5 milijona dolarjev (štiri milijone evrov).

Ne spreglejte