Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 9. 2013,
19.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

EuroBasket Ukrajina navijači

Ponedeljek, 9. 9. 2013, 19.30

8 let

Ukrajinci prišli z avtom in zavzdihnili: Oh, ta baraba

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prostrana država, ki ima 45 milijonov prebivalcev, je najbolj ponosna na nogometne in boksarske ase. V zadnjih dneh pa športni ugled rumeno-modrih dvigujejo tudi košarkarji. Junaki skupine A.

V dvorani pod Rožnikom so v skupinskem delu premagali kar štiri tekmece, premoč pa priznali le Francozom, ti se lahko zahvalijo razpoloženemu Tonyju Parkerju, da so preskočili ukrajinsko oviro. Trener Mike Fratello uživa ogromno spoštovanje. V ligi NBA je vodil toliko tekem, da mu izkušnje pomagajo na vsakem koraku. Všeč je tudi navijačem: ''Fratello? Odličen trener in odlična odločitev. Rezultati povejo vse, ekipi je vcepil moštveni duh. Dokler bo zmagoval, ga bomo imeli radi (smeh),'' nam je pred dvorano Tivoli zatrjevala peščica Ukrajincev, ki je sprejela izziv in se v Slovenijo odpravila z dvema jeklenima konjičkoma.

Kopali so se v Portorožu, bili v Postojnski jami

Pot iz Kijeva in Donjecka je bila naporna, a so jo na prizorišču EuroBasketa odtehtale številne prigode. Košarkarji so jih navdušili z zmagami, sami pa so v prostih urah odkrivali lepote Slovenije in potovali naokrog. ''Neverjetno. Šli smo v Portorož in se le uro od Ljubljane kopali v morju. Bili smo tudi v Postojnski jami, res imate čudovite reči. In tudi Slovenke so zelo privlačne,'' je ušlo nekaterim ukrajinskim navijačem. Na dvobojih jih ni bilo veliko, a so bili zelo glasni, košarkarji pa so se jim po tekmi od srca zahvaljevali za podporo: ''V Ukrajini sta še vedno najbolj priljubljena nogomet in boks. Novi zvezdnik je Andrij Jarmolenko, odličen je pri Dinamu, vsi ga obožujejo. Poleg Dinama moram pohvaliti tudi Šahtar,'' je pojasnjeval Oleg Emec iz Kijeva, velik ljubitelj košarke.

Ogledali so si tudi nogometno tekmo v Stožicah

V petek so šli na tekmo med Slovenijo in Albanijo, stiskali pesti za Slovenijo in v ukrajinskem jeziku zapeli različico ''Mi Slovenci, mi Slovenci'' oziroma ''Kdor ne skače, ni Ukrajinec, hej, hej, hej''. Načudili so se nepreglednim množicam v rdeče zastave odetih Albancev, nato pa za nekaj sekund obnemeli. Na naše vprašanje, ali so vedeli, kdo je bil glavni sodnik srečanja v Stožicah, so le skomignili z rameni. Ko smo jim pojasnili, da je bil to Istvan Vad, madžarski delivec pravice, ki jih je na tekmi evropskega prvenstva med Ukrajino in Anglijo ogoljufal za zadetek Marka Devića, sogostitelji Eura pa so tako izpadli iz kombinacij za napredovanje, so se prijeli za glavo. ''Oh, ta baraba! Dobro, da nismo vedeli, saj bi ga živega pojedli,'' so kar pretiravali v žaljivkah. V njih se je prebudila navijaška strast, ki so jo na veliko bolj prijazen način kazali tudi na dvobojih v Tivoliju.

Povabilo na EuroBasket leta 2015 v Ukrajini

Žal jih v drugem delu ne bo več. ''Čeprav je Slovenija razmeroma poceni država, nam je zmanjkalo denarja. Ogledali smo si še tekmo z Veliko Britanijo, zdaj pa gremo domov. Ampak … Če pridemo do finala, se znova vidimo. Tega ne smemo zamuditi,'' so napovedali. In povabili slovenske navijače, da pridejo leta 2015 v Ukrajino, ko bo gostila evropsko prvenstvo. Tam se bodo delile tudi vstopnice za olimpijski turnir v Riu de Janeiru. ''Odlične navijače imate. Bil sem na evropskem prvenstvu v Litvi in vas občudoval,'' je bil iskren najvišji član ukrajinske potujoče odprave. Na hrbtu mu je ponosno visela ukrajinska zastava, za drugi del pa ima le eno željo. Da bi si Ukrajinci zagotovili četrtfinale, nato pa premešali štrene pri kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Španiji.

''Če bi šli v Španijo, bi spet izvedli potovanje z avtom. Čeprav je dolgo in naporno, uživamo v dogodivščinah. In ne prepiramo se, kdo bo voznik. To nas rešuje,'' so nam zaupali. Pohvalili so še predsednika Košarkarske zveze Ukrajine Sašo Volkova, nekdanjega zvezdnika evropske košarke, pa tudi vročega Eugena Jetra, naturaliziranega Američana v vrstah Ukrajine. Daljši pogovor z bratom najhitrejše še živeče Zemljanke, ki smo ga na Sportalu že predstavili, si boste lahko prebrali v torek.

Ne spreglejte