Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
12. 1. 2018,
14.54

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

4

Natisni članek

Beno Udrih Rado Trifunović svetovno prvenstvo

Petek, 12. 1. 2018, 14.54

2 leti, 8 mesecev

Udrih pripravljen igrati za reprezentanco, selektor pojasnil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

4

Beno Udrih | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Izkušeni slovenski košarkar Beno Udrih na začetku sezone v ligi NBA ni našel delodajalca, zato se je odločil za vrnitev v Evropo, kjer je član evroligaškega Žalgirisa. Pri njem se je spet obudila želja po reprezentančnem udejstvovanju, a se v naši izbrani vrsti, vsaj za zdaj, bolj nagibajo k mlajšim košarkarjem.

Beno Udrih ima pri 35 letih ogromno izkušenj, pohvali se lahko tudi z dvema šampionskima prstanoma iz lige NBA, še vedno pa je telesno dobro pripravljen, da igra na najvišji ravni. Čeprav je želel kariero nadaljevati v najmočnejši ligi na svetu, se je preselil v Litvo k Žalgirisu. A vrata v ZDA pušča odprta.

"Pripravljen sem pomagati v kvalifikacijah"

V pogovoru za Slovenske novice je spregovoril tudi o slovenski reprezentanci, ki ji je pripravljen pomagati. Nazadnje je zanjo zaigral leta 2006 na svetovnem prvenstvu na Japonskem: "Kar zadeva moj nastop za reprezentanco, sem pripravljen. V vsaki zgodbi, ki se zgodi, sta dve resnici. Gledam samo naprej in ne bi pogreval tistega, kar je bilo. Pogovarjal sem se z Radom Trifunovićem in če me bo Šaras (trener Žalgirisa Šarunas Jasikevičius, op. a.) pustil, sem pripravljen pomagati v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo."

Si želite, da bi Beno Udrih spet igral za slovensko košarkarsko reprezentanco?

  • Da
    38,35 %
    382 glasov
  • Ne
    61,65 %
    614 glasov
Oddanih 996 glasov

"Cenimo pomoč, vendar se za zdaj nagibamo k mladim"

S selektorjem Trifunovićem se je pogovarjal pred dvema mesecema, preden je naša izbrana vrsta vstopila v kvalifikacijski ciklus za svetovno prvenstvo 2019 na Kitajskem, Beno pa takrat še ni imel kluba. "Z Benom sva se slišala. Dejal je, da je vedno pripravljen pomagati. Jaz in Košarkarska zveza Slovenije cenimo, da je pripravljen pomagati, vendar se zdaj nagibamo k mladim. Da damo prednost njim. Če ga bomo potrebovali, se bomo obrnili nanj," je v pogovoru za Sportal povedal selektor Slovenije.

Rado Trifunović | Foto: Sportida Foto: Sportida

Vse od Udrihovega prestopa v Žalgiris se nista več slišala. Ker sta Evroliga in Fiba na različnih bregovih, je tako ali tako zelo majhna verjetnost, da bi lahko (tudi Luka Dončić, Zoran Dragić, Aleksej Nikolić in Anthony Randolph, ki igrajo v tem tekmovanju) v februarskem kvalifikacijskem oknu pomagal naši izbrani vrsti. Takrat bo Slovenija igrala na gostovanju pri Črni gori in Belorusiji.

"Reprezentante redno spremljam, z njimi sem v stiku prek sporočil ali klicev. Gledam tekme in delam analize. Da vidim, kako igrajo tudi košarkarji Črne gore," je Trifko dal vedeti, da je ob številnih obveznosti, ki jih je prinesla zlata medalja, polno zaposlen.

Slovenija je v kvalifikacije vstopila s prepričljivo zmago proti Belorusiji, nato pa na gostovanju morala priznati premoč Španiji.

V drugi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo na Kitajskem bodo napredovala najboljša tri moštva. Naša skupina se križa s skupino B, v kateri nastopajo Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska. Na Kitajsko bodo nato potovale tri najboljše ekipe iz na novo nastale skupine.

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Slovenija : Belorusija 87:74
Španija : Slovenija 92:84
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora

Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.

Ne spreglejte