Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 11. 2020,
10.55

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Miami Heat Bam Adebayo Bogdan Bogdanović Liga NBA Košarkarska tržnica Marc Gasol

Sobota, 28. 11. 2020, 10.55

3 leta, 4 mesece

TRŽNICA V LIGI NBA (DRUGI TEDEN: 23. 11.–29. 11.)

Zimzeleni Portoričan ostaja ob Dončiću

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Barea Dallas | J. J. Barea ostaja član Dallasa | Foto Reuters

J. J. Barea ostaja član Dallasa

Foto: Reuters

V ligi NBA je zaživela košarkarska tržnica. Dogajanje na njej spremljamo tudi na Sportalu.

Barea ostaja ob Dončiću

Izkušeni 36-letni portoriški branilec J. J. Barea bo tudi v prihodnje nosil dres Dallasa. Soigralec Luke Dončića je namreč podpisal novo enoletno pogodbo v vrednosti 2,6 milijona ameriški dolarjev. Barea sicer za Dallas igra že vse od leta 2014, pred tem pa tudi v obdobju 2006-2011. Veselil se je tudi edinega klubskega naslova prvaka lige.

Marco Belinelli | Foto: Reuters Foto: Reuters Belinelli zapušča ligo NBA

Italijanski veteran Marco Belinelli, ki je v ligi NBA igral vse od leta 2007, si naslednjega delodajalca ne bo iskal v ZDA, saj se vrača domov. Nazadnje član San Antonia, ki je pred tem igral tudi za Philadelphio, Atlanto, Charlotte, Sacramento, Chicago, New Orleans, Toronto in Golden State, s katerim je bil tudi prvak, je namreč okrepil Virtus iz Bologne. Izkušeni 34-lenti krilni košarkar bo v Bologni pri nekdanjih evropskih prvakih združil moči s trenerjem Aleksandrom Đorđevićem in prvim zvezdnikom Milošem Teodosićem. Za italijanskega prvoligaša pa igra tudi Amar Aliegović, sin nekdanjega slovenskega reprezentanta Teomana Alibegovića.  

Kostas Antetokounmpo še naprej pri prvakih

Čeprav je igral le za vzorec, pa Kostas Antetokounmpo ostaja član prvakov lige NBA. Z Los Angeles Lakers je podpisal novo pogodbo. Še zdaleč pa ni izključen scenarij, po katerem mlajšega brata dvakratnega najkoristnejšega igralca rednega dela čaka kaljenje v razvojni ligi.

Serge Ibaka | Foto: Reuters Foto: Reuters Serge Ibaka tudi uradno pri LA Clippers

Nekdanji španski reprezentant Serge Ibaka, ki sicer prihaja iz Konga, v zadnjih letih pa je igral za Toronto, s katerim je bi tudi prvak lige, znova menja delovno okolje. Okt novega igralca so ga predstavili pri Los Angeles Clippers. Novi pogodbi sta podpisala tudi Marcus Morris, ki se je v Kalifornijo iz New Yorka preselil letošnjega februarja, in Patrick Patterson, ki je v zasedbi LAC od avgusta 2019.

Whiteside v Sacramentu

Hassan Whiteside, nekdanji soigralec Gorana Dragića pri Miamiju, v zadnji sezoni pa član Portlanda, znova menja klubske barve. Z enoletno pogodbo je 31-letnega in 213 centimetrov visokega centra zvabil Sacramento. V pretekli sezone je v povprečju dosegal 15,5 točke in 13,5 skoka na tekmo.

Bogdan Bogdanović | Foto: Reuters Foto: Reuters

Bogdanović se seli k Atlanta Hawks

Srbski košarkar Bogdan Bogdanović bo kariero v ligi NBA nadaljeval pri Atlanta Hawks ter se pridružil Traeju Youngu, potem ko pri Sacramento Kings niso izenačili ponudbe Atlante. Osemindvajsetletnik bo tako po treh sezonah zapustil Sacramento brez kompenzacije, poročajo ameriški mediji.

Bogdanović, ki si je želel zapustiti kralje, saj so nove pogodbe in velike povišice prejeli Harrison Barnes, Buddy Hield in De'Aaron Fox, on pa ne, je z Atlanto podpisal štiriletno pogodbo, vredno 72 milijonov dolarjev.

Bogdanović ima povprečje 15,1 točke, 3,4 skoka in 3,4 podaje lansko sezono za kralje. Iz igre je metal 44-odstotno ter 37-odstotno za tri točke.

Bam Adebayo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Bam Adebayo sklenil petletno pogodbo z maksimalno plačo

Pri Miami Heat, ki so letos igrali v velikem finalu lige NBA, bodo v svojih vrstah zadržali centra Bama Adebaya, ki se je izkazal za nepogrešljivega člana ekipe. V finalu proti LA Lakers je moral zaradi poškodbe večji del serije skupaj s soigralcem Goranom Dragićem spremljati s klopi.

Ker se je izkazal, ga čaka tudi temu primerna finančna nagrada. Miami se je z njim dogovoril za petletno pogodbo, ki mu bo navrgla maksimalno plačo. Z nagradami bo lahko prejel v tem obdobju kar 195 milijonov dolarjev.

V pretekli sezoni je v povprečju dosegal 15,2 točke, 10,2 skoka in 5,1 asistence na tekmo.

Ingram podpisal maksimalno pogodbo

New Orleans Pelicans so sporočili, da so s krilnim košarkarjem Brandonom Ingramom podpisali petletno pogodbo, ki bo košarkarju navrgla kar 158 milijonov dolarjev, kar je maksimalna možna plača, poroča priznani novinar ESPN Adrian Wojnarowski.

Brandon Ingram je prejel maksimalno plačo. | Foto: Getty Images Brandon Ingram je prejel maksimalno plačo. Foto: Getty Images

Ingram je v pretekli sezoni dobil nagrado za košarkarja, ki je najbolj napredoval. Pred tem je branil barve LA Lakers in bil udeležen v menjavi Anthonyja Davisa v klub iz Kalifornije.

Njegovo povprečje v pretekli sezoni je znašalo 23,8 točke, 6,1 skoka in 4,2 asistence na tekmo.

DeMarcus Cousins se vrača pod koše

Lani je 208 cm visoki center DeMarcus Cousins okrepil LA Lakers, a zaradi poškodbe križnih vezi izpustil celotno sezono. Zdaj je napovedal vrnitev pod koše, a ne v Kaliforniji, temveč v Teksasu. Zlati ameriški olimpijski reprezentant iz Ria, ki je avgusta dopolnil 30 let, se je dogovoril za enoletno sodelovanje s Houston Rockets. V preteklosti je sicer igral za Sacramento, New Orleans in Golden State.

Adams pri Udrihu

Potem ko se je iz Oklahome, kjer je igral od leta 2013, preselil v New Orleans, se je 27-letni novozelandski center Steven Adams z novim delodajalcem dogovoril za dovletno pogodbo v višini 35 milijonov ameriških dolarjev. Pri NO Pelicans sta Adamsa pričakala Zion Williamson, za katerega upajo, da bo po zdravstvenih težavah vendarle upravičil visoka pričakovanja, in pa Beno Udrih. Nekdanji slovenski reprezentant  se namreč prav v tem klubu kot član strokovnega štaba podaja v trenerske vode lige NBA.

Dario Šarić ostaja v Arizoni | Foto: Reuters Dario Šarić ostaja v Arizoni Foto: Reuters

Dario Šarić še tri leta v Phoenixu

Hrvaški košarkarski reprezentant Dario Šarić je podaljšal pogodbo z ekipo Phoenix Suns. Hrvaška tiskovna agencija Hina, ki se sklicuje na poročanje ESPN, je zapisala, da bo 26-letni košarkar iz Šibenika v naslednjih treh letih zaslužil 27 milijonov dolarjev oziroma 22,8 milijona evrov.

Šarić, sin nekdanjega legendarnega košarkarja Šibenke Predraga, je v minuli sezoni v dresu zasedbe iz Arizone v povprečju dosegal 10,7 točke, 6,2 skoka in 1,9 podaje na tekmo. Krilni 208 cm visoki košarkar je pred tem igral za Philadelphio in Minnesoto, v domovini za Zrinjevac, Zagreb, Dubravo in Cibonm, med letoma 2014 in 2016 pa tudi za turški Anadolu Efes, poroča STA.

Marc Gasol | Foto: Reuters Foto: Reuters

Še drugi Gasol pri LA Lakers

Košarkarji LA Lakers se bodo na pot branjenja naslova prvaka podali v nekoliko spremenjeni zasedbi. Še vedno bo prvi mož LeBron James. Pomembna okrepitev bo španski reprezentant Marc Gasol. Zanj naj bi se sicer zanimalo več klubov, med njimi še posebej ognjevito Golden State in dozdajšnji delodajalec Toronto. A zdi se, da odhaja v Los Angeles. Zanimivo, tam je pred leti močan pečat pustil tudi njegov starejši brat Pau Gasol.

Goran Dragić
Sportal Sin Ljubljane je zapečatil milijonsko usodo

Jayson Tatum še pet let v Bostonu …

Eden najboljših krilnih košarkarjev v ligi Jayson Tatum bo tudi v prihodnje nosil dres Bostona. Ta ga je leta 2017 kot tretjega izbral na naboru. Po treh izjemno uspešnih sezonah skupnega sodelovanja so mu zdaj Kelti ponudili novo pogodbo. Za nadaljnjo petletno zvestobo bo Američan, ki je marca dopolnil 22 let, v žep pospravil kar 195 milijonov ameriških dolarjev. Boston, za katerega bosta v prihodnje zaigrala tudi Tristan Thompson in Jeff Teague, je tako potrdil, da je prav Tatum jedro, okrog katerega gradijo ekipo.

… Donovan Mitchell pa v Salt Lake Cityju

Na zgoraj omenjenem naboru 2017 je bil izbran tudi Donovan Mitchell. V svoje vrste ga je povabilo moštvo Utah jazz, ki tega ni nikoli obžalovalo. V zadnji sezoni je v povprečju dosegal kar 24 točk, na sedmih norih tekmah končnice pa kar 36,3. Za nagrado ga zdaj čaka nova pogodba. Tudi njega petletna za vrtoglavih 195 milijonov ameriških dolarjev.

Rajon Rondo
Sportal Novo slovo pri prvakih, Hayward za visoko vsoto v Charlotte

Nekdanji "zmajček" se seli v Tampo

Nekdanji košarkar Cedevite Olimpije Aaron Baynes nadaljuje svoje popotovanje po klubih lige NBA. Robustni avstralski center bo po SA Spurs, Detroitu, Bostonu in nazadnje Phoenixu zdaj zaigral še za Toronto. Edino kanadsko moštvo v ligi pa zaradi koronavirusa in težav pri prehajanju meje sezone ne bo začelo v domači dvorani. Nekdanji prvaki so se namreč začasno iz Toronta preselili v Tampo na Floridi. Tja se ob Baynesu seli tudi Chris Boucher.

Žarko Djurišić
Sportal Slovenski Črnogorec, ki mu ni do ležanja na kavču
Ne spreglejte