Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
27. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Jaka Lakovič Erazem Lorbek Aleš Pipan Jure Zdovc skok v športno preteklost EuroBasket 2017

Nedelja, 27. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Trepetali, na koncu pa v infarktnih zaključkih brez vsega ostali

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Slovenija Srbija 2009 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V četrtek se bo za slovensko košarkarsko reprezentanco začelo evropsko prvenstvo, na katerem bo nastopila že trinajstič. Spomin na Poljsko 2009 še vedno živi, ko se je Slovenija pod taktirko Jureta Zdovca borila za medaljo. Malo je zmanjkalo, da bi se podali v boj za odličja tudi dve leti prej, če slovenski košarkarji ne bi zapravili nekaj, kar je bilo videti, da se zapraviti ne da.

Prvi preboj v izločilne boje se je sicer zgodil leta 2005 v Srbiji, kjer pa četa Aleša Pipana v četrtfinalu ni znala zaustaviti Dirka Nowitzkega in njegovih nemških kolegov.

Nov poizkus so imeli Pipanovi izbranci dve leti pozneje v Španiji. Vse je lepo kazalo. Tudi v četrtfinalu proti veliki Grčiji.

Slovenski košarkarji so leteli po Madridu. Ob koncu prvega in začetku drugega polčasa so po delnem izidu 16:0 vodili z 41:28.

V sedmih nebesih, nato pa pravi pekel

Grki še sami niso mogli verjeti, kakšen preobrat so zrežirali proti Sloveniji v četrtfinalu evropskega prvenstva v Španiji leta 2007. | Foto: Reuters Grki še sami niso mogli verjeti, kakšen preobrat so zrežirali proti Sloveniji v četrtfinalu evropskega prvenstva v Španiji leta 2007. Foto: Reuters Dominantnost Slovenije je bila tudi v nadaljevanju. Sedem minut pred koncem je bil pri 58:42 naskok 16 točk. Videti je bilo, da se bo naša izbrana vrsta prvič v zgodovini podala v boj za medalje. Slovenski navijači so bili sredi španske prestolnice v transu.

A se je zgodil šok. Kot bi se košarkarji ustrašili velikega skalpa in uvrstitve v polfinale. Roke so zadrhtele, pa čeprav je Slovenija še dve minuti in 40 sekund do konca vodila z 61:49, potem ko je Jaka Lakovič zadel trojko.

Tudi to ni bilo dovolj. Mrk Pipanovega orkestra je Grčija izkoristila, glavna protagonista pa sta bila Theodoros Papaloukas in Nikos Zizis. Prvi je v zadnji četrtini dosegel 11 od svojih 17 točk in dve trojki v zadnji minuti. Eno je dodal Zizis. Lakovič in druščina so izgubili veliko žog, selektor Pipan je pozabil na minuto odmora, ki jo je klical šele, ko so Grki sedem sekund pred koncem prek Papaloukasa povedli s 63:62, in kar naenkrat je bila Slovenija v zaostanku. Zadnji poskus Lakoviča za tri točke je zgrešil cilj in Grki so se veselili polfinala, Slovenija pa je ostala brez boja za medalje, ki je bil tako blizu, a predaleč.

Zaključek četrtfinalnega boja z Grki (Španija 2007)

Na Poljskem malo (z)manjkalo za junaško pravljico

Napovedoval se je boj za medalje in slovenski navijači so ga dobili. | Foto: Vid Ponikvar Napovedoval se je boj za medalje in slovenski navijači so ga dobili. Foto: Vid Ponikvar Razočaranje je bilo veliko, a je na koncu Slovenija dobila tolažilno nagrado, potem ko se je uvrstila v kvalifikacije za olimpijske igre, vendar do Pekinga leta 2008 nato ni prišla.

Leto pozneje je sledila nova invazija slovenskih navijačev. Takrat na Poljsko. Selektor Jure Zdovc je napovedal medaljo. Jaka Lakovič, Erazem Lorbek, Boštjan Nachbar, Goran Dragić, Matjaž Smodiš, Primož Brezec, Domen Lorbek … so bili razlog, da so bili cilji visokoleteči.

In to je na Poljsko privabilo ogromno slovenskih navijačev, ki so bili tako v Varšavi, Lodžu, kakor tudi v Katovicah, kjer je bil zaključni del.

Slovenija je iz skupine prišla kot prva reprezentanca. Premagala je Veliko Britanijo, Srbijo in izgubila proti Španiji. V drugem delu so padle Litva, Poljska in Turčija.

Večni tekmeci Hrvati že v nebesih, Slovenija na krilih Erazma Lorbka zrežirala največjo vrnitev

Erazem Lorbek igral kot v transu. Uvrščen je bil v elitno peterko prvenstva. | Foto: Vid Ponikvar Erazem Lorbek igral kot v transu. Uvrščen je bil v elitno peterko prvenstva. Foto: Vid Ponikvar Na vrsti je bil četrtfinale in dvoboj s sosedo Hrvaško. Jasno je bilo, da Slovenija ne bo mogla računati na Dragića in Smodiša. Zadnji se je celoten turnir boril s poškodbo, Gogija pa je mučilo koleno.

"Bojim se, da je dejansko konec z njim. Vendarle gre za ligament. Tu ne bo nobenega rizika. Bomo pa videli, kako bo potekalo zdravljenje, vendar je prvenstva konec že v nedeljo. Mogoče ga bomo uporabili, vendar izrecno na njegovo željo. Jaz ne mislim nobenega forsirati, da bi igral poškodovan," je takrat o Dragićevi poškodbi dejal Zdovc.

Dvoboj s kockastimi sprva ni potekal po željah slovenskih košarkarjev in navijačev, ki so napolnili dvorano. Hrvati so namreč vodili že s 47:32. Nato je fanatična obramba obrodila sadove in Slovenci so tekmecu v tretji četrtini dovolili le tri točke. Obetala se je dramatična končnica. Zmagoviti koš je dosegel Nachbar, ki je pet sekund pred koncem zadel za 67:62, Roko Leni Ukić pa je znižal na končnih 67:65 za Slovenijo, ki se je uvrstila v krstni polfinale.

"To je bila največja vrnitev v zgodovini slovenske košarke. Hrvati so nas na začetku pritisnili z agresivno igro in si priigrali občutno prednost. Verjeli smo v uspeh in se nismo predali. Uspelo nam je prebiti ta četrtfinale. Zdaj se moramo spočiti in pripraviti na Srbijo," je dejal prvi mož Slovenije Erazem Lorbek. Zaustavil se je pri 27 točkah, slovenskih navijači pa so mu skandirali MVP, MVP (najkoristnejši igralec, op. a.).

Naslednji na vrsti z območja Balkana so bili Srbi, Slovenija pa brez Dragića in Smodiša in manj kot 24 ur časa za pripravo na tekmo 

Razočaranje po porazu s Srbijo v polfinalu je bilo veliko. | Foto: Vid Ponikvar Razočaranje po porazu s Srbijo v polfinalu je bilo veliko. Foto: Vid Ponikvar Naslednji balkanski obračun je ponudil Sloveniji možnost, da si z zmago zagotovi premierno in tako želeno medaljo na večjih tekmovanjih v članski konkurenci. Poznalo se je, da je manjkal Dragić, ki je v skupinskem delu za zmago Slovenije proti Srbiji z 80:69 dosegel 16 točk, dobro pa tudi zaustavil Miloša Teodosića.

Sloveniji ni šlo na roko niti dejstvo, da so imeli manj kot 24 ur časa, da so se po čustveno in fizično napornem dvoboju s Hrvati pripravili na polfinale. Prvi polčas je bil sanjski, saj ga je Slovenija dobila s 45:34. Najstarejši od bratov Lorbek je bil že pri 16 točkah. V veliko pomoč mu je bil tudi brat Domen, ki je tekmo končal pri 22 točkah.

Težave s prekrški, Lakovič zgrešil met za finale

Sodniki so se vmešali v igro in sebe potisnili v ospredje. V celotnem dvoboju so dosodili kar 70 prekrškov, ekipi pa sta metali 88 prostih metov. Na žalost so imeli težave z osebnimi napakami pomembni slovenski košarkarji. Nachbar je bil v 27. minuti že pri četrti, nekaj trenutkov pred koncem tretje četrtine pa tudi prvi mož Slovenije Erazem Lorbek.

Vrhunci tekme med Slovenijo in Srbijo (Poljska 2009)

Še v 24. minuti je bilo plus enajst (52:41) za slovenske košarkarje, ob vstopu v zadnji del četrtine pa so Srbi po trojki Teodosića celo prešli v vodstvo z 59:57. Ob odsotnosti Lorbka je bil slovenski napad nebogljen, zaradi pete osebne napake pa je moral zadnje štiri minute rednega dela presedeti na klopi in spremljati, ali bo soigralcem uspel veliki met. A so imeli Srbi na žalost vročega Teodosića, ki je tekmo končal pri 32 točkah.

Prava drama se je začela dogajati v zadnji minuti rednega dela. Petintrideset sekund pred koncem je imela Slovenija prednost treh točk (79:76), nakar je Teodosić s trojko poskrbel za izenačenje. Naši košarkarji so imeli ves napad za morebitni zmagoviti koš, vendar je bil Lakovič pri prodoru neuspešen in sledil je petminutni podaljšek, ki so ga naši slabo odprli. Srbi so slavili Teodosića (96:92), da so se nato v finalu potegovali za zlato medaljo s Španci, a so bili ti le premočni.

Spet Grki, ki so imeli ob sebi šestega igralca

Orjak Sofoklis Schortsanitis je bil pri sodnikih zaščiten. | Foto: Vid Ponikvar Orjak Sofoklis Schortsanitis je bil pri sodnikih zaščiten. Foto: Vid Ponikvar V boju za bronasto medaljo je Sloveniji nasproti stala Grčija, s katero so imeli naši košarkarji neporavnane račune iz Španije. Za razliko od četrtfinalne tekme na Iberskem polotoku so imeli tokrat Grki naskok. Orjak Sofoklis Schortsanitis je imel privilegij in se je lahko nemoteno sprehajal pod obročem Slovenije. Sodniki so kot po tekočem traku dosojali prekrške nad njim. Slovenski centri so se zato hitro znašli v težavah z osebnimi napakami.

Slovenija je ujela priključek pri 44:45. Nato je "baby Shaq", ki je bil pri sodnikih zaščiten kot kočevski medved in "bivakiral" v slovenski raketi, spet dobil svojo pozornost pri delilcih pravice. Po njegovi zaslugi je 2:17 do konca Grčija vodila za pet (51:46). Sloveniji je sprva nekaj upanja s trojko vrnil Lakovič (49:51), ter nato še ob zaključku tekme, ko je zadel trojko in približal Slovenijo le na točko zaostanka (56:57). 4,2 sekunde pred koncem je imel nato Spanoulis dva prosta meta, a ni zadel nobenega.

Zadnje minute boja za bronasto medaljo proti Grčiji (Poljska 2009)

Zdovc po težkih udarcih povsem izčrpan. V tistem trenutku dejal, da ne bo nikdar več selektor.

"Ne morem pa mimo dejstva, da je bil na zadnjih dveh tekmah kriterij sojenja zelo slab. Prej so nam sodili povsem normalno, v polfinalu in tekmi za bron pa so si očitno rekli: 'Zdaj je dovolj.' Kaj naj naredimo? Smo pač majhni, a igramo z vsem srcem. Vsi smo lahko ponosni na košarkarje," je po porazu za bronasto medaljo dejal Zdovc. | Foto: Vid Ponikvar "Ne morem pa mimo dejstva, da je bil na zadnjih dveh tekmah kriterij sojenja zelo slab. Prej so nam sodili povsem normalno, v polfinalu in tekmi za bron pa so si očitno rekli: 'Zdaj je dovolj.' Kaj naj naredimo? Smo pač majhni, a igramo z vsem srcem. Vsi smo lahko ponosni na košarkarje," je po porazu za bronasto medaljo dejal Zdovc. Foto: Vid Ponikvar Žoga je pristala pri Nachbarju, ki pa so ga grški košarkarji uspeli toliko ovirati, da ni prišel do odprtega meta in ostalo je pri rezultatu 57:56 za Grke, ki so se veselili bronastega odličja. Hrabrim Slovencem, ki so se tokrat borili tudi proti sodnikom, je pripadlo nehvaležno četrto mesto.

"Ne morem mimo dejstva, da je bil na zadnjih dveh tekmah kriterij sojenja zelo slab. Prej so nam sodili povsem normalno, v polfinalu in tekmi za bron pa so si očitno rekli: 'Zdaj je dovolj.' Kaj naj naredimo? Smo pač majhni, a igramo z vsem srcem. Vsi smo lahko ponosni na košarkarje. Če bom še selektor naslednjo akcijo? V tem trenutku bi bil moj odgovor nikoli več. Vse skupaj je preveč izčrpljujoče. Vendar težko govorim o tem, saj so glave še vroče in je potrebno vse skupaj prespati," je po končanem EuroBasketu takrat dejal vidno razočarani Zdovc.

Na naslednjih treh evropskih prvenstvih Sloveniji ni uspelo več priti v boj za medalje, saj je dvakrat izpadla v četrtfinalu, nazadnje v Franciji pa v osmini finala, v katerem je bila boljša Latvija.

Kaj bo prineslo letošnje evropsko prvenstvo, bomo kmalu izvedeli - začne se 31. avgusta, Slovenija pa bo prvo tekmo odigrala proti Poljski. Kapetan Goran Dragić in soigralci si želijo, da bi se lahko spet podali v boj za odličja. Bo tokrat Slovenija le dočakala medaljo?

Ne spreglejte