Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 10. 2021,
17.43

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

košarka Španija Pau Gasol

Torek, 5. 10. 2021, 17.43

2 leti, 7 mesecev

Pau Gasol

Španski velikan ima dovolj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
Pau Gasol | Pau Gasol je končal kariero. | Foto Guliverimage

Pau Gasol je končal kariero.

Foto: Guliverimage

Španski košarkar Pau Gasol je danes naznanil, da je sklenil svojo bogato športno pot. Nekdanji član LA Lakers, ki se je poleti že poslovil tudi od reprezentančnega dresa, je pri 41 letih košarkarske copate postavil v kot. 

Pau Gasol je danes na posebni novinarski konferenci v gledališču Liceu v Barceloni uradno končal svojo športno bogato pot, v kateri je osvojil skoraj vse, kar je bilo mogoče. Med drugim je španski izbrani vrsti pomagal tlakovati pot do 11 medalj na velikih tekmovanjih. Zlatega sijaja so bile tista s svetovnega prvenstva 2006 na Japonskem in tri z evropskih prvenstev (2009, 2011 in 2015).

Na olimpijskih igrah se je veselil treh medalj. Leta 2008 in 2012 je bil srebrn, na preteklih igrah v Riu pa je bila Španija bronasta. Nekateri soigralci iz španske reprezentance so ga pospremili tudi ob slovesu od košarkarske žoge, med drugim njegov brat Marc Gasol pa tudi Juan Carlos Navarro, Jorge Garbajosa in Felipe Reyes.

Košarki je pomahal v slovo v družbi hčerke Ellie Gianne Gasol. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Košarki je pomahal v slovo v družbi hčerke Ellie Gianne Gasol. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V govoru se je spomnil tudi na Bryanta

V klubski karieri je 216 centimetrov visoki košarkar z LA Lakersi v letih 2009 in 2010 osvojil ligo NBA, šestkrat je bil izbran na tekmo All-Star, štirikrat je bil uvrščen v najboljšo ekipo lige. Leta 2002 je v dresu Memphisa postal novinec leta in s tem postavil velik mejnik, saj je postal prvi ne ameriški košarkar s tovrstnim priznanjem. Nazadnje je po dvoletnem premoru zaradi poškodbe stopala igral v dresu domače Barcelone, kjer je tudi začel svojo košarkarsko pot.

Po več kot 20 letih se je tako njegova igralska pot sklenila. "To je bila težka, a premišljena odločitev. Hotel sem igrati košarko in v tem uživati, nisem hotel končati na berglah. Res sem vesel in hvaležen, da sem lahko kariero končal v dresu Barcelone in da sem lahko zaigral še na svojih petih olimpijskih igrah," je ob slovesu dejal Gasol.

Na novinarski konferenci se je spomnil tudi na svojega velikega prijatelja Kobeja Bryanta. "Res bi si želel, da bi bil tukaj, a življenje včasih ni pravično. Naučil me je, kako biti boljši vodja, tekmovalec in kaj pomeni biti zmagovalec. Res ga pogrešam," je v čustvenem govoru med drugim še povedal Španec.

Klubska kariera Gasola:

1998-2001 Barcelona
2001-2008 Memphis Grizzlies
2008-2014 Los Angeles Lakers
2014-2016 Chicago Bulls
2016-2019 San Antonio Spurs
2019 Milwaukee Bucks
2021 Barcelona

Uspehi z reprezentanco:

Olimpijske igre: srebrni medalji (2008, 2012), bronasta medalja (2016)
Svetovno prvenstvo: zlata medalja (2006)
Evropska prvenstva: tri zlate medalje (2009, 2011, 2015), srebrni medalji (2003, 2007), bronasti medalji (2001, 2017)

V Tokiu je letos moral s Španijo priznati premoč Sloveniji. Na koncu se je pot Španije končala v četrtfinalu, kjer je bila boljša izbrana vrsta ZDA. | Foto: Anže Malovrh/STA V Tokiu je letos moral s Španijo priznati premoč Sloveniji. Na koncu se je pot Španije končala v četrtfinalu, kjer je bila boljša izbrana vrsta ZDA. Foto: Anže Malovrh/STA Kaj pa zdaj?

In kaj bo eden od najboljših španskih košarkarjev vseh časov počel v prihodnosti? Že med olimpijskimi igrami je bil Gasol izbran kot eden izmed novih članov športne komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja. "Zdaj je čas, da prisluhnem športnikom in njihovim željam. Naučiti se moram še veliko, predvsem pa moram veliko poslušati in se učiti," je dejal Gasol, ki ni izključil možnosti, da se kdaj preizkusi tudi v trenerstvu.

"To je delo, ki zahteva ogromno predanosti. A trenutno iščem vsestranskost, sem zahteven. Rad bi se preizkusil kot svetovalec ali kaj podobnega. Zdaj se zame začne faza učenja," je dejal Španec. "Ko počneš nekaj, kar imaš rad, ničesar ne žrtvuješ. Zelo sem hvaležen za svojo kariero, vse ima svoj konec. Zdaj bom energijo posvetil drugim projektom," je še sklenil. 

Preberite še:

Stephen Curry
Sportal Novost, ki bo vplivala na igro Dončića, že buri duhove #video
Luka Dončić
Sportal Dončić zabaval navijače, razgrnile so se karte #video
Goran Dragić
Sportal Goran Dragić je prvič zaigral v dresu Toronto Raptors #video
Ne spreglejte