Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
5. 10. 2016,
16.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

KZS državno prvenstvo košarka

Sreda, 5. 10. 2016, 16.34

6 let, 7 mesecev

Klubi pred vstopom v novo sezono državnega prvenstva

Slovenski klubi pišejo svojo zgodbo: v raju prostor le za enega, v peklu celo za tri

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Samo še v tej sezoni je v prvi slovenski košarkarski ligi prostor za dvanajst predstavnikov, saj bomo v naslednji videli le deseterico. Izpadli bodo trije. Novost je ta, da bodo vsi klubi nastopili v prvi ligi že od začetka.

Trenerji prvoligaških klubov v slovenskem prostoru bodo v novi sezoni skušali izpolniti klubske cilje. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trenerji prvoligaških klubov v slovenskem prostoru bodo v novi sezoni skušali izpolniti klubske cilje. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Olimpija in Krka sta sezono državnega prvenstva že začeli v ponedeljek, ko so Novomeščani z večjo željo borbenosti prišli do uvodne zmage v novi sezoni. Preostali klubi bodo popotovanje začeli ob koncu tedna.

Tako Olimpija kakor tudi Krka, ki se lahko pohvalita s petnajstimi oziroma sedmimi naslovi državnega prvaka, drugo sezono zapored ne branita lovorike. Lani jo je neuspešno Tajfun, letos pa ima nalogo, da skuša zadržati status prvega, domžalski Helios Suns.

Na novinarski konferenci ni nihče od trenerjev jasno dal vedeti, da je osrednji cilj kluba naslov državnega najboljšega v državi. Morda le trener Heliosa Jakša Vulić. Vsi se zavedajo, da je sezona dolga, Olimpija in Helios igrata celo na treh ravneh, kar dodatno otežuje delo, zato se raje nagibajo k miselnosti iz tekme v tekmo.

Prave obraze bomo lahko videli v ligi za prvaka, v katero se bo uvrstilo šest ekip. Za razliko od lanske sezone pa tokrat ne bomo videli četrtfinalnih obračunov, ampak bodo takoj sledili polfinalni dvoboji.

In če bomo na koncu videli le enega, ki bo videl raj, se bodo tisti v ligi za obstanek skušali izogniti peklu. Trije klubi bodo namreč izpadli, saj bo v prihodnji sezoni v prvi ligi prostora le za deset klubov.

Helios Suns

Uvrstitev v sezoni 2015/16: 1. mesto

Jakša Vulić: Za razliko od pretekle sezone smo tokrat v drugačnem položaju. Naslov državnega prvaka nas postavlja v vlogo favorita. V prvem delu bo zelo težko, ker bomo igrali v Fibini ligi prvaka. Osnovni cilj je, da si izborimo mesto med najboljših šest ter posledično v drugi del tekmovanja. V ligi za prvaka bomo naredili vse, da obranimo naslov. Ne bo lahko, saj so klubi kakovostni. Vendar menimo, da smo sestavili kakovostno moštvo.

Trener Heliosa Jakša Vulić bo skušal z Domžalčani obraniti naslov državnega prvaka. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trener Heliosa Jakša Vulić bo skušal z Domžalčani obraniti naslov državnega prvaka. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zlatorog

Uvrstitev v sezoni 2015/16: 2. mesto

Aleš Pipan: Za razliko od lanske sezone smo v drugačnem položaju. Težko bomo ponovili rezultat, saj imamo spremenjeno ekipo. Od lanske zasedbe sta ostala le dva igralca, ostali obrazi so novi. Priključili smo pet novih mladih košarkarjev, ki jih sprva želimo postaviti na slovenski košarkarski zemljevid, nato pa morda še na katerega. Prvi cilj je uvrstitev v ligo za prvaka. Pozneje se bodo karte na novo premešale in se lahko marsikaj zgodi. Za nas je letos najbolj pomembno, da brez velikih travm in oscilacij pridemo do konca prvenstva.

Krka

Uvrstitev v sezoni 2015/16: polfinale

Dejan Mihevc: V klubu smo zadovoljni, da smo sestavili precej mlado ekipo. Povprečna starost je manj kot 22 let. Z začetkom sezone smo zadovoljni. Fantje kažejo obrise tistega, kar na treningih delamo. Do optimalne forme potrebujemo še nekaj časa. Verjamemo, da je ekipa perspektivna, da lahko iz tekme v tekmo rastemo in marsikoga presenetimo. Morda kdo po vseh odigranih tekmah že drugače razmišlja. Pred začetkom sezone se je marsikaj o naši ekipi drugače mislilo. V prvem delu je naš cilj liga za prvaka, potem se začne vse na novo. Takrat se bodo postavili končni cilji.

Union Olimpija

Uvrstitev v sezoni 2015/16: polfinale

Gašper Okorn: Naš edini cilj je etapni. Torej, da se uvrstimo med prvo šesterico brez kakršnegakoli stresa, zapletov in poškodb. Vsem preostalim želim vse najboljše in dobro sezono.

Trener Uniona Olimpije Gašper Okorn se zaveda, da bo imel do božiča veliko težav, saj bo njegovo moštvo igralo v treh tekmovanjih na teden. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trener Uniona Olimpije Gašper Okorn se zaveda, da bo imel do božiča veliko težav, saj bo njegovo moštvo igralo v treh tekmovanjih na teden. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

LTH Castings

Uvrstitev v sezoni 2015/16: četrtfinale

Tomaž Fartek: Za nami je uspešna sezona, ki bi jo radi ponovili. Vendar se zavedamo, da nas čaka veliko trdega dela, da se ji bomo vsaj skušali približati. Igralski kader je spremenjen. Zasedba je mlada. Zanašamo se na sproščenost. Delamo trdo. V tem trenutku lahko obljubim, da nas bo krasila hitra, agresivna in požrtvovalna igra ter močan kolektiven duh.

Rogaška

Uvrstitev v sezoni 2015/16: četrtfinale

Damjan Novaković: Kot vedno smo tudi letos spremenili ekipo. Pripeljali smo tujce, ki so prvič v tujini, in slovenske igralce, ki bodo prvič igrali resno vlogo v prvi ligi. Veliko težav smo imeli s poškodbami in vizami pri Američanih, zato zamujamo. Če bi izbiral, bi prestavil začetek lige za 14 dni. Začnemo jo v stanju, v kakršnem smo. Biti prvi in šesti je v prvem delu vseeno. Iz izkušenj lahko povem, da je morda celo boljše biti po prvem delu šesti. Vemo, da nam letos ne bo uspelo tako zlahka kot lani. Upam, da se bo forma skozi sezono dvigovala.

Šenčur

Uvrstitev v sezoni 2015/16: četrtfinale

Ernest Novak: V primerjavi s preteklo sezono bi radi naredili korak naprej. Vemo, da bo težko, ker bodo vse ekipe štartale od začetka. Ne bomo se ustrašili nobenega. Ekipo smo kakor tudi preostala moštva pomladili. Verjamem, da bomo pokazali zanimivo, dobro igro in upam na uspešno sezono.

Ernest Novak bi rad s Šenčurjem naredil korak naprej. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ernest Novak bi rad s Šenčurjem naredil korak naprej. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Hopsi

Uvrstitev v sezoni 2015/16: 11. mesto

Boštjan Kuhar: Na Polzeli smo ekipo dodobra spremenili. Zelo mlada je, izkušena sta le dva. Naša igra bo bazirala na hitrem sistemu. Ker smo imeli lani stresno sezono na vseh ravneh kluba, si želimo letos mirnejšo. V ta namen smo v klubu naredili korak proti tej smeri. Želimo si manj stresa in več zmag. Posledično imamo tudi željo po višji uvrstitvi kot v pretekli sezoni.

Primorska

Uvrstitev v sezoni 2015/16: prevzela licenco Lastovke, ki je bila 9.

Aleksander Sekulić: Ekipa je v dobrem stanju. Na srečo nimamo poškodb. V sezono vstopamo ambiciozno, hrabro. Ne glede na dejstvo, da smo na novo ustavljen klub. Liga bo po dolgem času kompletna. Vsi klubi bodo nastopili od začetka, kar pomeni, da bo prvenstvo zahtevno, težko. To priložnost želimo izkoristiti, da bodo mladi fantje ob pravih tekmecih dobili prave izkušnje.

Aleksander Sekulić je prvi trener novoustanovljenega kluba KK Primorska. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Aleksander Sekulić je prvi trener novoustanovljenega kluba KK Primorska. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Portorož

Uvrstitev v sezoni 2015/16: 10. mesto

Konstantin Subotić: V moštvu imamo veliko novih obrazov. V preteklih sezonah smo bili vajeni, da začnemo s prvim tednom v avgustu. Na žalost smo zaradi nekateri razlogov morali počakati na prvi dan priprav. Pri treningih smo v zamudi. Nismo optimalno pripravljeni. Naredili bomo, da se čim prej sestavimo in pokažemo, da mislimo resno. Kožo bomo drago prodali. Po drugi strani bi radi mladim igralcem, ki prihajajo iz nižjeligaških ekip in tistim, ki so imeli v preteklosti epizodno vlogo, dali priložnost, da se izkažejo in prevzamejo nosilno vlogo v klubu na prvoligaški konkurenci.

Podčetrtek

Uvrstitev v sezoni 2015/16: 1. mesto v drugi ligi

Boris Zrinjski: Vsi skupaj se zavedamo, da nas čaka težka sezona. Po lanski uvrstitvi v višji rang tekmovanja smo se odločili, da poskusimo nastopiti v prvi ligi. Smo ekipa, ki prihaja iz najmanjšega kraja v Sloveniji ki je kdajkoli igral v prvi ligi. Delo pri nas je specifično. Več kot polovica košarkarjev je redno zaposlenih, zato imamo manj treningov kot ostali. Sestavili smo ekipo, na nobeni tekmi nismo favoriti, a se ne bomo predali. Zavedamo se, da bodo naše tekme prišle na vrsto v drugem delu prvenstva. Naša želja je, da ohranimo prvoligaški status.

Tajfun

 Uvrstitev v sezoni 2015/16: četrtfinale

Ne spreglejte