Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
16. 11. 2015,
14.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fiba KZS Matej Erjavec Matevž Zupančič

Ponedeljek, 16. 11. 2015, 14.57

8 let

Slovenski klubi in elita vse bolj odmaknjeni

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kar smo lahko v zadnjih dveh tednih videli v svetu košarke, postavlja Slovenijo in njene klube še bolj v ozadje, kjer pravzaprav že zdaj tudi so. Elitna tekmovanja so izven dosega.

Vojna med Ulebom in Fibo Europe za elitno evroligo še zdaleč ni končana. Na Fibi si namreč prizadevajo pridobiti najboljše klube na svojo stran, vendar evroliga vrača udarec z večjim finančnim zneskom, ki pa bo pri odločitvah tistih najpremožnejših klubih jasno odigral poglavitno vlogo. Velik udarec bodo ob tem prejeli manjši klubi oziroma nižje rangirana prvenstva, saj se bo v elitnem tekmovanju zmanjšalo število nastopajočih.

"V nobenem od zgornjih scenarijev nismo blizu evroligi, kar je realnost. Ne samo da se moraš že prek kvalifikacij uvrstiti v elitno tekmovanje, prav tako so tudi drugi pogoji sodelovanja zaostreni. Ob uvrstitvi v ligo ti rečejo ne, če nimaš proračuna za prvo ekipo v višini tri milijone evrov. Takšen je zdaj finančni fair play. V našem okolju ga izpolnjujeta le Cedevita in Crvena zvezda. Noben sistem uvrščanja v najmočnejše klubsko tekmovanje ti ne pomaga, če nimaš financ. To je kruta realnost, do katere je prišlo," pravi direktor Union Olimpije Matevž Zupančič.

Dobrodošlo za slovensko klubsko košarko bi bilo, če bi dobila neposredno mesto v drugorazrednem tekmovanju EuroCupu, v katerem bo nastal prostor tudi za tiste večje evropske klube, ki ne bodo nastopili v evroligi ali ligi prvakov. To bi pomenilo več kakovostnih nasprotnikov, bolj zapolnjene dvorane in posledično večji prihodek.

"Zapiranje tekmovanj v Evropi na tak 'NBA' način ne prinaša nič dobrega"

Na košarkarski zvezi Slovenije, ki že od vsega začetka podpirajo Fibo, prav tako niso zadovoljni s spremembo, ki se pričakuje: "Zapiranje tekmovanj v Evropi na tak 'NBA način' zagotovo ne more prinesti nič dobrega v državah z manjšim trgom, a veliko košarkarsko tradicijo. Slovenski klubi nikoli niso mogli dosegati proračunov klubov v Španiji, Nemčiji, Turčiji in Rusiji, saj tega ne omogoča gospodarstvo, so pa lahko rezultatsko vselej konkurirali zaradi znanja in odličnega dela z mladimi košarkarji. Žal je že davno v ospredje prišel denar, ki izpodriva takšne sredine, kot so klubi na našem prostoru."

Predsednik KZS Matej Erjavec še poudarja, da te spremembe na prvo ligo ne bodo vplivale nič, saj v zadnjih letih državno prvenstvo tako ali tako ni dajalo predstavnika v evroligi, kot je bila to v preteklosti praksa: "Res pa je, da neigranje slovenskega kluba na najvišji mogoči evropski ravni prinaša manj zanimanja za košarko na splošno, čemur se želimo na KZS izogniti z modernimi pristopi za popularizacijo košarke med najmlajšimi. Ne želimo namreč, da bi po povečanem številu vpisa v košarkarske šole po vsej Sloveniji v zadnjih letih sledil upad na račun slabših rezultatov naših klubov v evropskih tekmovanjih in proti temu se za zdaj uspešno bojujemo."

Na naši krovni košarkarski organizaciji so že pred časom sklenili, da bodo morali v prihodnji sezoni prav vsi klubi nastopiti v državnem prvenstvu že od samega začetka, vendar lahko pričakujemo, da se bodo tu še kresala mnenja kakor tudi na relaciji Fiba-Uleb (evroliga). Pod okriljem Uleba je slovensko prvenstvo razvrednoteno (prednost ima liga ABA), v Fibinem drugorazrednem EuroCupu pa bodo slovenski klubi morda le dobili nekaj prostora, v katerem v tej sezoni nastopajo štirje slovenski klubi. A je treba poudariti, da pretiranega zanimanja za to tekmovanje s strani boljših evropskih klubov letos ni bilo, saj nastopajo v evroligi ali Ulebovem EuroCupu.

Ne spreglejte