Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
4. 9. 2015,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 9. 2015, 16.28

8 let

Slovenci v prazni Areni: Dovolj je bilo!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Natančno 48 dni po reprezentančnem zboru so slovenski košarkarji spoznali zagrebško Areno, v kateri bodo v soboto ob 21. uri odigrali prvo tekmo evropskega prvenstva proti Hrvaški.

"Dovolj je bilo! Priprave s treningi v praznih dvoranah so bile zelo dolge. Zdaj je čas, da se začne zares," je po tem, ko je s svojimi soigralci opravil zadnji klasični trening in spoznal mogočno zagrebško dvorano Arena, dejal kapetan slovenske izbrane vrste Jure Balažić. Ob pogledu na prazne stole mogočne dvorane je kaj hitro pomisli tudi na to, kakšna slika ga čaka v soboto zvečer. Dvorana z več kot 15 tisoč sedeži bo namreč polna do zadnjega kotička, Sloveniji pa bo na nasprotni strani stala navdahnjena in igralsko izjemno kakovostna Hrvaška.

"Za nas bo pomembna vsaka tekma. Tekmecev ne izbiramo. Na Hrvate smo se pripravljali podobno, kot se bomo na vse preostale. Proučili smo njihovo igro in se zedinili, da bomo morali z agresivno obrambo zatreti njihovo hitro igro. Ko se enkrat 'razletijo', jih je težko ustaviti," pravi slovenski kapetan, zavedajoč se dejstva, da bi bilo lahko osredotočanje zgolj na prvega tekmeca usodno. Že v nedeljo namreč Slovence čaka Gruzija, bržčas eden od neposrednih tekmecev v boju za napredovanje v drugi del prvenstva, kamor vodijo prva štiri mesta iz šestčlanske zagrebške skupine.

Zdovc: Tekma s Hrvati ne bo odločilna

Začetka EuroBasketa 2015 in s tem tudi konca priprav se odkrito veseli tudi selektor Jure Zdovc. Poudarja, da v svoji sicer kratki selektorski karieri še nikoli ni čutil tolikšne utrujenosti. Ta izhaja iz velikih naporov, ki jih je vložil v prepričevanje izbrancev o njihovi kakovosti in v izzivanje pravšnje mere igralske drznosti. "Čeprav bodo to pokazale šele tekme, menim, da sem bil pri tem uspešen. Vsi skupaj verjamemo, da smo dobra ekipa. Namenoma sem poudaril ekipo. Igrati bomo morali čvrsto in kompaktno ter držati svoj ritem igre," pravi Zdovc, ki umirja tudi pretirano vznemirjenje pred soočenjem s Hrvaško. "Tekma bo pomembna, ne pa tudi odločilna," poudarja Zdovc, vesel dejstva, da je vsa dvanajsterica, vključujoč Uroša Slokarja, zagrebško vadbo končala brez zdravstvenih težav.

"Vsi so iz mesa in krvi …"

"Komaj čakam, da stopimo pred polne tribune, začutimo pravi tekmovalni utrip in – zaigramo," pa ure do začetka osrednjega reprezentančnega tekmovanja v letu 2015 odšteva center Alen Omić, ki se dobro zaveda hrvaške čvrstosti pod obročema, kjer kraljuje Ante Tomić. "Vsi smo iz mesa in krvi. Ko enkrat stopiš na igrišče, te ne zanima, kako je tekmecu ime. Rad bi ga le premagal," pravi Bošnjak s slovenskim potnim listom, za katerega se zdi, da prav pod Zdovčevo taktirko deluje najbolj stabilno in motivirano. "Znal me je prepričati, da sem sposoben pokazati več," odgovarja Omić.

Tudi morebitni prvi zvezdnik reprezentance Zoran Dragić, ki se bo na parketu po vsej verjetnosti spopadel z Bojanom Bogdanovićem, se z obrazi na nasprotni strani ne želi obremenjevati. Opozarja pa na prispevek kolektiva. "Dobro smo pripravljeni. Ne bom dejal, da smo sproščeni. Vsekakor so Hrvati kot gostitelji bolj živčni. Poskušali smo proučiti njihovo igro in ob tem izkoreniniti svoje napake. V pripravah smo se že dotaknili tudi Gruzije, saj se zavedamo pomembnosti nedeljske tekme," poudarja Dragić.

Koliko bo slovenskih navijačev?

Čeprav se bo navijaška tehtnica v soboto po vsej verjetnosti nagnila na hrvaško stran, pa na glasno podporo s tribun računajo tudi slovenski košarkarji. Število slovenskih navijačev sicer ostaja neznanka. Na tribunah jih bo vsaj 3.500, saj je toliko vstopnic prodala pooblaščena slovenska turistična agencija. Kar nekaj vstopnic pa naj bi slovenski navijači kupili tudi povsem individualno.

"Navijači so naš zaščitni znak. Verjamem, da nam bodo pomagali tudi v Zagrebu. Na prvi tekmi bodo sicer Hrvati v večini, a prepričan sem, da se bo dobro slišalo tudi Slovence. Tudi na prijateljski tekmi v Banjaluki jih je bilo le 200 med množico srbskih navijačev, a se jih je lepo slišalo. No, mi pa moramo biti osredotočeni predvsem na parket. Tam se bo odločalo o zmagovalcu," razmišlja izkušeni branilec Nebojša Joksimović.

Ne spreglejte