Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
21. 9. 2015,
8.51

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pau Gasol Sergio Scariolo Nikola Mirotić zlato Španija Litva Lille

Ponedeljek, 21. 9. 2015, 8.51

4 leta, 9 mesecev

"Hvala, Pau!"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V svetu košarke imajo Španci v zadnjem desetletju posebno veljavo. Medalje se lepijo na njih kot po tekočem traku. Novo so si priigrali na evropskem prvenstvu, že tretjič pa je ta zlatega sijaja.

"Za nami je težko prvenstvo. Ponosni smo, kar smo naredili. Za zlato medaljo smo vsak dan trdo delali. Ta je plod večletnega dela. Ponosen sem na ekipo, na Pauja Gasola, ki je naš prvi zvezdnik. Ponosen sem na vse soigralce, novince, ki so prvič igrali na EuroBasketu. Na treningih so bili zavzeti. Ta medalja je zanje. Hvala navijačem v Španiji. Se vidimo naslednje leto v Riu," so bile besede kapetana španske košarkarske reprezentance Felipeja Reyesa po osvojeni zlati medalji na EuroBasketu.

"Ta zlata medalja ima zame poseben pomen, v Rio po novo"

Španija je v zadnjih šestih letih trikrat stopila na vrh Evrope. Tokrat je v finalu gladko z 80:63 premagala Litvo, obe reprezentanci pa sta si zagotovili neposredno vstopnico za olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto v Riu.

Nato je beseda na novinarski konferenci pripadla prvemu možu španske izbrane vrste kakor tudi MVP-ju turnirja Gasolu: "Huh … Za nami je izredno prvenstvo. Imeli smo težave, vendar je ekipa odlično odreagirala, ko je bilo to najbolj potrebno. Ta zlata medalja ima zame poseben pomen. Osvojil sem jo v poznih letih kariere in igral sem tako dobro. Vedno bom ponosen na ta dosežek. Rad igram košarko in je moja strast. Igrati za Španijo mi je vedno v čast in zadovoljstvo. Upam, da bom igral še več let."

Najstarejši od bratov Gasol je prvič nastopil na članskem evropskem prvenstvu leta 2001, od takrat pa osvojil devet medalj z največjih tekmovanj. Novo bi rad tudi prihodnje leto v Riu: "Naš cilj je bil, da se uvrstimo v Rio. To je bila moja motivacija, da sem letos igral. Mislim, da bodo to za nas četrte olimpijske igre in rad bi osvojil novo medaljo (z olimpijskih iger ima že dve srebrni, op. p.)."

Proti Nemčiji so trepetali, nato postali nepremagljivi

A Špancem na tem prvenstvu ni šlo vse gladko. Na uvodu prvenstva so izgubili proti Srbom (70:80), nato jih je s 105:98 premagala Italija, v zadnjem krogu skupinskega dela pa so proti Nemčiji reševali kožo, saj bi v primeru poraza celo izpadli. Sicer so nadzorovali potek srečanja, a so imeli Nemci povsem ob koncu pri zaostanku s 74:77 tekme prek Dennisa Schröderja priložnost, da izenačijo, a je Nemec tri sekunde pred koncem rednega dela zgrešil tretji prosti met in podaljšek je splaval po vodi.

"V tistih trenutkih sem mislil na dve stvari. Zelo težko je, da igralec, ki ni bil 90-odstotno pri prostih metih, pod pritiskom zadane vse tri. Kot drugo, pod košem sem postavil novega visokega igralca, da smo dobili skok, ko je zgrešil. Ne bi bilo pošteno, da bi tisto tekmo izgubili, saj smo dominirali 35 minut, nato pa naredili dve neumni napaki. Kaj je pošteno, je sicer relativno, a sem verjel v zmago," se je italijanski trener na klopi Španije Sergio Scariolo dotaknil dvoboja v Berlinu.

V Lillu so nato Španci, ki so na prvenstvu igrali vidno oslabljeni, prestavili v prestavo višje in najprej odpravili Poljake, v četrtfinalu Grke, v polfinalu, ki je bil za mnoge finale pred finalom, gostitelje Francoze in za konec še Litvo.

Za naturaliziranega Mirotića fantastična izkušnja

Očitno zna Italijan zelo dobro povezati vrhunske španske košarkarje, saj jih je prav on trikrat popeljal na vrh Evrope, z njimi pa se je na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 veselil srebrne medalje.

Izjemno vesel zlatega odličja pa je bil naturalizirani košarkar Nikola Mirotić, ki je za Španijo premierno zaigral na največjem tekmovanju. Lahko bi rekli, da je prišel, videl in zmagal: "Osvojili smo zelo naporen turnir. Zame je bila fantastična izkušnja. Takoj sem osvojil zlato. Ogromno dela smo naredili. Prvenstva nismo najbolje začeli, a smo ostali skupaj kot ekipa. Pokazali smo karakter in mislim, da si zaslužimo zlato medaljo. Ekipa je iz dneva v dan rasla. Imeli smo neverjetnega Pauja. Nisem videl še kaj podobnega. Ni igral vrhunsko le v napadu, ampak tudi v obrambi. Bil je naš vodja na parketu kot zunaj njega. Hvala mu, kar nas je naučil! Brez njega ne bi bilo to mogoče."

Ne spreglejte