Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
7. 11. 2015,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Žan Mark Šiško Cibona Union Olimpija Gašper Potočnik

Sobota, 7. 11. 2015, 13.39

8 let

Šiško treniral tudi po šest ur in čakal na dogovor Olimpije in Cibone

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za mladim Žanom Markom Šiškom je mesec, ko je dočakal debi v novem klubu - zagrebški Ciboni, kjer verjame v svetlo prihodnost, česar pri svojem prejšnjem klubu, Union Olimpiji, ni videl.

Več kot mesec po začetku sezone je 18-letni Žan Mark Šiško dočakal krstni nastop v dresu zagrebške Cibone. Ravno ob pravem času, saj je imel zagrebški trener Slaven Rimac kar nekaj težav s poškodbami na organizatorskem mestu. Najprej je dobil priložnost v na novo nastalem Fibinem evropskem pokalu, ob koncu prejšnjega tedna pa je prvič na parket stopil tudi v ligi ABA in tekmo končal pri 11 točkah.

"Mlad sem še, zato moram veliko trenirati in biti potrpežljiv. Svojo priložnost bom vsekakor dobil, od mene pa je odvisno, kako jo bom izkoristil. Prva sezona naj bi bila bolj uvajalna, v prihodnjih pa naj bi imel večjo vlogo v moštvu," je zadovoljen, da je izkoristil krstno priložnost, vendar ostaja na realnih tleh. Pri Ciboni trenira in igra le za člane, saj imajo na Hrvaškem nekoliko drugačna pravila pri mladinskih selekcijah – za mladince igrajo košarkarji, stari do 17 let, medtem ko je starostna meja v Sloveniji eno leto višja.

Po treh mesecih prva tekma

Čeprav je bil v Zagrebu že tri mesece, je do zdaj lahko le treniral, saj se njegov nekdanji klub Union Olimpija in Cibona nista mogla dogovorili o odškodnini, ki jo je na koncu določila mednarodna košarkarska zveza. Ker še ni bil registriran, je izpustil prvih sedem tekem Cibone v ligi ABA.

"Dolgo sem moral čakati. Vedel sem, da bom slej ko prej dobil pravico za nastop. Treniral sem res zelo veliko. Tudi po šest ur sem bil v dvorani, tako da veliko časa za razmišljanje niti nisem imel. Počasi me je začelo skrbeti, slišal sem številne govorice, vendar se je na koncu vse dobro izteklo," je Šiško srečen, da se je lahko znova vrnil na parket.

Lani začel pri Škofji Loki, vendar ni dolgo ostal

Za mladim košarkarjem je turbulentna sezona. Lansko je začel kot član Olimpije, ki ga je posodila v podružnično Škofjo Loko, kjer je pod vodstvom Gašperja Potočnika (od letošnje sezone trenerja Olimpije) in še z nekaterimi ljubljanskimi mladeniči (v moštvu sta bila tudi Blaž Mesiček in Vlatko Čančar) dobil prvo priložnost med člani. A tam ni ostal dolgo.

"Imel sem določene nesporazume," o razlogih, zakaj je po le petih odigranih tekmah zapustil Škofjeločane, ki so pozneje osvojili drugo ligo, pravi Šiško, ki je nato celotno sezono treniral individualno in čakal na prvo profesionalno pogodbo.

"Po odhodu sem za fizično pripravo individualno treniral pri Mitju Bračiču, košarkarski del pa s Sašem Dončićem. Z Olimpijo je bilo poleti nekaj pogovorov, vendar se nisem želel vrniti. Celoten koncept, kako delajo z mladimi, me ni prepričal. Za moj razvoj je bilo boljše, da grem stran," svojo odločitev razlaga 190 centimetrov visoki košarkar.

Čas za zaslužek bo še prišel

Pred odločitvijo za odhod v hrvaško prestolnico je dobil še nekaj drugih klicev, vendar ni želel (pre)daleč stran od doma.

"Že pred reprezentanco sem imel določene ponudbe. Nisem si želel iti na primer v neki španski ali italijanski klub. Želel sem si ostati bližje in zaigrati v ligi ABA. Poklicala je Cibona in nisem dolgo razmišljal. Cibona je eden večjih klubov na območju nekdanje Jugoslavije in v čast mi je, da so me poklicali," odločitev o tretji selitvi v svoji mladi karieri, pred posojo v Škofjo Loko je bil od osmega leta naprej član Olimpije, razlaga Šiško in ob pogledu proti svojemu nekdanjem klubu pravi: "Nimam neke večje zamere, vendar tudi velikih simpatij nimam."

Kot večina moštev, morda z izjemo Cedevite, Crvene zvezde in Budućnosti, klubi z območja nekdanje Jugoslavije niso v dobri finančni kondiciji. Cibonino životarjenje je višek doživelo pred začetkom prejšnje sezone, ko je bil klub na robu preživetja, vendar se stvari počasi urejajo.

"Glede na pretekle sezone se stanje izboljšuje. Pri mojih letih me to niti ne zanima toliko. Tukaj sem, da napredujem, da igram, za razmišljanje o denarju bo že še čas," želi vso svojo energijo usmeriti le proti igrišču.

Ne spreglejte