Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
11. 2. 2020,
10.35

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

2

Natisni članek

NBA Liga NBA Tokio 2020 Gregg Popovich Jerry Colangelo ameriška košarkarska reprezentanca Stephen Curry Kevin Durant LeBron James

Torek, 11. 2. 2020, 10.35

4 leta, 2 meseca

Razširjeni seznam košarkarske reprezentance ZDA za OI 2020

Američani si nočejo nakopati nove sramote, prihaja tudi LeBron James?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

2

ZDA Košarka 2016 Rio | Američani bodo letos v Tokiu branili olimpijski naslov v košarki. Leta 2016 so v Riu v finalu nadigrali Srbiijo V finalu so premagali Srbijo s 96:66. | Foto Reuters

Američani bodo letos v Tokiu branili olimpijski naslov v košarki. Leta 2016 so v Riu v finalu nadigrali Srbiijo V finalu so premagali Srbijo s 96:66.

Foto: Reuters

Selektor košarkarske reprezentance ZDA Gregg Popovich je javnosti predstavil razširjeni seznam 44 kandidatov za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Američani bodo na Japonskem branili zlato medaljo, navijači pa upajo, da bo zasedba močnejša od lanske, ki je na svetovnem prvenstvu na Kitajskem, čeprav so bili v njej tudi štirje povabljenci na letošnjo zvezdniško tekmo All-Star v ligi NBA, zasedla skromno sedmo mesto.

Luka Dončić
Sportal Vrnitev Dončića na vidiku, sveža kri v Dallasu #video

Ljubitelji košarke v ZDA so lani doživeli hud udarec, ko je ameriška reprezentanca, sestavljena zgolj iz igralcev, ki navdušujejo v ligi NBA, na svetovnem prvenstvu na Kitajskem ostala brez odličja. Osvojila je šele sedmo mesto. Selektor Gregg Popovich, legendarni trener moštva San Antonio Spurs, je stežka sestavil ekipo, saj so mu udeležbo na svetovnem prvenstvu drug za drugim odpovedovali (naj)večji asi.

Se bo James vrnil v izbrano vrsto?

Gregg Popovich in Donovan Mitchell sta se morala lani na SP 2019 na Kitajskem zadovoljiti z zgolj sedmim mestom. | Foto: Reuters Gregg Popovich in Donovan Mitchell sta se morala lani na SP 2019 na Kitajskem zadovoljiti z zgolj sedmim mestom. Foto: Reuters Letos, ko se obeta nova velika reprezentančna akcija, naj bi bilo drugače. Olimpijske igre so v očeh Američanov deležne posebnega spoštovanja. Zlata medalje z olimpijskega turnirja ima poseben lesk, temu primerno je tudi zanimanje največjih mojstrov košarkarske igre, da svoji domovini pomagajo do naslova. Američani ponavadi z izborom kandidatov za nastop na olimpijskih igrah nimajo posebnih težav, saj se jih udeležujejo tisti največji.

O tem, da bo podobno tudi poleti v Tokiu, kjer se bodo košarkarji za odličja potegovali od 25. julija do 9. avgusta, je prepričan tudi Jerry Colangelo. Predsednik krovne košarkarske zveze v ZDA (USA Basketball) ima dober občutek, kar zadeva udeležbo največjih zvezdnikov lige NBA. Prepričan je, da bo Popovich tokrat prejel bistveno manj odpovedi kot lani. Izkušeni trener San Antonia se vseeno zaveda, kako nepredvidljiv je postal šport, zato je sprva javnosti predstavil razširjen seznam, na katerem je kar 44 kandidatov.

Stephen Curry v tej sezoni zaradi operacije zlomljenega zapestja leve roke še ni zaigral. | Foto: Reuters Stephen Curry v tej sezoni zaradi operacije zlomljenega zapestja leve roke še ni zaigral. Foto: Reuters

Na seznamu so tudi največji zvezdniki, na primer Stephen Curry, Kevin Durant, James Harden, Kawhi Leonard in LeBron James, ki jih lani ni bilo na Kitajskem. Kralj James, najbolj priljubljeni košarkar v ligi NBA, razmišlja o tem, da bi ponovno oblekel dres reprezentance ZDA. Prvi as Los Angeles Lakers je nastopil že na treh olimpijskih turnirjih.

Dobro se še spominja leta 2004, ko so Američani doživeli boleč udarec v Atenah in v polfinalu izgubili proti Argentini, tako da so se morali na koncu zadovoljiti z bronom. To je bil tudi zadnji poraz reprezentance ZDA na olimpijskih turnirjih. James je bil pozneje dvakrat prvak, najboljši je bil v Pekingu (2008) in Londonu (2012).

Traeju Youngu ni vseeno, ker ga ni na seznamu

Trae Young je v tej sezoni med najboljšimi strelci in podajalci lige. | Foto: Reuters Trae Young je v tej sezoni med najboljšimi strelci in podajalci lige. Foto: Reuters Na razširjenem seznamu kandidatov za reprezentanco ZDA, ki bo nastopila v Tokiu, ni mladega zvezdnika Atlante. Trae Young igra drugo sezono v ligi NBA in beleži tako prepričljive predstave, da bo na bližajoči se tekmi All Star zaigral v začetni peterki ekip, ki jo je zbral Giannis Antetokounmpo.

Je četrti najboljši strelec tekmovanja, na dvoboj dosega v povprečju 29,7 točke, in celo drugi podajalec (9,1 asistenc na tekmo), a ga selektor Popovich vseeno ni uvrstil na listo. ''Lagal bi, če bi dejal, da me to ni prizadelo. Seveda bi želel zaigrati za ameriško reprezentanco,'' je 21-letni košarkar, ki ga je leta 2018 na naboru lige NBA najprej izbral Dallas, nato pa sta z Luko Dončićem poskrbela za odmevno menjavo, potožil novinarju Atlante Journal-Constitution pred dvobojem z Orlandom.

Slovenija še v igri za Tokio

Se bo Luka Dončić pomeril z LeBronom Jamesom tudi na OI v Tokiu? | Foto: Getty Images Se bo Luka Dončić pomeril z LeBronom Jamesom tudi na OI v Tokiu? Foto: Getty Images ZDA je ena izmed osmih reprezentanc, ki ima že zagotovljen nastop na turnirju. Poleg Američanov bodo na Japonskem nastopili gostitelji, Nigerija, Argentina, Iran, Francija, Španija in Avstralija, zadnje štiri udeležence pa bodo dali kvalifikacijski turnirji v Beogradu (Srbija), Kaunasu (Litva), Splitu (Hrvaška) in Victorii (Kanada).

Na turnirju na Baltiku bo nastopila tudi slovenska reprezentanca, ki bo napadala zgodovinski cilj tudi z Luko Dončićem. Tako bi se lahko Dončić poleg zvezdniške tekme All-Star (16. februarja v Chicagu) družil z elito lige NBA tudi na olimpijskem turnirju v deželi vzhajajočega sonca.

Durant in Thompson že pripravljena?

Tako sta se leta 2012 v finalu v Londonu veselila Kevin Durant in LeBron James. | Foto: Reuters Tako sta se leta 2012 v finalu v Londonu veselila Kevin Durant in LeBron James. Foto: Reuters Na seznamu je 19 igralcev, ki so že zastopali barve ZDA na največjih tekmovanjih, na olimpijskih igrah ali na svetovnem prvenstvu, ter postali prvaki. Na njem je tudi vseh 12 udeležencev zadnjega svetovnega prvenstva na Kitajskem.

Popovich je na seznam uvrstil tudi nekaj zvezdnikov, ki zaradi zdravstvenih težav v tej sezoni še niso stopili na parket. Če vrnitev Stephena Curryja, vročega ostrostrelca Golden State Warriors, pričakujejo v začetku marca, pa bi se lahko še v tej sezoni vrnila njegova dobra znanca. Kevin Durant, ki zaradi hujše poškodbe še ni debitiral v dresu Brooklyna, okreva po poškodbi ahilove tetive in že opravlja začetne treninge, pripravljenost, da bi pomagal reprezentanci, če bi se koleno pravočasno zacelilo, pa je izrazil tudi njegov donedavni soigralec pri Golden Statu Klay Thompson.

Izkušeni trener Gregg Popovich ima poleti z reprezentanco ZDA le en cilj - zlato olimpijsko medaljo. | Foto: Getty Images Izkušeni trener Gregg Popovich ima poleti z reprezentanco ZDA le en cilj - zlato olimpijsko medaljo. Foto: Getty Images

Do junija, ko bo selektor Popovich postregel s končnim seznamom, na katerem bo 12 košarkarjev, se lahko še marsikaj spremeni, ljubitelji košarke v ZDA pa pričakujejo, da bodo na seznamu vendarle najboljši. In da bodo Američani še četrtič zapored olimpijski prvaki, s tem pa bodo lažje pozabili na sramoto, ki so si jo nakopali na Kitajskem, kjer so z zasedbo, v kateri so bili tudi štirje povabljenci na letošnjo zvezdniško tekmo All-Star v ligi NBA (Donovan Mitchell, Jayson Tatum, Khris Middleton in Kemba Walker), osvojili skromno sedmo mesto.

Kandidati za nastop na OI 2020 (po abecednem redu):

Bam Adebayo (Miami Heat)
LaMarcus Aldridge (San Antonio Spurs)
Harrison Barnes (Sacramento Kings)
Bradley Beal (Washington Wizards)
Devin Booker (Phoenix Suns)
Malcolm Brogdon (Indiana Pacers)
Jaylen Brown (Boston Celtics)
Jimmy Butler (Miami Heat)
Mike Conley (Utah Jazz)
Stephen Curry (Golden State Warriors)
Anthony Davis (Los Angeles Lakers)
DeMar DeRozan (San Antonio Spurs)
Andre Drummond (Cleveland Cavaliers)
Kevin Durant (Brooklyn Nets)
Paul George (LA Clippers)
Draymond Green (Golden State Warriors)
James Harden (Houston Rockets)
Montrezl Harrell (LA Clippers)
Joe Harris (Brooklyn Nets)
Tobias Harris (Philadelphia 76ers)
Gordon Hayward (Boston Celtics)
Dwight Howard (Los Angeles Lakers)
Brandon Ingram (New Orleans Pelicans)
Kyrie Irving (Brooklyn Nets)
LeBron James (Los Angeles Lakers)
Kyle Kuzma (Los Angeles Lakers)
Kawhi Leonard (LA Clippers)
Damian Lillard (Portland Trail Blazers)
Brook Lopez (Milwaukee Bucks)
Kevin Love (Cleveland Cavaliers)
Kyle Lowry (Toronto Raptors)
JaVale McGee (Los Angeles Lakers)
Khris Middleton (Milwaukee Bucks)
Donovan Mitchell (Utah Jazz)
Victor Oladipo (Indiana Pacers)
Chris Paul (Oklahoma City Thunder)
Mason Plumlee (Denver Nuggets)
Marcus Smart (Boston Celtics)
Jayson Tatum (Boston Celtics)
Klay Thompson (Golden State Warriors)
Myles Turner (Indiana Pacers)
Kemba Walker (Boston Celtics)
Russell Westbrook (Houston Rockets)
Derrick White (San Antonio Spurs)

Goran Dragić
Sportal Preobrat Čančarjevega Denverja, nov poraz Dallasa in sprehod Dragićeve Vročice #video
Španija Košarka
Sportal Ganljive besede Španca, ki se je spomnil na mamo
Ne spreglejte