SiolNET. Sportal Košarka
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Septembra 2015 se obeta navijaška invazija v Zagreb

4

termometer

Pri Košarkarski zvezi Slovenije so potrdili dogovorjeno partnerstvo s Hrvaško na EuroBasketu 2015, ki pa ga mora zdaj potrditi še Fiba Europe.

Kot vse kaže, bo slovenska košarkarska reprezentanca v uvodnem delu evropskega prvenstva 2015 res igrala v Zagrebu, natančneje v tamkajšnji Areni. Tak scenarij mora sicer potrditi še izvršni odbor evropskega dela Mednarodne košarkarske zveze Fiba Europe, ki bo o predlogi razpravljal čez dober mesec, a večjih zapletov ne gre pričakovati.

Spomnimo, ko je Fiba Europe sredi septembra vsem štirim (so)organizatorjem evropskega košarkarskega prvenstva 2015 omogočila izbor države partnerice (beri: reprezentance, s katero bodo nastopali v skupinskem delu), je Hrvaška izbrala Slovenijo. Na podoben način so se Francozi odločili za Finsko, Nemci za Turčijo, Latvijci pa za Litvo.

Dan D 17. 11.

Pri Košarkarski zvezi Slovenije so zdaj tudi uradno potrdili hrvaško snubitev in kajpak tudi privolitev. "Počaščeni smo, da so hrvaški kolegi v Zagreb povabili prav našo reprezentanco, in se jim za to tudi zahvaljujemo. Igranje v hrvaški prestolnici predstavlja veliko priložnost, saj gre za trg, ki je zanimiv našim zdajšnjim in potencialnim novim sponzorjem, slovenskim navijačem pa omogoča možnost ogleda naše izbrane vrste na prvenstvu v neposredni bližini svojega doma. Verjamem, da si lahko slovenska košarka, če bo predlog dokončno tudi potrjen, od tega obeta veliko pozitivnega," je sklenjeni sosedski pakt komentiral predsednik KZS Matej Erjavec.

Hrvati morajo predlog pri pristojnem organu Fiba Europe uradno prijaviti do 15. oktobra, saj ga bo že dan zatem obravnaval kolegij vseh štirih organizatork, končna odločitev pa bo padla na seji IO FIBA Europe, ki bo 17. novembra. Žreb skupin EuroBasketa 2015 je sicer predviden v začetku decembra, prvenstvo, ki bi moralo po prvotnem načrtu potekati v Ukrajini, pa bo na sporedu od 5. do 20. septembra 2015.

Desetletnica navijaških romanj

Slovenska košarkarska reprezentanca sicer v prvem desetletju samostojnosti kljub rednim uvrstitvam na evropska prvenstva v gosteh ni imela prav velike navijaške podpore. Zasuk se je zgodil leta 2005 z EuroBasketom v Srbiji in Črni gori, ko se je proti Beogradu zgrnilo več tisoč podpornikov čete tedanjega selektorja Aleša Pipana. Prav v prestolnici nekdanje skupne države je bil postavljen temelj nove navijaške kulture v slovenski košarki.

Sledila so evropska prvenstva v Španiji (2007), na Poljskem (2009) in v Litvi (2011) ter vmes še svetovno prvenstvo v Turčiji (2010), na katerih so bili številni slovenski navijači, po katerih je reprezentanca postala prepoznavna, pravi hit. Vrhunec navijaške podpore je bilo seveda domače evropsko prvenstvo 2013, slovensko pa so bile obarvane tudi tribune na pred kratkim končanem svetovnem prvenstvu v Španiji.

Prava navijaška invazija se v primeru zagrebškega scenarija obeta tudi prihodnje leto, vprašanje pa je, kako bo v drugem delu tekmovanja, ki ga bo gostil Lille.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin