Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 4. 2023,
11.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

8

Natisni članek

Nika Barič Georgios Dikaioulakos Slovenska košarkarska reprezentanca

Petek, 28. 4. 2023, 11.00

1 leto

Seznam košarkaric za domače EP 2023

Selektor izbral 15 igralk, brez preobrata v zadevi Barič in brez "tuje" pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

8

Slovenija : Albanija, slovenska ženska košarkarska reprezentanca | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Selektor ženske košarkarske reprezentance Georgios Dikaioulakos je izbral 15 igralk, ki bodo kandidirale za nastop na domačem evropskem prvenstvu. Preobrata v zadevi Nika Barič ni bilo, najboljše slovenske košarkarice zadnjega desetletja tako ni na selektorjevem seznamu.

Matej Erjavec
Sportal Prvi mož slovenske košarke odkrito o ozadju izključitve Nike Barič

Slovenske košarkarice bodo prihajajočo sredo v Ljubljani začele misijo EuroBasket 2023. Strokovni štab reprezentance na čelu s selektorjem Georgiosom Dikaioulakosom je na seznam reprezentančnih kandidatk uvrstil 15 košarkaric. Sprva bodo sicer vadile v okrnjeni zasedbi, saj je nekaj igralk po naporni klubski sezoni dobilo več odmora. Slovenke bodo na junijskem evropskem prvenstvu v Stožicah igrale v skupini C skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo.

Na selektorjevem seznamu so Tina Cvijanovič, Blaža Čeh, Lea Debeljak, Zala Friškovec, Hana Ivanuša, Tina Jakovina, Mojca Jelenc, Gala Debeljak, Aleksandra Krošelj, Eva Lisec, Teja Oblak, Eva Rupnik, Maruša Seničar, Ajša Sivka, Zala Šrot

Georgios Dikaioulakos | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Georgios Dikaioulakos Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Misija, ki jo v zadnjih dveh letih tako nestrpno pričakujemo, je končno pred nami. Vsi člani reprezentance komaj čakamo začetek priprav na EuroBasket. Veseli me, da imajo reprezentantke za seboj dobro klubsko sezono in bodo reprezentančno akcijo pričakale v dobri formi," sporoča selektor. "Nekaj uvodnih dni še ne bomo vadili v polni zasedbi, saj nekatere igralke potrebujejo malo dodatnega počitka, a že v drugi cikel bomo zakorakali celostni. Upam, da ostanemo zdravi in s polno vnemo še naprej gradimo filozofijo ekipe in naše igre."

Z nekajdnevno zamudo bo v Ljubljano prispel tudi selektor, ki ga v prihodnjih dneh čaka finalna serija italijanskega prvenstva, odsotna pa bo tudi pomočnica Styliani Kaltsidou. Edina novinka je osemnajstletna Hana Ivanuša, v aktualni sezoni najboljša strelka in skakalka ljubljanske Ježice. V izbrano vrsto se je vrnila Eva Komplet, ki je slovenski dres nosila na 28 uradnih tekmah. Zdaj bo zraven v vlogi fizioterapevtke.

Ob tem, kot vse kaže, v reprezentanci ne bo nobene od tujih košarkaric, ki bi po slovesu Shante Evans prevzela mesto naturalizirane igralke. Pri KZS so sicer do zadnjega upali, da bodo na tem mestu pred zborom uredili vse dokumente za naturalizacijo ene izmed ameriških košarkaric. "Težava se je pojavila pri enem samem pridobivanju dokumentov iz ZDA in upamo, da se bo ta stvar zdaj rešila. Malce smo imeli težave z ameriško košarkarsko zvezo, ker naj bi bila omenjena igralka zanimiva tudi zanje in naj bi jo zato težje izpustili iz rok. Vse skupaj zato poteka počasneje in res upam, da bomo zadeve uredili do evropskega prvenstva," je v Sobotnem intervjuju pred kratkim povedal Erjavec, ki kot kaže s kolegi (še) ni našel prave rešitve.

Ekipe za 39. EP bodo v predtekmovanju razdeljene v štiri štiričlanske skupine. Dve bosta v Tel Avivu in dve v Ljubljani. Vse tekme v Sloveniji bodo v ljubljanski dvorani Stožice. Poleg dveh predtekmovalnih skupin bo v Ljubljani še celoten finalni del, od četrtfinala do velikega finala.

Rašo Nesterović
Sportal Nesterović zaupa selektorju: Tudi Nika Barič se mora pogledati v ogledalo
Slovenija : Albanija, slovenska ženska košarkarska reprezentanca Nika Barič
Sportal Legendarni Slovenec brez dlake na jeziku o izključitvi Nike Barič
Slovenija : Albanija, slovenska ženska košarkarska reprezentanca Nika Barič
Sportal Nika Barič se je oglasila prvič po izključitvi iz reprezentance
Ne spreglejte