Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2011,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NBA Dallas Miami

Torek, 31. 5. 2011, 11.57

8 let

Šampionski prstan tokrat ne odloča le o prvaku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tako za Miami kot za Dallas je letošnji finale izjemnega pomena. LeBron James ima le en cilj z ekipo s Floride, Dirk Nowitzki pa želi sebi in v Teksas prav tako prinesti prvi naslov.

Obeta se ena najbolj zanimivih finalnih serij lige NBA. Razlogov za to je precej, zanimanje prav tako. Na košarkarskih igriščih so navduševala številna legendarna imena, ki niso uspela osvojiti naslova prvaka. Karl Malone, John Stockton, Charles Barkley, Allen Iverson, Shawn Kemp so le eni izmed tistih, ki so bogate kariere zaključili s številnimi mejniki, a brez naslova. Eno zadnjih priložnosti imata Dirk Nowitzki, ki bo igral v drugem finalu ter Jason Kidd, za katerega bo to tretji poizkus naskoka na prestol. Tudi Dallas doslej še ni postal prvak. Na drugi strani pa na nekaj podobnega čaka tudi LeBron James, ki že od prihoda v ligo velja za morda celo najbolj pompoznega košarkarja.

Sploh prvič sta Miami in Dallas v velikem finalu sodelovala pred petimi leti in marsikdo še vedno pomni enega največjih preobratov v zgodovini po zaslugi Dwyana Wada, ki je takrat povprečno dosegal po 34,7 točk na tekmo. To je bila statistično najboljša predstava kakšnega košarkarja v dosedanji zgodovini. Miami je namreč postal šele četrta ekipa, ki je zaostanek z 0:2 spreobrnila v končno zmago.

Miami ima rešitve za napad in obrambo

Tako Dallas kot Miami imata za sabo zanimivo sezono. V ospredju so seveda bolj bili zvezdniki s Floride, ki so odigrali nekaj navdušujočih tekem, na nekaterih pa so bili deležni ostrih kritik. Na vzhodu so tako z razmerjem 58-24 zasedli drugo mesto. Vendar očitno je harmonija in uigranost pri Miamiju vrhunec dosegla prav pred začetkom končnice, saj so v svoji dvorani dobili vseh osem dosedanjih tekem, s povprečno razliko 10,5 točk, na gostovanjih pa štiri (enkrat v Philadelphii in Bostonu, dvakrat pa v Chicagu). Tudi v finalu bo imel Miami prednost domačega igrišča. Gre za zelo neugodno ekipo v napadu, ki ima tri izjemne napadalce - Lebron James, Dwyane Wade in Chris Bosh. Še posebej slednji je izvrstno izkoriščal ponujene priložnosti proti Chicagu. Prav to bi znala biti ena izmed prednosti Miamija, saj na tem položaju igra tudi Dirk Nowitzki, ki ne velja ravno za specialista v obrambi in si kaj hitro lahko nabere osebne napake. Ob tem ima Vročica tudi eno najboljših obramb v končnici, ki v povprečju prejema le 88,2 točk.

James odloča in zaustavlja najboljše

Tako so zaustavili tudi najkoristnejšega košarkarja rednega dela sezone Derricka Rosa, ki je proti Miamiju dosegal po 23,4 točk, pred tem pa 27,6 točk na tekmo. Velika prednost Miamija je ta, da lahko najbolj nevarne branilce in krilne košarkarje zaradi svoje višine in moči prevzemata tako James kot Wade. Najboljši strelec in podajalec v zgodovini Miamija pa se ubada s poškodbo rame.

Miami ima nekaj pomembnih košarkarjev tudi na klopi. James Jones, Mike Miller in Mario Chalmers slovijo kot strelci z razdalje, veliko pa za Miami pomenita veteran Mike Bibby, ki sicer še ne igra na pričakovanem nivoju ter Udonis Haslem. Krilni center je kot edini ob Wadu v sedanji ekipi igral v finalu pred petimi leti, a je zaradi poškodbe izpustil večji del sezone in se vrnil šele proti Chicagu. Mladi trener Erik Spoelstra ima tako precej rešitev, kako se zoperstaviti Dallasu, a pri Miamiju bodo morali najprej poskrbeti, da ne dovolijo metov za tri točke.

Telički veliko pričakuje od Nowitzkega in napada

Dallas ima idealno priložnost, da končno prekine neugodno tradicijo in frustracijo iz preteklosti ter osvoji prvi naslov prvaka. Od ekipe, ki je sodelovala v prvem klubskem finalu, sta ostala le Jason Terry in Dirk Nowitzki, a Dallas ima zelo raznovrstno ekipo. Predvsem Jason Kidd je vodja njihove igre, je pa tudi tretji najboljši po zadetkih trojkah v ligi. Tudi Predrag Stojaković in Jason Terry zelo rada mečeta z razdalje, pod košem pa sta v prvem planu Shawn Marion in Tyson Chadler. Slednja bosta morala čim bolje zaustaviti Bosha in tudi Jamesa, če želijo Telički računati na zmago. Rick Carlisle veliko pričakuje tudi od igralcev s klopi, še posebej je v končnici navduševal J.J. Barea. Portoričan je v obup spravljal še vedno aktualne prvake LA Lakers. Pomemben člen pri Dallasu utegne biti tudi DeShawn Stevenson, ki bo zadolžen za zaustavljanje Jamesa. Kolikor se bo seveda sploh dalo.

Koliko bi naslov prvaka pomenil Jamesu, ki je proti Bostonu s solzami pokazal kakšne so emocije in želja ter Chrisu Boshu pri Miamiju, s čimer bi tudi utišala marsikatere kritike ali sploh prvem Dallas ter za Nowitzkega in Kidda, ni treba posebej poudarjati. Tudi zato si lahko obetamo zanimiv in emocionalen finale.

Ne spreglejte