Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
6. 7. 2018,
10.48

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,21

3

Natisni članek

Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 6. 7. 2018, 10.48

5 let, 9 mesecev

Rdeča luč: Dončićeva ameriška pravljica z napako

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,21

3

Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Zvezdnik nedavnega nabora Luka Dončić še vedno ni premostil vseh formalnih preprek pri pridobivanju statusa polnokrvnega člana druščine severnoameriške poklicne lige NBA. Kako globoko bo moral seči v žep?

Luka Dončić pri devetnajstih letih Ameriko zajema z veliko žlico. Začel je v New Yorku, nadaljeval v Dallasu, zdaj se je preselil v Las Vegas. A v igralniški in zabavljaški meki zdaj že nekdanji član madridskega Reala in skorajšnji član Dallasa ni ostal le brez igralniških aktivnosti ali kakšnega kozarca piva, kar mu pač prepoveduje ameriška nepolnoletnost, temveč tudi brez tistega, zaradi česar je prišel v ZDA – košarke. Ljubljančan namreč uradno še vedno ni član Dallasa, ker iz Evrope še ni prejel izpisnice, pa vadi zgolj individualno, torej ne z ekipo Teličkov za poletno ligo NBA v Las Vegasu.

"Morda bo igral …"

"Luka je z nami, a ne trenira z ekipo. Čakamo na izpisnico. Opraviti mora pregled in podpisati pogodbo. Smo blizu, a še nismo tam. Še vedno obstaja možnost, da bo na kakšni tekmi poletne lige tudi zaigral. Ne želim pa ocenjevati, kakšna so možnosti za to. No, ne pozabite, da je še pred kratkim igral prave tekme, zato skrbi ni," se je pred začetkom poletne lige razgovoril 58-letni trener Dallasa Rick Carlisle, ki v Teksasu deluje že debelo desetletje in se je v tem obdobju enkrat veselil tudi naslova prvaka lige NBA.

Luka Dončić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Dončić bo odrl denarnico

Dončićev prestop iz Reala v Dallas pa pred tako želeno izpisnico ne bo minil brez plačila odškodnine. Pri tem bo Luka naletel na oviro, pred katero se znajdejo mnogi košarkarji iz Evrope, med njimi so bili tudi Goran Dragić, Dario Šarić in Ricky Rubio. Liga NBA namreč predvideva zgornjo mejo odškodnine, ki jo lahko ameriški klub plača evropskemu. Razliko do postavljene odškodnine mora pokriti igralec iz svojega žepa. Letos je ta meja pri slabih 600 tisoč evrih. Neuradno (s to številko med drugim razpolaga tudi portal Eurohoops) naj bi odškodnina za najkoristnejšega igralca evrolige znašala kar 1,7 milijona evrov.

Igra milijonov

Kot vse kaže, bo torej za odkup pogodbe debel milijon evrov moral prispevati Dončić sam. V nasprotju z Evropo, kjer je višina plač vselej zavita v tančico skrivnosti, so že danes do zadnjega centa znani njegovi prvi ameriški zaslužki. V prvi sezoni bo prejel 4,6 milijona, v drugi 5,4 milijona evrov. Če bo klub podaljšal sodelovanje z njim, bo v tretji prejel 5,7 milijona evrov. V četrti sezoni bi Luka prejel 7,2 milijona evra, če se bo klub ponovno odločil za podaljšanje sodelovanja.


Twitter: čeprav (še) ne sme igrati in trenirati z ekipo, se Luka zabava …

 

Ne spreglejte