Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
13. 2. 2015,
16.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Union Olimpija Krka Tajfun Kolpa Helios Suns Šenčur

Petek, 13. 2. 2015, 16.15

8 let

Pred pokalom: Že videna zgodba ali novo poglavje?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Košarkarski pokalni turnir bo od 18. do 21. februarja gostila dvorana Tri lilije v Laškem. Sodelovalo bo osem ekip, naslov pa bodo branili košarkarji Krke. Kakšna so pričakovanja trenerjev?

Na finalnem turnirju so letos premešane karte, saj so le trije štirje udeleženci nastopali že lani. Ob zmagovalcu Krki in finalistu Olimpiji še Šenčur in Helios Suns. Žreb je onemogočil predčasno srečanje med lanskoletnima finalistoma, ki svoje boje začenja ta v sredo in četrtek.

V prvem dnevu turnirja bo na sporedu ljubljanski derbi med lansko finalistko Olimpijo in drugoligaškim Slovanom, ki je ob Kolpi edina neprvoligaška ekipa na sklepnem turnirju.

"V pokalu so mogoča velika presenečenja. Za zdaj še ne razmišljamo o njem, saj nas v nedeljo čaka težka tekma v ligi ABA proti Budućnosti, nato pa prihaja priprava na pokal. Upam, da bomo vsi. Želimo si uvrstitve v finale, kjer je vse mogoče. Odločala bo tudi dnevna forma," o pokalu še ne razmišlja strateg zmajev Aleš Pipan. Olimpija je v pretekli sezoni v finalu morala priznati pomoč Krki, ta je pozneje dobila še domače prvenstvo, pred tem pa so Ljubljančani šestkrat zapored osvojili pokalno lovoriko.

Prva ovira zelo-belih bo Slovan s Kodeljevega, ki je že z uvrstitvijo na sklepni turnir v Laškem dosegel svoje cilje. "Za nas je velik uspeh, da smo se sploh že uvrstili sem. To je nagrada za fante. Imamo najmlajšo ekipo med udeleženci in poskušali se bomo prikazati v najboljši luči," o boju za ljubljansko prevlado pred četrtfinalom razmišlja Jernej Valentinčič.

Domačini želijo premagati prvo oviro

Ob tekmi med Olimpijo in Slovanom bo prvi dan turnirja domači parket poskušal čim bolj izkoristiti še Zlatorog, ki ga čaka Šenčur, zmagovalca obeh tekem pa se bosta v petek, 20. februarja, nato pomerila za finalno vstopnico.

"Na pokalu ne bomo nastopili v popolni zasedbi. V ligi smo dvakrat izgubili z njimi in upam, da bo tokrat drugače," pred dvobojem razmišlja trener Šenčurja Igor Kešelj.

Nasproti mu bo stal izkušeni Predrag Milović. "Na vsak način bomo poskušali priti v polfinale. Ne bo preprosto, saj ima Šenčur izkušeno moštvo, vendar bomo poskušali na domačem parketu izkoristiti priložnost. Liga je zelo izenačena in dnevni navdih ekip bo odločal tudi o končni uvrstitvi," je dejal trener drugouvrščenega Zlatoroga, ki je dobil obe prvenstveni tekmi proti Šenčurju.

Lahko Domžalčani presenetijo vodilno moštvo?

Drugi dan turnirja bosta na delu aktualni pokalni prvak in vodilno moštvo lige. Tajfun ima v prvenstvu le en poraz na 16 prvenstvenih tekmah, v četrtfinalnem obračunu pa jih čaka, vsaj glede na pogled na lestvico, lahek nasprotnik – predzadnje uvrščeni Helios Suns.

"Pokal je specifično tekmovanje in je prav zaradi tega zanimiv. Položaj na lestvici tu nima nobenega pomena. Vsi imamo enake možnosti. Ekipa Domžal ima dolgo tradicijo, zato nam motiva zagotovo ne bo manjkalo," opozarja na nevarnost Helios Suns trener vodilne ekipe Deja Mihevc.

Domžalčani se bolj kot z mislimi o pokalu ukvarjajo z vprašanjem, kako rešiti prvoligaški status, saj imajo zasedajo predzadnje mesto, kar pomeni dodatne kvalifikacije za ostanek med prvokategorniki. V pokalu ne bosta smela nastopiti najnovejši okrepitvi Gezim Morina in Jure Pelko, ki sta že igrala za Maribor in nimata pravice nastopa.

"Smo v nekoliko drugačnem položaju kot preostali, saj imamo velike težave v domačem prvenstvu. O pokalu bomo razmišljali na hitro, saj moramo rešiti svoje ligaške težave. Na pokalu odloča ena tekma in lahko se zgodi marsikaj. V Laško odhajamo brez bele zastave in poskušali se bomo še enkrat vrniti," o tihi želji polfinala, lani so tesno izgubili z Olimpijo, razmišlja Gašper Okorn, ki se je pred nekaj tekmami usedel na domžalsko klop.

Nekdanji član Krke tokrat na nasprotni klopi

Tako kot Olimpija bo tudi Krka imela v četrtfinalu drugoligaškega nasprotnika, saj se bodo pomerili s Kolpo, ki jo vodil nekdanji igralec Novomeščanov Vladimir Anzulović.

"Poskušali se bomo čim bolj enakovredno bojevati s Krko. Srečen sem lahko, če na teden opravim dva treninga z ekipo. Do zdaj smo imeli 47 treningov, toliko jih ima Krka verjetno v enem mesecu," je slikovito razmerje moči opisal Anzulović, ki poudarja, da je njihov glavni cilj predvsem dobro nastopanje v drugi ligi, kjer zasedajo četrto mesto.

Edini manjkajoči člen na novinarski konferenci je bil Aleksandar Džikić, ki ga s Krko že v soboto čaka gostovanje v ligi ABA pri Mega Leks. Novomeščani si želijo seveda obraniti lovoriko, ki so jo še do lani kot edino pogrešali v svojih vitrinah, v četrtem finalu pa jim je le uspelo dvigniti pokal.

Največ pokalnih lovorik ima Olimpija, ki je zmagala že 19-krat in je bila vselej v finalu, ob njej pa so pokal osvojili že prej omenjena Krka, savinjski Hopsi in domžalski Helios.

Ne spreglejte