Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
10. 8. 2014,
15.39

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aleksej Nikolić Mitja Nikolić reprezentanca Jure Zdovc

Nedelja, 10. 8. 2014, 15.39

8 let, 1 mesec

Pred leti mu je pri zapletu FIBA prižgala zeleno luč, zdaj je del Zdovčeve zgodbe

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za širšo slovensko košarkarsko občinstvo Aleksej Nikolić ni povsem poznano ime, a 19-letni košarkar napreduje iz leta v leto, kar je opazil tudi selektor Jure Zdovc in ga povabil v reprezentanco.

Pred tremi leti je mladi Aleksej Nikolić odpotoval s trebuhom za kruhom v Bosno in Hercegovino v klub Spars, ki ni poznan v širših košarkarskih krogih, a zelo dobro dela z mladimi košarkarji, saj v tamkajšnji državi osvaja lovorike v mlajših kategorijah kot po tekočem traku.

Pred odhodom v BiH je bil Aleksej član Zlatoroga, prvih korakov pa se je učil v Postojni. V Laškem se je malce zapletlo pri podpisu pogodbe, zaradi česar obe strani nista našli skupnega jezika. Nato se je zataknilo tudi pri odhodu v Sarajevo k Sparsu, s katerim ima še dveletno pogodbo. Na Košarkarski zvezi Slovenije, kot je takrat dejal njegov oče David Nikolić (poznan kot pomočnik Aleša Pipana v slovenski reprezentanci), niso hoteli izdati izpisnice za tujino, zaradi česar je bil vidno ogorčen.

FIBA rešila primer in prižgala Alekseju zeleno luč

Na koncu je primer reševala Mednarodna košarkarska organizacija FIBA, ki je dala takrat še nepolnoletnemu Alekseju zeleno luč za odhod v Sarajevo, kjer igra iz leta v leto vse bolje (v zadnji sezoni je v povprečju dosegal 9,6 točke, 3,1 podaje in 1,9 skoka na tekmo).

"V Sparsu sem videl veliko priložnost. Dobro delajo z mladimi, zato sem se odločil za odhod. V slovenskem prostoru klub res ni poznan, a je zelo zanimiv. Pogoji za delo so odlični. Nudijo vse, da se igralec razvija," je najprej o klubu dejal zdaj 19-letni Aleksej in se nato dotaknil tamkajšnjega prvenstva, v katerem je v polfinalu z 1:2 izgubil proti Širokemu (k edini zmagi je prispeval kar 18 točk in 4 podaje): "Liga je na ravni slovenskega državnega prvenstva. Imel sem nekaj težav s poškodbami, vendar sem rastel iz tekme v tekmo. Zadnje tekme z Igokeo in Širokim so bile za nas vrhunske, saj smo videli, kje smo."

Da se je znašel v svetu košarke, ni nič nenavadnega, saj je njegov oče trener in je lahko nanj ter na brata Mitjo (po kitajski turneji se mu je selektor Zdovc zahvalil za delo v članski reprezentanci) prenesel veliko znanja: "On je 'kriv', da sem v košarki, vendar mu ne zamerim (smeh, op. p.). Ne predstavljam se v kakšni drugi vlogi."

Sanje evroliga in verjetno tudi svetovno prvenstvo, a ostaja na realnih tleh

Dobre igre so ga pripeljale tudi do članske reprezentance, vseskozi pa je bil tudi del mlajših selekcij – letos je nastopal na evropskem prvenstvu do 20 let: "Vesel sem, da me je Jure vpoklical. To pomeni, da sem na pravi poti. Čast je, da sem lahko del tega. Moja naloga je, da izkoristim vsako priložnost."

Na klubskem področju so njegove sanje evroliga in lovorika v tem tekmovanju, verjetno pa se vanje prikrade tudi nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji. Obstaja namreč velika možnost, da bo Zdovc na Pirenejski polotok odpeljal tri organizatorje igre. Goran Dragić in Jaka Klobučar sta že zacementirana, za tisto tretje mesto pa se bosta udarila ravno Aleksej in Matic Rebec, ki sta letos sodelovala že v reprezentanci do 20 let. "Povsem jasno je, da sta Gogi in Jaka bolj izkušena, vendar je to za naju z Maticem le dobrodošlo. Vidiva lahko, kje sva. Svetovno prvenstvo je dodatna motivacija, vendar z njim nisem obremenjen. Delam s polno paro. Zavedam se, da lahko le na treningih dokažem, da si zaslužim minute na parketu."

Ne spreglejte