Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
28. 5. 2015,
20.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tajfun Rogaška finale Šentjur

Četrtek, 28. 5. 2015, 20.12

7 let, 12 mesecev

Po novi drami slovensko košarko zajel Tajfun

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Košarkarji Tajfuna iz Šentjurja so s četrto zmago (67:65) v velikem finalu slovenskega košarkarskega prvenstva postali novi državni prvaki.

Ko je izkušeni Dragiša Drobnjak (tudi uradno najkoristnejši igralec finala) ob koncu finala, medtem ko so njegovi soigralci veselo poskakovali, hodil od tekmeca do tekmeca in jim stiskal roke, so se košarkarji in navijači Rogaške lahko spominjali odločilnih trenutkov druge tekme. Po domači zmagi so bili tudi v Šentjurju na pragu uspeha. A četi Dejana Mihevca je tedaj uspel preobrat, zmaga po dveh podaljških, ki so jo nadgradili s torkovo zmago v Rogaški Slatini. Delo so tokrat končali v domači dvorani in se po Olimpiji, Krki in Heliosu šele kot četrti klub veselili naslova državnega prvaka.

Štajerska se veseli: tudi v košarki

"Štajerska se veseli," je že krepko pred začetkom četrte tekme odmevalo iz zvočnikov vnovič nabito polne dvorane OŠ Hruševec v Šentjurju, uradni napovedovalec pa je ob tem pozval k štajerski enotnosti. Tej bi se lahko priključili tudi nogometaši Maribora, ki bodo ob koncu tedna vnovič postali državni prvaki, in pa finalisti rokometnega prvenstva, igralci Celja Pivovarne Laško in Gorenja, ki so prav času novega košarkarskega praznika v Šentjurju igrali tretjo tekmo finala v bližnjem Celju.

A kljub dejstvu, da je bilo že ob koncu polfinala jasno, da se bo pokal za košarkarskega prvaka prvič v zgodovini preselil na Štajersko, pa pri Tajfunu in Rogaški znova niso niti za ped odstopali od svojih načrtov. Vnovič se je pokazala tudi precejšnja izenačenost obeh ekip.

Toplo-hladno …

Ko so se otresli uvodne nervoze, so gostje hitro prestavili v višjo prestavo in predvsem s prodorno in globinsko igro po košu Sandija Čebularja, ki je s šesto točko v šesti minuti sklenil niz 12:0, povedli s 14:4. Kmalu zatem so vodili še z 20:10, toda kmalu zaspali na priborjeni lovoriki.

Ko je Drobnjak ob izteku prve četrtine dosegel prvi točki na tekmi, je bil na semaforju že rezultat 17:20, v 16. minuti pa so domačini po daljšem času znova vodili. Točki je s črte prostih metov dosegel center Emir Zimić, ki sicer slovi kot izjemno nezanesljiv strelec za eno točko. Prav zaradi tega so domači navijači vodstvo še topleje pozdravili. Nekoliko bolj nejevoljni pa so bili v preostalem delu prvega polčasa, v katerem so imeli drobno premoč znova gostje iz bližnjega zdraviliškega mesta.

Drobnjakovo prebujanje

Na osrednji odmor so izbranci trenerja Novakovića odkorakali s prednostjo treh točk (35:32), ki pa se je kmalu po začetku tretje četrtine stopila. Košarkarji Tajfuna so namreč začeli prevzemati vajeti igre, pri tem pa je pomembno vlogo znova odigral junak druge in tretje tekme Drobnjak. Svojo obrambno igro je nadgradil še z nekaj napadalnimi akcijami, predvsem pa je v igro znova vnesel energijo in kohezijo.

Rogaška je v tretji četrtini še mukoma držala korak, a bolj ko se je tekma bližala vrhuncu, bolj ji je začelo zmanjkovati sape. Za nameček so pri Tajfunu vztrajali pri potrpežljivi igri ter si podajali strelsko štafeto, glavno breme pa je ob Drobnjaku nase prevzel še Ivan Držić.

Vztrajnosti Rogaški tudi v zadnjih minutah ni bilo mogoče očitati. Ob rezultatu 67:65 so imeli na voljo kar tri napade. Dodatna so jim s štirimi zgrešenimi prostimi meti poklonili domačini. A darila niso znali izkoristiti, zato so penino točili že tokrat.

Ne spreglejte