Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
27. 10. 2021,
22.35

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Edo Murić zmaga Eurocup Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Sreda, 27. 10. 2021, 22.35

2 leti, 6 mesecev

Po zmagi Cedevite Olimpije proti Bourgu (91:79)

Po prepiranju in analiziranju dobili pravi odgovor

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Cedevita Olimpija : JL Bourg, EuroCup, Jaka Blažič, Edo Murić | Edo Murić in Jaka Blažič sta pomagala Cedeviti Olimpiji do druge zmage v EuroCupu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Edo Murić in Jaka Blažič sta pomagala Cedeviti Olimpiji do druge zmage v EuroCupu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Druga evropska tekma, druga zmaga za košarkarje Cedevite Olimpije. Po Gran Canarii je sredi Stožic padel francoski Bourg. "V užitek je bilo igrati pred toliko navijači. Dali so nam veliko energije. Zahvaljujem se jim. Vesel sem, da smo pokazali ekipno igro, tako v obrambi kot v napadu. Mislim, da smo na dobri poti," je po zmagi z 91:79 povedal z 21 točkami najboljši strelec tekme Edo Murić, ki je vesel, da se je skupaj s soigralci pobral po težkem porazu proti Budućnosti, o katerem so ta teden veliko razglabljali.

Cedevita Olimpija : JL Bourg, Eurocup
Sportal Olimpija v Stožicah do druge evropske zmage

Po dveh porazih v domači dvorani (proti FMP in Budućnosti v ligi ABA) je bila želja tabora Cedevite Olimpije, da prekinejo slabši domači niz. Uvodne minute niso nakazovale v to smer in niso vlivale navijačem upanje, saj so košarkarji ljubljanskega moštva slabo opravljali obrambne naloge. Povrhu vsega so gostje, ki so iskali izhod iz niza treh zaporednih porazov, dobro naravnali svoje roke in povedli z 18:8.

Ko je glavni trener Jurica Golemac v igro poslal Jacoba Pullna, se je stanje na parketu dvorane v Stožicah izboljšalo. Z delnim izidom 15:3 je Olimpija ob koncu prve četrtine povedla s 23:21.

V prvem polčasu slaba obramba in nezbranost v napadu

Ko sta se Pullnu, ki je prejšnji teden na gostovanju pri Gran Canarii s 27 točkami popeljal svoje moštvo do evropske zmage, pridružila Marcus Keene in Edo Murić, je Olimpija pobegnila na pet točk razlike (41:36).

Cedevita Olimpija : JL Bourg, foto: Grega Valančič/Sportida

Fotogalerija
1 / 38

Ljubljančani so imeli večkrat priložnost, da se še nekoliko bolj odlepijo od tekmeca, vendar so po nepotrebnem zapravljali žoge ali pa v obrambi preslabo zapirali prostor. Osem izgubljenih žog v prvem polčasu je pokazatelj, zakaj so na odmor odšli s prednostjo točke (49:48) gostje. Sicer je še 0,5 sekunde pred iztekom kazalo, da bo drugače, a se je sodniška trojka odločila, da je Marko Radovanović storil prekršek nad Axlom Julienom, ki je hladnokrvno zadel vse tri proste mete.

Povsem drugačna slika v drugem delu in razigrani reprezentančni kapetan Murić

Zadnji je imel glavno besedo tudi ob vstopu v tretjo četrtino, ko je zadel še trojko, kaj kmalu pa je bilo plus šest za goste. A so domači hitro strnili vrste in po zaslugi agresivne obrambe zrežirali preobrat. Po silovitem zabijanju Zacha Augusta je Olimpija spet vodila pri 55:54, s tem pa je dvignil na noge dvatisočglavo množico. Končno, so si verjetno mislili privrženci ljubljanskega kluba. Njihovi ljubljenci so vendarle dobili veter v jadra, temu primerno pa se je začela povečevati tudi prednost, ki je bila v tem delu igre po zaslugi kapetana Blažiča že +9 (72:63).

Ekipni duh je tisto, kar izpostavljajo v ljubljanskem taboru. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ekipni duh je tisto, kar izpostavljajo v ljubljanskem taboru. Foto: Grega Valančič/Sportida

Žilavi gostje se še niso želeli predati in na vsak način iskali priključek. K sreči je bil v ključnih trenutkih vroč reprezentančni kapetan Murić, ki je lepo polnil tekmečev koš in bil z 21 točkami tudi najboljši strelec tekme – ob odhodu s parketa je prejel velik aplavz navijačev. Olimpiji se je po zaslugi odlične obrambe – v drugem polčasu je tekmecu dopustila le 30 točk – odprla avtocesta do druge evropske zmage. Prednost je ob koncu narasla celo na +12 (91:79).

Ostre besede in analiza obrodila sadove

"Nismo odigrali slabe tekme. Ena najboljših v zadnjih dveh tednih. V napadu smo igrali dobro. Težava je bila obramba. Igrali smo proti zelo dobri Olimpiji. V zadnji četrtini smo imeli veliko težav z igro pick'n'roll tekmeca," je po porazu povedal trener gostujoče ekipe Laurent Legname, ki je doživel četrti zaporedni poraz.

"Mislim, da je bila dobra tekma. Imeli smo nadzor nad celotno tekmo, zahvaljujoč dobri obrambi in protinapadom. V užitek je bilo igrati pred toliko navijači. Dali so nam veliko energije. Zahvaljujem se jim, da so prišli v takšnem številu. Vabim, da pridejo tudi v prihodnje, ker nam tako zelo pomagajo. Vesel sem, da smo pokazali ekipno igro tako v obrambi kot v napadu. Mislim, da smo na dobri poti. Ne smemo več nehati igrati. Tako moramo igrati kot danes. To je recept. Upam, da se tega zavedamo in temu sledimo," je bil zgovoren Murić.

Trener Jurica Golemac je v zadnjih dneh skupaj z igralci veliko analiziral. | Foto: Grega Valančič/Sportida Trener Jurica Golemac je v zadnjih dneh skupaj z igralci veliko analiziral. Foto: Grega Valančič/Sportida

Naloga strokovnega štaba v zadnjih dneh je bila predvsem, da ekipo psihološko dvigne, saj je bil poraz v ligi ABA proti Budućnost na domačem terenu boleč: "V preteklih treh dneh smo se dosti kregali, analizirali. Pogovarjali smo se, da to ni realna slika. Da ne smemo izgubljati tekem na takšen način, kot smo jih. Res je, da smo igrali proti dobrim, a imamo izkušnje. Veliko pametneje moramo igrati. Vsi za enega moramo biti. Vsako tekmo bo nekdo izstopal. Ko igraš tekme na tri dni, ne more biti nenehno le en razpoložen. V obrambi moramo biti čvrsti. Tekma z Bourgom nam je dala odgovor. Vesel sem za fante. Od danes že gledamo na prej proti Igokei, ki je naš naslednji tekmec v ligi ABA.

Cedevita Olimpija : JL Bourg 91:79 (26:25, 48:49, 72:65)

Dvorana Stožice, 1800 gledalcev, sodniki: Balak (Izrael), Šukys (Litva), Isguder (Turčija)

Cedevita Olimpija: Pullen 13 (2:2), Ejim 12, Keene 20 (4:6), Murić 21 (4:7), Auguste 8 (2:4), Blažič 11 (2:3), Radovanović 5, Carmichael 1 (1:2).

Bourg en Bresse: Sulaimon 9, Benitez 5, Mika 6 (2:3), Pelos 21 (3:4), Dalton 6, Williams 10 (2:2), Roos 4, Julien 18 (3:3).
Prosti meti: Cedevita Olimpija 11:20; Bourg en Bresse 10:12.

Met za tri točke: Cedevita Olimpija 14:26 (Pullen 3, Ejim 2, Keene 4, Murić 3, Blažič 1, Radovanović 1); Bourg en Bresse 11:26 (Sulaimon 1, Benitez 1, Pelos 4, Dalton 2, Julien 3).

Skok: Cedevita Olimpija 24 (22 + 2); Bourg en bresse 27 (17 + 10).

Osebne napake: Cedevita Olimpija 18, Bourg en Bresse 24.
Pet osebnih: /.

Ne spreglejte