Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
31. 5. 2017,
12.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Union Olimpija Matevž Zupančič Stožice Tivoli Petrol Tomaž Berločnik Gašper Okorn

Sreda, 31. 5. 2017, 12.20

6 let, 6 mesecev

Olimpija z dvojno krono, a številnimi odprtimi vprašanji

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Kdo bo vodil košarkarsko Olimpijo in kdo bo zanjo igral? Se bo ta imenovala Petrol ali Union? Vprašanj v Stožicah ne manjka. Zdi pa se, da med njimi ni (več) tistega, ki je bil aktualen lani – vprašanja obstoja.

Olimpija je ta mesec  predramila košarkarsko anemično Ljubljano. Zdaj se dogajanje seli v zakulisje. | Foto: Sportida Olimpija je ta mesec predramila košarkarsko anemično Ljubljano. Zdaj se dogajanje seli v zakulisje. Foto: Sportida

Šampionski šampanjec se je že posušil, konfeti so pospravljeni, obe državni lovoriki sta našli svoje mesto v vitrini, igralski kader pa se je - tako kot se je devet mesecev pred tem tudi zbral - razpršil na vse konce in kraje. V zraku so ostale le evforične izjave o prenovljeni Olimpiji s svežim vodstvom in finančnim vetrom v jadra ter številna odprta vprašanja.

En teden po tivolskem zmagoslavju Uniona Olimpije nad Rogaško, s katerim so Ljubljančani prvič po letu 2009 znova prišli do naslova državnega prvaka in s predhodno pokalno zmago do dvojne državne krone, je košarkarsko dogajanje v Stožicah dokaj mirno.

Junij prinaša odgovore

"Sezona je na parketu končana, v pisarnah pa imamo še kar nekaj dela, da jo zaključimo in pripravimo vse potrebno za novo. Jasno, malce smo se tudi poveselili, a na lovorikah ne bomo spali," pravi direktor kluba Matevž Zupančič, ki je ob evforičnih izjavah predsednika sveta pokroviteljev Jožeta Mermala in ljubljanskega župana Zorana Jankovića o skorajšnji rešitvi kluba in vračanju na evropske tirnice že pretekli teden umirjal žogo.

Tudi en teden po slavju je položaj podoben. Zupančič sicer priznava, da je trend reševanja kluba ugoden ter da je uspeh v domačem okolju prav tako blagodejno vplival na ozračje, a v kratkem kakšnih odmevnih novic ne pričakuje. Tudi sklica skupščine, ki utegne postreči s spremembami, še ni. Vse pa kaže, da bo do nje prišlo v juniju.

Matevž Zupančič in Gašper Okorn: v najbolj negotovi sezoni sta se z Olimpijo veselila dvojne krone. | Foto: Sportida Matevž Zupančič in Gašper Okorn: v najbolj negotovi sezoni sta se z Olimpijo veselila dvojne krone. Foto: Sportida

Lani vprašanje preživetja, letos …

"Voda nam ne teče v grlo. Če bomo v juniju dobili glavne odgovore, bomo imeli več kot dovolj časa za pripravo na novo sezono," pravi Zupančič, ki je bil naš sogovornik tudi pred letom. A tedaj je bilo v zraku predvsem vprašanje nadaljnjega obstoja kluba. Še celo med sezono, ko je v vodo padel poskus poenostavljene prisilne poravnave, črn scenarij ni bil povsem izključen.

Zdi se, da kljub rdečim številkam na račun starih grehov zdaj vprašanja preživetja ni več. Vseeno pa je pred osrednjim slovenskim košarkarskim kolektivom kopica odprtih vprašanj. Več kot odgovorov pa je na začetku poletja govoric in občasno tudi nasprotujočih si namigovanj.

KK Olimpija Ljubljana: ključna vprašanja

Kdo bo vodil Olimpijo?

Javna skrivnost je, da naj bi v zadnjem obdobju pogosto nevidnega predsednika Janija Möderndorferja, ki je sicer svoj predsedniški položaj morebitnim naslednikom "ponujal" že na preteklih skupščinah, zamenjal Tomaž Berločnik. Ob njegovem molku je to potrdil Jože Mermal, ki je predsednika uprave Petrola k še aktivnejšemu delovanju v Olimpiji nagovarjal že v preteklosti. Ni pa znano, ali skorajšnja predsedniška menjava, do katere naj bi prišlo na junijski skupščini, prinaša tudi prevetritev pisarn v Stožicah.


Tomaž Berločnik: novi predsednik Olimpije? | Foto: Sportida Tomaž Berločnik: novi predsednik Olimpije? Foto: Sportida

Kako se bo imenovala Olimpija?

Povečan finančni vložek Petrola, ki je sicer še zdaj vpet v sponzorsko piramido kluba, utegne postreči tudi s spremembo imena. Petrol Olimpija je povsem verjetna prihodnost ljubljanske košarke. Naj spomnimo, pred tem so klubu del imena posodili že Brest, Iskra, Smelt in v zadnjih slabih dveh desetletjih Union.


Kdo bo trener Olimpije?

Podobno kot za direktorsko mesto, s katerim različni mediji in košarkarski kuloarji povezujejo več imen (od Romana Lisca do zdajšnjega direktorja Zupančiča), tudi pri imenu trenerja ne manjka kandidatov in "kandidatov". Med njimi sta sicer tudi Jure Zdovc in Zmago Sagadin, ki sta zavrnila že dogovorjeno vrnitev v Olimpijo. Pri tem pa ne gre spregledati, da ima zdajšnji trener, torej Gašper Okorn, ki se je podpisal pod najbolj zgoščeno sezono in je v Ljubljano vrnil obe lovoriki, sklenjeno veljavno pogodbo za novo sezono. Res pa je, da ta obema stranema omogoča predčasno prekinitev.


Kapetan Gregor Hrovat ima veljavno pogodbo z Olimpijo. | Foto: Vid Ponikvar Kapetan Gregor Hrovat ima veljavno pogodbo z Olimpijo. Foto: Vid Ponikvar Kdo bo igral za Olimpijo?

Da bo poletje postreglo s prevetritvijo igralskega kadra, je bilo jasno že lani, ko je v zaostrenih finančnih razmerah in ob negotovi prihodnosti glavnina igralcev podpisala enoletno pogodbo. Trenutno imajo veljavno pogodbo s klubom le kapetan Gregor Hrovat, Jan Barbarič, ki je s plačo odplačal odškodnino, in rezervist Žiga Jurček.

"Imamo dovolj časa," na kadrovska vprašanja odgovarja Zupančič, ki meni, da tudi nadaljnje sodelovanje s kakšnim od izstopajočih treh tujih košarkarjev (Brandon Jefferson, Devin Oliver in Nikola Janković) ni povsem izključeno: "Vsi trije bi ostali, čeprav vedo, da je košarka, predvsem v njihovih letih, posel. Če jim cena poskoči za 100 odstotkov, se klub še lahko pogaja in igra na karto ugodnega okolja. Če se potroji ali početveri, Olimpija nima nobenih možnosti. Želja je obojestranska, a bomo videli, kako in kaj."


V kakšni finančni kondiciji je klub?

Kakovost igralskega kadra bo ob iznajdljivosti v veliki meri povezana z razpoložljivim proračunom. Ta naj bi bil sicer večji. Vzporedno pa poteka tudi nova faza sanacije kluba. Od vrtoglavih 5,5 milijona evrov naj bi bil zdajšnji dolg manjši od 1,5 milijona evrov.

"Izpeljali smo že več deloval sanacije. Čakata nas še dve poglavji. Poskus poenostavljene prisilne poravnave ni bil zavajajoč manever, temveč iskren poskus, da se na ta način zaključi sanacija. Zdaj smo se lotili dogovorne poravnave. Je v teku. Lahko rečem, da poteka dobro. Podrobnih komentarjev na to temo pa ne bi dajal," pojasnjuje direktor Zupančič, ki pa mora s sodelavci prednostno rešiti tudi vprašanje četverice, ki je z odprtimi postopki pri Finiben sodišče (BAT) dosegla registracijsko blokado. "Rešili smo osem primerov. Odprte imamo štiri. Upamo, da se nam ne zgodi še kakšen," pravi Zupančič in potrdil, da so odprti primeri Vasilije Vučetić, Dino Murič, Jaka Brodnik in skavt Dragan Janjić.

Devin Oliver: Ljubljana le spomin ali ... | Foto: Urban Urbanc/Sportida Devin Oliver: Ljubljana le spomin ali ... Foto: Urban Urbanc/Sportida


V katerih tekmovanjih bo v sezoni 2017/18 nastopala Olimpija?

"Zmaji" bodo zanesljivo igrali tako v ligi ABA kot tudi v državnem prvenstvu in pokalu, pri čemer se utegne ponoviti nedavno končana sezona, v kateri so hkrati bili bitke na jadranski in slovenski fronti. Velik izziv ali celo evropska smernica pa ostaja tudi Evropa. "Ne za vsako ceno," pravijo v klubu. Prva želja je EuroCup oziroma evropski pokal, kjer pa je po besedah direktorja kluba vrsta za posebno vabilo (wild card) daljša kot v preteklosti, zaradi le enajstega mesta v ligi ABA pa ljubljansko izhodišče nekoliko slabše. Povsem izključena ni niti Fibina liga prvakov.

Ne spreglejte