Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
24. 12. 2018,
10.20

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Damian Lillard Portland Trail Blazers​ NBA Liga NBA Dallas Mavericks DeAndre Jordan Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 24. 12. 2018, 10.20

5 let, 3 mesece

Pohvale na račun Luke Dončića

Dončićeva čarovnija iz ust Jordana zvabila psovko #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Luka Dončić | Skoraj ni več tekme v ligi NBA, na kateri ne bi Luka Dončić opozoril nase z novo mojstrovino. | Foto Reuters

Skoraj ni več tekme v ligi NBA, na kateri ne bi Luka Dončić opozoril nase z novo mojstrovino.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je v ligi NBA neumoren. Na gostovanju v Portlandu, kjer je z Dallasom pokleknil šele v podaljšku, je poskrbel za novo mojstrovino, ki je danes pravcata spletna uspešnica. Ko je iz skrajno zahtevnega položaja prehitel zvok sirene in z atraktivno trojko izsilil podaljšek, njegovi soigralci niso skrivali navdušenja. Zlasti De'Andre Jordan, ki je bil tako prisrčno neposreden, da se je na seznamu spletnih hitov pridružil najstniku iz Ljubljane.

Ko je Luka Dončić prišel v ligo NBA, večina ljubiteljev košarke v ZDA še ni slutila, da je vse prej kot zgolj navaden najstnik. Odkar je 19-letni novinec vstopil v tekmovalni ritem, pa se krog tistih, ki še vedno dvomijo o visokem dometu njegovih sposobnosti, iz tedna v teden krči.

Luka Dončić
Sportal Nor koš Dončića, ki je dobil lekcijo: "Otroci, glejte stran!" #video

Skoraj ni več tekme, na kateri Ljubljančan ne bi ponudil čarobne poteze, s katero bi kandidiral v izboru za naj akcijo večera. Ko mu je v zgodnjih ponedeljkovih jutranjih urah uspelo skoraj nemogoče in je v Portlandu s čudežno trojko iz mrtvega kota prek Mauricea Harklessa izsilil podaljšek, so se hvalospevi na račun predstav najstnika le še povečali.

Šok navijačev Portlanda po nori trojki Dončića:

Čaščenje fenomena Dončić, prvega kandidata za najstnika sezone v ligi NBA, je udarilo po družbenih omrežij tako silovito in učinkovito kot še nikoli. Svojih pet minut je dočakal tudi DeAndre Jordan. Prvi center Dallasa se izjemno dopolnjuje z mladim Slovencem, ki ga redno pošilja v ogenj z všečnimi asistencami. Orjak pod obročema mu je hvaležen, občasno pa tudi sam prispeva kakšno podajo, po kateri vročemu Dončiću ni težko doseči koša.

Vrhunci Luke Dončića na tekmi v Portlandu:

Jordan kar ni mogel verjeti

DeAndre Jordan je v Portlandu dosegel 14 točk in deset skokov. | Foto: Reuters DeAndre Jordan je v Portlandu dosegel 14 točk in deset skokov. Foto: Reuters Odlično se dopolnjujeta, ves čas se bodrita, o tem, kako globoko je neverjetna trojka Slovenca za izenačenje na 107:107 segla v srce 30-letnemu centru, pa priča njegov odziv. Kamere so ga posnele in spletna uspešnica št. 2 je bila rojena.

Jordan je bil tako prisrčno neposreden in začuden, da je izustil psovko "Holy Fuck". Prevod verjetno ni potreben, v pomoč je lahko le pojasnilo, da pridevnik Holy označuje nekaj svetega.

Dončićeva čarovnija je tako iz ust izkušenega soigralca izvabila psovko, ki je ni težko razbrati z njegovih ustnic. Če je najstnik iz Slovenije s trojko naredil ogromen vtis na zvezdnika lige NBA, vajenega različnih mojstrovin, si lahko predstavljamo, kako so čudežno izenačenje doživljali ljubitelji košarke v ZDA, pa tudi drugod po svetu. Zlasti v Sloveniji, ki je lahko v zadnjih letih ponosna na največje košarkarske ambasadorje.

Dallas je resda izgubil šesti zaporedni dvoboj in se s tem nekoliko oddaljil od preboja med najboljših osem v močni zahodni konferenci, a je po drugi strani zelo blizu mest, ki vodijo v končnico. Navijači Teličkov česa podobnega po skromnih učinkih v prejšnjih sezonah niso pričakovali.

Junak Portlanda pohvalil Dončića

Predstave - ne nazadnje je bil Dallas v noči na nedeljo zelo blizu zmagi na gostovanju pri prvakih v Oaklandu, v Portlandu pa je izgubil šele po podaljšku - dajejo razlog za optimizem, pa tudi spoznanje, da ima Dončić šele 19 let in lahko s pridobivanjem izkušenj le še dviguje raven svojih nastopov. Ti pa so že zdaj na zelo visoki ravni.

Kako je Dončić navdušil Lillarda:

Le dan po tekmi, ki jo je končal na klopi z bolečinami v kolku, je stisnil zobe, se odpravil na zahtevno gostovanje k Portlandu in se izkazal.

Trenutek, ko je Dončić v visokem loku vrgel žogo proti košu Portlanda in izsilil podaljšek. | Foto: Reuters Trenutek, ko je Dončić v visokem loku vrgel žogo proti košu Portlanda in izsilil podaljšek. Foto: Reuters "Ko je vrgel tisto trojko, me je obšel občutek, da bo šla žoga skozi koš. Je zelo, zelo, zelo dober igralec. Ne le kot novinec," je Damian Lillard, trikratni udeleženec tekme vseh zvezd, povedal o Dončiću. Čestital mu je tudi neposredno po dvoboju. Najboljši strelec Portlanda (33 točk) in igralec tekme, na kateri je dosegel 32 točk, je navdušen nad Slovencem.

Podobno velja za osrednje ase Golden Stata Stephena Curryja, Kevina Duranta in Draymonda Greena, ki so dan prej kar tekmovali v tem, kdo bo 19-letnemu Dončiču namenil lepše besede.

Šele četrti v zgodovini lige NBA

Američani, ki obožujejo statistične analize in primerjave, so po imenitni predstavi slovenskega reprezentanta pobrskali po preteklosti in ugotovili, da je Dončić šele četrti košarkar v zgodovini lige NBA, ki je kot najstnik na eni tekmi dosegel vsaj 23 točk, 11 skokov in šest asistenc. Preostali trije so Lonzo Ball, Kevin Durant in LeBron James. Ta podatek je javnosti ponosno predstavil tudi klub Dallas Mavericks.

Znova se je Dončićeva poteza znašla pri vrhu najboljših akcij večera. V noči na nedeljo je bilo to eno izmed treh zabijanj na tekmi proti Golden Statu, s katerim se je povzpel na prvo mesto, tokrat pa je predstavnike vodstva tekmovanja, ki odločajo o izboru, prepričal z neverjetno trojko, s katero je prehitel sireno in izenačil na 107:107.

Deset najlepših akcij zadnjega večera v ligi NBA, Dončić je št. 2!

Prehitel ga je le branilec naslova Stephen Curry, ki je v Oaklandu dosegel 42 točk in pol sekunde pred koncem po izvrstnem prodoru odločil zmagovalca na dvoboju z Los Angeles Clippers. Tako se je pred Dončićem znašel le ostrostrelec prvakov Golden State Warriors. Ni kaj, najboljši slovenski športnik leta je v izbrani druščini.

Luka Dončić
Sportal Dončić po tekmi navdušil z ganljivo potezo #video #foto
Ne spreglejte