Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
13. 8. 2017,
20.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Natisni članek

Slovenija EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Klemen Prepelič

Nedelja, 13. 8. 2017, 20.39

6 let, 7 mesecev

Po zmagi Slovenije proti Ukrajini z 78:67

Obračun s Hrvati je pustil posledice, vendar so se dvignili, ko je bilo treba

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Luka Dončić | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po porazu s Hrvaško so se slovenski košarkarji pobrali na tekmi proti Ukrajini in zmagali z 78:67. Kapetan Goran Dragić v drugem polčasu na primer sploh ni igral, saj je selektor Igor Kokoškov tudi tokrat veliko rotiral košarkarje in jih preizkušal. Američan Anthony Randolph je zaigral prvo tekmo v karieri, odkar je poročen.

Slovenija : Ukrajina 78:67 (23:13, 38:31, 62:58)

Športna dvorana Marino Cvetković, gledalcev 400, sodniki: Dožai, Vovk, Jurčević (vsi Hrvaška).

Slovenija: Randolph 9 (5:7), Dragić 5, Nikolić 6, Prepelič 10 (3:4), Murić 13, Blažič 14 (2:2), Kosi 3 (1:1), Dimec 10 (6:7), Dončić 8 (4:5).
Ukrajina: Pustozvonov 8, Lukašov 9 (2:2), Lipovji 5, Kornijenko 3 (1:4), Bobrov 8 (0:2), Zajcev 8 (3:3), Kravcov 5 (1:2), Pustovji 13 (1:5), Mišula 8 (2:2).* Prosti meti: Slovenija 21:28, Ukrajina 10:20.* Met za dve točki: Slovenija 15:36, Ukrajina 21:41.
Met za tri točke: Slovenija 9:34 (Murić 3, Blažič 2, Nikolić 2, Prepelič, Dragić), Ukrajina 5:24 (Mišula 2, Lipovji, Lukašov, Zajcev).
Skoki: Slovenija 45 (32 + 13), Ukrajina 48 (36 + 12).
Osebne napake: Slovenija 21, Ukrajina 27.
Pet osebnih: Kornijenko (10.).

Selektor slovenske reprezentance Igor Kokoškov je tokrat v kader postavil 12 košarkarjev, potem ko jih je imel proti Hrvaški še 15. Ob robu parketa so tekmo spremljali Sašo Zagorac, Žan Mark Šiško in poškodovani Vlatko Čančar, ki naj bi se vrnil v pogon morda prihodnji teden na pripravljalnih tekmah v Izraelu.

Zato pa je bil aktiven naturalizirani Anthony Randolph, ki je odigral prvo tekmo v karieri, odkar je poročen – zato ga deset dni tudi ni bilo. Njegov klubski soigralec in v dozdajšnjih tekmah prvi strelec Slovenije Luka Dončić tokrat pri metu ni bil razpoložen, saj je iz igre metal 2/10, a je tekmo kljub temu končal pri osmih točkah, prav toliko skokih in štirih podajah ter pokazal širino.

"Vključite glavo. Kar je bilo, je bilo!"

Anthony Randolph je odigral prvo tekmo, odkar se je poročil. Dosegel je 9 točk. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Anthony Randolph je odigral prvo tekmo, odkar se je poročil. Dosegel je 9 točk. Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenski igralci so uvodoma pokazali čvrsto obrambo, medtem ko je napad sprva stekel kot na vseh dozdajšnjih tekmah. Ukrajinci so po trojki Klemna Prepeliča v začetku druge četrtine zaostajali s 13:26, najvišji naskok Slovenije pa je bil pri 32:18, ko je bil vroč Edo Murić. Oba sta bila tudi najboljša strelca v prvem polčasu, potem ko sta dosegla sedem oziroma deset točk.

Tako kot proti Hrvaški so naši košarkarji tudi tokrat popustili ob koncu druge četrtine in omogočili Ukrajincem, da so znižali na znosnih sedem točk zaostanka (31:38). Takrat so se prikradle tudi črne minute v napadu, saj so v približno osmih minutah dosegli vsega štiri točke, Ukrajinci pa so se približali na vsega tri točke zaostanka (37:40). "Vključite glavo. Kar je bilo, je bilo," je bil selektor Igor Kokoškov jasen, naj gledajo naprej.

Dragić v drugem polčasu počival, ker so preizkušali Nikolića in Rebca

Kapetan Goran Dragić je odigral le en polčas, saj je selektor Kokoškov preizkušal Alekseja Nikolića in Matica Rebca, ki se borita za prosto mesto za odhod na EuroBasket. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kapetan Goran Dragić je odigral le en polčas, saj je selektor Kokoškov preizkušal Alekseja Nikolića in Matica Rebca, ki se borita za prosto mesto za odhod na EuroBasket. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida A želenega učinka še ni bilo, saj so se Ukrajinci približali na celo na točko zaostanka pri 58:59. Srbski strokovnjak na slovenski klopi je tudi tokrat veliko rotiral. Kapetan Goran Dragić na primer sploh ni igral v drugem polčasu.

"Zagotovo smo si želeli videti, kako se odzoveta Aleksej Nikolić in Matic Rebec. Dali smo jima minute. Zato so prijateljske tekme. Ne moremo reči, da je Gogi počival. Na začetku tekme je pokazal, da je svež in želi igrati, vendar smo želeli preizkusiti druge," je Rado Trifunović, pomočnik v reprezentanci, obrazložil, zakaj je kapetan toliko časa prebil na klopi.

Težave z visokimi košarkarji

Največ težav je naši izbrani vrsti povzročal visoki Arten Pustovij, ki je preskakoval našo centrsko linijo in bil prav tako uspešen pri metih izpod obroča – tekmo je končal pri 13 točkah in sedmih skokih.

Slovenski košarkarji so veliko uporabljali met za tri točke. Z razdalje 6,75 metra so spustili kar 34 projektilov, natančni pa so bili le pri devetih. A so se prav po trojki Murića, ki je bil s 13 točkami drugi najboljši strelec – največ jih je prispeval Jaka Blažič (14) , nekoliko opomogli pri 73:65 in takrat dobili zagon do četrte zmage (78:67) v petih pripravljalnih tekmah.

Proti Hrvatom so se čustveno izčrpali, naslednji rez v prihodnjih dneh

Klemen Prepelič je tokrat dosegel 10 točk, poudaril pa je, da jih je tekma s Hrvaško čustveno izčrpala, a so z zmago proti Ukrajini dokazali, da spadajo med kakovostnejše reprezentance. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Klemen Prepelič je tokrat dosegel 10 točk, poudaril pa je, da jih je tekma s Hrvaško čustveno izčrpala, a so z zmago proti Ukrajini dokazali, da spadajo med kakovostnejše reprezentance. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Tekmo smo odprli kar dobro, potem pa ni bilo prave energije. Kot je rekel selektor, želja po zmagi je bila, vendar smo se po sobotnem porazu čustveno izčrpali. Vsi vemo, da so derbiji med Slovenijo in Hrvaško naporni. Pomembno je, da smo zmagali in ostali zdravi. Koncentracija ni bila na pravem mestu, a smo pokazali, da spadamo med kakovostnejše reprezentance, saj smo Ukrajino premagali precej z lahkoto," je po tekmi dejal Prepelič.

Selektor Kokoškov se po tekmi z Ukrajini ni odločil za nov rez. V ekipi bo imel še vedno petnajst igralcev, zato pa lahko pričakujemo, da kdo od košarkarjev ne bo odpotoval v Izrael, medtem ko jih bo na EuroBasket, ki se začne 31. avgusta, odpotovalo 12.

Ne spreglejte