Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
11. 6. 2015,
21.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gašper Potočnik Union Olimpija mladi

Četrtek, 11. 6. 2015, 21.24

8 let

Novi trener Olimpije: Seveda želim Slovence, vendar ne za vsako ceno

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Olimpija je z Gašperjem Potočnikom dobila novega prvega moža stroke, ki ga čaka velik izziv. Z omejenimi financami bo skušal pripeljati čim več Slovencev. Verjame, da so Stožice zanje idealen prostor.

Čeprav Gašper Potočnik velja za mladega košarkarskega trenerja, je že 16 let na trenerski sceni. Začel je v Škofji Loki kot pomočnik trenerja pri kadetih in mladincih, njegova pot pa se je nato nadaljevala prek vodenja škofjeloške ženske in moške članske ekipe do Olimpije, kamor je prišel leta 2007. Tri leta je deloval kot pomočnik, med drugim je pomagal tudi Juretu Zdovcu, s katerim še vedno sodelujeta v reprezentanci, največji uspeh pa je bil zagotovo naslov državnega prvaka s Krko v sezoni 2012/13, ki jo je prevzel februarja 2013. V zadnjih dveh letih je delal z mladim pogonom Olimpije, vzporedno pa mladince Škofje Loke, s katero ljubljanski klub sodeluje, popeljal v prvo ligo. Vse te reference in njegova vizija so bili tehten razlog, da mu je uprava Olimpije zaupala in ga posadila na mesto članskega trenerja prvega moštva.

Kaj vas je prepričalo, da ste ugriznili v to jabolko? Olimpija je velik izziv za vsakega trenerja. Nič drugače ni bilo pri meni. Ko je klub izrazil zanimanje, sem tehtno premislil. Pogovoril sem se z upravo kluba, odgovornim predstavil svoje poglede, s katerimi so se strinjali, dodal njihove obljubljene stvari in odločil sem se za podpis pogodbe. Maksimalno sem motiviran in verjamem, da je lahko celostna zgodba na daljši rok in s prisotnostjo veliko energije pozitivna ter uspešna.

Vaš prihod pomeni, da bodo v ospredje vse bolj prihajali mlajši? Verjamem, da smo v zadnjih dveh letih in tudi v preteklosti, čeprav morda želijo nekateri drugače prikazati, z mladimi delali zelo solidno. Konec koncev so podpisi treh pogodb, z Vasilijem Vučetićem, Vlatkom Čančarjem in Blažem Mesičkom, dokaz, da so ti igralci zadovoljni. Da vidijo, da jim lahko klub ponudi najboljše pogoje za razvoj in dokazovanje. So pa te petletne pogodbe le prvi korak, da bi naredili to, kar si želimo.

In kaj je to? Da vsem skeptikom – manj je tistih, ki nam verjamejo, in glede na preteklo obdobje jih razumem – pokažemo, da bomo priložnost dali mladim. Te jim, jasno, ne bomo ponudili, ampak si jo bodo morali izboriti. Nič jim ne bo poklonjeno. Pri Olimpiji bodo imeli pravi poligon, da si ustvarijo prave kariere, morda tudi v bolj priznanih evropskih klubih ali celo onstran luže, v ligi NBA. To bi bila prava pot.

Bo ekipa slovenska? Moja želja je sestaviti čim bolj slovensko ekipo v okviru finančnih zmožnosti. Žal pa so velikokrat prav slovenski igralci bistveno dražji oziroma nočejo popuščati pri ceni, čeprav se zavedajo, kakšen je položaj na trgu. Lahko se zgodi, da le želja ne bo dovolj in da bomo morali košarkarje iskati zunaj naših meja, košarkarje, ki bodo cenejši in pripravljeni igrati za Olimpijo. Jaz si tega ne želim, ker sem prepričan, da je Olimpija pravi prostor za vse slovenske košarkarje. Ne le za najmlajše, ampak tudi za tiste, ki so se morda v Sloveniji dokazali že v drugih sredinah in še vedno spadajo med dokaj mlade košarkarje. Vendar ne za vsako ceno. Upam, da se nam bo uspelo dogovoriti, da bo to ekipa, ki bo všeč širši javnosti.

Kako težko bo vklopiti vse te mlade košarkarje, da bodo dobili več priložnosti v članskem moštvu? Čančar in Mesiček recimo sploh še nista igrala v prvi ligi, kaj šele v ligi ABA ali Eurocupu … Moramo vedeti, da so ti košarkarji zelo mladi. Roko na srce, izkušnje si morajo pridobiti. Vsak trening bo za njih že tekma. Še vedno pa sodelujemo s Škofjo Loko in upam, da bodo ob sprejetju določenih sprememb pravil (da bi lahko nekateri mladi košarkarji kot posojeni igrali za en klub in nato tudi za matičnega, op. p.), ki se nakazujejo, lahko igrali tudi v prvi slovenski ligi. Tam bi dobili dodatno minutažo. Jasno pa je, da resno računamo na njih pri Olimpiji. To povezavo vidim kot zelo dobro. Se pa strinjam, da bomo potrebovali tudi izkušene košarkarje, ki bodo te mlade tudi nekaj naučili, hkrati pa bodo nosilci igre.

Uprava vam je že prižgala zeleno luč za nakup košarkarjev? Pri tem imam povsem proste roke, seveda v okviru finančnih zmožnosti. Okviren proračun naj bi imeli zagotovljen, za kaj več pa bomo morali še malenkost počakati. Vendar se ne mudi. Ogrodje ekipe moramo sestaviti, predvsem si želimo pripeljati kakšnega izmed Slovencev, nato pa počakati in proti začetku priprav pripeljati še kakšnega igralca.

Prej ste omenili izkušene košarkarje, ki bi lahko pomagali mladim. Bi lahko bil kakšen od igralcev, kot so Jaka Lakovič, Marko Milić, Primož Brezec …, zanimivi za klub? Ti bi nekaj vnesli tudi v garderobo … O imenih ne bi želel govoriti. Vsi našteti so velika imena slovenske košarke. V karieri so dali že marsikaj skozi. Vsak njihov nasvet bi bil še kako dobrodošel. Tudi njihove igralske kakovosti niso sporne. Kaj so želje in kaj je realnost, pa je nekaj povsem drugega. Tu moramo počakati in videti, kaj bomo na koncu naredili.

Boste pa verjetno iskali košarkarja, ki bo imel podaljšano roko v garderobi? Vedno sem skušal na ta način sestavljati ekipo in pri Olimpiji ne bo nič drugače. Ali bo to eden, dva ali trije, bomo videli.

Kakšen način igre boste gojili? Imam svoj način. Od vsakega trenerja, s katerim sem delal, sem se nekaj naučil in si posledično ustvaril svoj pogled na celotno košarko. K temu skušam stremeti. Je pa dejstvo, da bom moral spremeniti sistem, če ekipa ne bo sestavljena, kot bi si želel. Najprej moramo sestaviti ekipo in nato prilagoditi igro košarkarjem. Ker razmišljamo, da bi imeli čim več mladih, je jasno, da mladi najlažje igrajo hitrejšo košarko z dobro obrambo. To niso novosti.

Bo za vas potem letos reprezentanca, pri kateri boste spet pomočnik Jureta Zdovca, ovira, da poleti ne boste mogli biti vseskozi z ekipo? V preteklosti, sicer v manjših sredinah, ki niso bile na ravni Olimpije, sem že imel dvojno vlogo in bil na reprezentančnih akcijah. Vedno se je pokazalo, da to ni bila težava. Pomočniki so v sodelovanju z mano vedno dobro opravili delo, zato ne vidim velike težave. Pomembno je, da sestavimo res dober strokovni štab, ki bo imel razdeljene naloge. Tudi sam bom skušal biti čim več prisoten. Verjamem, da se to ne bo pokazalo kot težava pri rezultatu in razvoju ekipe.

Že imate izdelano sliko za pomoč v strokovnem štabu? Bolj kot ne imam stvari razdelane. Malenkosti so še odprte, vendar o imenih še ne bi želel govoriti. Ko bodo vse stvari končane, boste izvedeli.

Koliko vam pomeni zaupanje Jureta Zdovca, s katerim ste sodelovali že pri Olimpiji, da vas ima v svoji reprezentančni strokovni ekipi? Ni treba posebej poudarjati, kdo je Jure Zdovc in za kakšno trenersko ime gre. Zame je to velika čast in hkrati priznanje za preteklo delo. Očitno je Jure ocenil, da mu lahko pomagam pri njegovem delu. Če je tako, sem zelo vesel, da sem del te zgodbe.

Ne spreglejte