Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
4. 8. 2017,
22.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Slovenija Edo Murić Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 4. 8. 2017, 22.26

6 let, 6 mesecev

Po zmagi Slovenije proti Madžarski s 84:64

Nova Dončićeva poezija za novo slovensko zmago

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

1

Luka Dončić in Goran Dragić | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski čudežni deček Luka Dončić je bil tudi na drugi pripravljalni tekmi proti Madžarski, ki jo je Slovenija premagala s 84:64, najboljši strelec reprezentance. Tokrat se je zaustavil pri 18 točkah in devetih skokih.

Slovenski privrženci košarke so v petek v dvorani Tabor dočakali kapetana Gorana Dragića, ki se je zaradi pravil lige NBA priključil izbrani vrsti 1. avgusta in je šele slabe tri dni treniral z ekipo.

Dončić ekspres

Luka Dončić je izjemno začel tekmo in jo končal pri 18 točkah in 9 skokih. Vsega en skok mu je zmanjkal do dvojnega dvojčka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Luka Dončić je izjemno začel tekmo in jo končal pri 18 točkah in 9 skokih. Vsega en skok mu je zmanjkal do dvojnega dvojčka. Foto: Grega Valančič/Sportida Navijači so spremljali njega - selektor mu je pričakovano odmeril le toliko časa, da je okusil parket - in slovenskega čudežnega dečka Luko Dončića. Zadnji je izjemno odprl tekmo in bil po dobrih dveh minutah že pri osmih točkah, četrtino pa je končal pri številki 11.

Zato pa je simultanka Dončića nekoliko zameglila potek dogodkov in slovenske napake. Madžari so bili nenehno v stiku in v 14. minuti prišli do prvega vodstva na tekmi (28:27). Izbranci Igorja Kokoškova nikakor niso mogli zaustaviti kapetana Davida Vojvode, ki je v prvem delu (38:38) dosegel 15 točk.

Da se Slovenija ni odcepila, je treba iskati razlog v izgubljenih žogah. Res je, da je bilo v mariborski dvorani soparno, saj je Slovenijo zajel vročinski val, vendar je bilo kljub temu devet izgubljenih žog nekoliko previsoka številka.

Ko je obramba postala granitna, je bilo vse lažje

Gašper Vidmar je bil s 13 točkami drugi strelec Slovenije. | Foto: Grega Valančič/Sportida Gašper Vidmar je bil s 13 točkami drugi strelec Slovenije. Foto: Grega Valančič/Sportida Prav tako je šepala igra v obrambi, saj so Madžari prevečkrat na lahek način prišli do meta.

Selektor Igor Kokoškov, ki je na tekmi dobil veliko učnega gradiva, je tudi tokrat veliko rotiral: kar 14 igralcev. V civilni opravi je pustil Erazma Lorbka in Miho Lapornika, medtem ko je Američan Anthony Randolph v ZDA na poroki.

Madžari so vse do konca tretje četrtine držali stik s slovensko zasedbo. Slovenski košarkarji so takrat le zaigrali agresivneje v obrambi, ob hitrih protinapadih pa si vendarle priigrali pričakovano prednost devetih točk pri 64:55. "Ko smo začeli igrati agresivno, smo hitro pobegnili. Madžarov nismo poznali, vendar smo v drugem polčasu že vedeli, kaj moramo početi," je razlagal Edo Murić.

"Luka je pokazal, zakaj je tam, kjer je"

"Veliko lažje je, ko imaš ob sebi takšna igralca, kot sta Dragić in Dončić in delata veliko viška za vse nas igralce." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Veliko lažje je, ko imaš ob sebi takšna igralca, kot sta Dragić in Dončić in delata veliko viška za vse nas igralce." Foto: Grega Valančič/Sportida Ko je Klemen Prepelič zadel prvo trojko za 67:55 in drugo za 72:55, je postalo jasno, da bo Slovenija vknjižila drugo zmago v pripravljalnem obdobju.

Prvi mož slovenske reprezentance je bil že drugič zapored Dončić. Član slovitega Reala se je tokrat zaustavil pri 18 točkah in devetih skokih, Slovenija pa je zmagala s 84:64.

"Vesel sem, da smo to tekmo proti Madžarski dobili. Videli smo, da nam ogromno manjka. Tekma ni bila na takšni ravni, kot bi si želeli. Jutri bomo pregledali napake. V obrambi nam še zelo veliko manjka. Pokazati moramo več borbenosti in se med seboj pogovarjati. Videli ste, da smo se mučili, a smo na koncu pokazali, da smo bili boljši," je mlajši od bratov Murić še pokomentiral tekmo.

Naslednji obračun bodo Dragić in druščina odigrali v nedeljo, ko jim bo v dvorani Tabor nasproti stala Češka.

Slovenija : Madžarska 84:64 (19:17, 38:38, 60:55)

Dvorana Tabor, 2.500 gledalcev, sodniki: Zupančič, Mauer, Pohleven (vsi Slovenija)

Slovenija: Rebec 6 (2:4), Dragić 2, Nikolić 4, Prepelič 10 (4:6), Murić 7 (3:3), Blažič 6 (2:2), Vidmar 13 (5:7), Hrovat 2, Dimec 8 (2:2), Čančar 8 (2:2), Dončić 18.

Madžarska: Allen 13 (1:2), Keller 3 (1:2), Wittmann 13, Vojvoda 15 (2:2), A. Toth 2, Ferencz 10, Perl 8.

Prosti meti: Slovenija 20:26, Madžarska 4:6.Met za dve točki: Slovenija 23:37, Madžarska 15:38.
Met za tri točke: Slovenija 6:20 (Dončić 4, Prepelič 2), Madžarska 10:26 (Vojvoda 3, Wittmann 3, Ferencz 2, Allen 2).
Skoki: Slovenija 35 (24 + 11), Madžarska 34 (16 + 18).
Osebne napake: Slovenija 12, Madžarska 28.
Pet osebnih: /.

Ne spreglejte