Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
15. 9. 2015,
17.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fiba svetovno prvenstvo evropsko prvenstvo olimpijske igre kvalifikacije NBA

Torek, 15. 9. 2015, 17.36

8 let

Nov sistem Fibe za nekatere ne bo pošten

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novembra 2017 začenja Mednarodna košarkarska organizacija uporabljati nov koledar, ki bo marsikateri reprezentanci zadal velik udarec.

Za prihodnje evropsko prvenstvo 2017 (decembra bo znano, kdo bo gostitelj – ena ali več držav) bo še ustaljen sistem, kot je bil do zdaj, nato pa bo Mednarodna košarkarska organizacija Fiba uvedla novega, ki za nekatere ne bo najbolj pošten.

V košarkarskih krogih so se odločili, da se zapeljejo po nogometnih tirnicah, kar pomeni, da bo v štiriletnem ciklusu eno leto premora, na večja tekmovanja pa se bo treba uvrstiti prek kvalifikacij. Po prostem 2018 bo leta 2019 sledilo svetovno prvenstvo na Kitajskem, 2020 so na sporedu olimpijske igre v Tokiu, leto dni pozneje pa spet evropsko prvenstvo.

To je tako, kot bi Argentina igrala brez Messija in Portugalska brez Ronalda

Največja razlika je v tem, da bo popolnoma nov sistem kvalifikacij nekaterim reprezentancam zadal velik udarec. Za tiste, ki imajo veliko NBA-igralcev, bo vsa struktura nepravična. Liga NBA novembra in februarja namreč ne bo prekinila svojega tekmovanja. Francija ima na primer na letošnjem prvenstvu kar šest igralcev, ki so člani NBA-klubov. To je tako, kot bi nogometni Argentina in Portugalska kvalifikacije igrali brez Lionela Messija in Cristiana Ronalda.

"Zakaj smo se odločili za takšen sistem? Reprezentance so lokomotiva evropskega prvenstva. Tu gre še za navijače in sponzorje. Le nekateri imajo možnost, da vidijo reprezentanco na domačih tleh igrati uradno tekmo, če seveda gostijo evropsko prvenstvo. S tem sistemom se bo to spremenilo. Vsaka ekipa bo igrala domače uradne tekme. To je lepa priložnost za zveze, da pridobijo dodatna finančna sredstva," poudarja izvršni direktor Fiba Europe Kamil Novak.

Čeprav na Fibi poudarjajo, da z novim sistemom kvalifikacij ne gredo v boj z drugimi organizacijami, je nekako videti, da želijo prevzeti vajeti v Evropi tudi na klubski sceni. Odprto je vprašanje pri evroligi, ki je najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje. Pri Fibi sicer pravijo, da naj bi se z vodilnimi glede novega koledarja uskladili in da pri tem podpisanih pogodb sploh ne potrebujejo. Morda pa kani Fiba kmalu prevzeti elitno klubsko tekmovanje, kar je že nakazala.

V kvalifikacijah za SP košarkarjev iz lige NBA skoraj ne bomo videli

Ali pričakuje, da pri evroligi ne bodo drugačnega mnenja, Novak odgovarja: "To so špekulacije. NBA bi dal tukaj stran. Tiste države z več igralci v NBA bodo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo lahko računale na svoje igralce v juniju in septembru. V novem sistemu se mora vsak uvrstiti na prvenstvo. Tudi reprezentanca ZDA. Z evroligo smo imeli več sestankov. Zadnji je bil meseca maja in vsi, ki so bili prisotni, so se strinjali, da so reprezentance lokomotive. Pogovarjali smo se tudi o zavarovanjih igralcev …"

A so na Fibi spregledali, da se finale lige NBA začne šele junija, marsikateri košarkarji pa bodo imeli onstran luže naporne sezone povsem do konca maja in bodo po njih zagotovo potrebovali nekaj časa za regeneracijo in ne bodo nemudoma odvihrali na reprezentančno akcijo. Torej bodo lahko evropski NBA-jevci bolj pomagali reprezentancam le v septembrskem koledarskem kvalifikacijskem oknu.

Ta način uvrstitve na prvenstva bi lahko ogrozil velike nacije, da si sploh ne zagotovijo mesta na največjih tekmovanjih …

Ne spreglejte