Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
6. 4. 2016,
17.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

1

Natisni članek

Fiba Evroliga ECA

Sreda, 6. 4. 2016, 17.10

6 let, 7 mesecev

Nov poraz za Fibo: najmočnejša evropska liga sprejela ponudbo ECA

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

1

Španska košarkarska liga je sprejela ponudbo ECA. Trije potniki v evroligo so že znani, španska moštva pa bodo dobila še tri vstopnice za Eurocup. Ob tem liga ne bo omejevala moštev, če bodo želela igrati v Fibini ligi prvakov.

Fiba (Mednarodna košarkarska zveza) in ECA (European Commercial Assements) se borita za prevlado nad evropskimi klubskimi tekmovanji. V zadnjem desetletjem sta bili najmočnejši tekmovanji pod okriljem ECA, kar je poskušala Fiba spremeniti, vendar so bili njeni predlogi premalo konkretni za evropske klube.

11 evropskih velikanov je tako že sklenilo desetletne pogodbe za nastopanje v evroligi, ki bo v prihodnji sezoni štela 16 moštev, mesto pa bo imel zagotovljeno tudi letošnji prvak Eurocupa. Sodelujoče ekipe za prihodnjo sezono v Eurocupu in v obeh Fibinih tekmovanjih še niso znane.

 

Krovna evropska košarkarska organizacija je v boju za čim močnejša moštva za prihodnjo sezono v svojih evropskih pokalih doživela še en poraz. Vodstvo španske lige, najmočnejšega domačega prvenstva v Evropi, je sprejelo ponudbo ECA (Euroleague Commercial Assets).

Tri španska moštva (Laboral Kutxa, Barcelona in Real Madrid) so že pred tem sklenila desetletno sodelovanje z ECA in bodo igrala v evroligi, glede na uvrstitev v domačem prvenstvu pa bodo še tri moštva igrala v Eurocupu. Španska liga je z ECA sklenila sodelovanje do konca sezone 2019/20.

 

Ob tem vodstvo španske lige ne omejuje moštev, da ne bi smela igrati v Fibini ligi prvakov, vendar vsaj za zdaj kaže, da bo ECA še naprej organizirala dve najmočnejši evropski klubski tekmovanji.

 

Tudi nemška košarica Fibi?

Zgledu španske odločitve naj bi sledila tudi nemška moštva, vendar za zdaj še niso sklenili uradnega dogovora.

 

Kdo bo igral v Fibinih tekmovanjih, še naprej ostaja neznanka. | Foto: Kdo bo igral v Fibinih tekmovanjih, še naprej ostaja neznanka.

Italija še razdeljena

V nasprotju s Španijo so veliko bolj razdeljeni italijanski klubi. Armani Milano že ima A-licenco za evroligo, sedem moštev naj bi sprejelo ponudbo Fibine lige prvakov (Cremona, Avellino, Pistoia, Venezia, Varese, Bologna in Pesaro), medtem ko naj bi si Sassari, Trento in Reggio Emilia želeli nastopati v Eurocupu.

Fiba vrača udarec s tožbo proti ECA

Mesec dni po tem, ko je ECA pri Evropski komisiji vložila tožbo proti Fibi, ji je ta vrnila udarec.

Pred tem je Fiba ECA poslala pismo z opozorilom, v katerem zahteva, da ECA neha izsiljevati ter delovati v škodo evropske košarke in korist majhnega števila elitnih klubov.

 

Fiba je pred tem že napovedala, da bo kaznovala vse zveze, katerih klubi bodo sprejeli ponudbo ECA za nastopanje v Eurocupu. Iz sankcij je izvzela le 11 "elitnih" moštev, ki bodo nastopala v evroligi.

Ne spreglejte