Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
7. 11. 2018,
20.40

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Natisni članek

liga prvakov Zoran Martić Petrol Olimpija

Sreda, 7. 11. 2018, 20.40

5 let, 5 mesecev

PETROL OLIMPIJA: NEPTUNAS KLAIPEDA 88:97

Nov poraz, ki se bo v anemičnem okolju hitro pozabil

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Petrol Olimpija Netunas Klaipeda liga prvakov | Žalostna zasedenost tribun, žalosten pogled na semafor. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Žalostna zasedenost tribun, žalosten pogled na semafor.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Košarkarji Petrola Olimpije so pred maloštevilnimi in že povsem anemičnimi gledalci izgubili tekmo petega kroga Fibine lige prvakov. Z rezultatom 97:88 je četrtega od petih evropskih porazov "zmajem" prizadejal Neptunas iz Klaipede.

Petrol Olimpija Netunas Klaipeda liga prvakov
Sportal Olimpija vnovič nemočna na domačem parketu

Kar štirje košarkarji Petrola Olimpije so presegli dvomestno število točk in postregli tudi s kakšnim zabijanjem in trojko. Tudi končni zaostanek (9 točk) za Neptunasom je na prvi pogled znosen. A izbranci trenerja Zorana Martiča so bili tudi v petem krogu lige prvakov brez realnih možnosti za zmago.

"Dobili smo preveč točk. Absolutno. Vidi se, da v ligi prvakov hitro naletimo na fizično močnejše ekipe, proti katerim težko igramo," je po tekmi ugotavljal trener Martič in hitel opravičila iskati v tem, da so gostje v Ljubljano prišli pred Olimpijo ter da so se na tekmo pripravljali uro in pol. Pozabil ni dodati niti dejstva, da je Neptunas pretekli mesec ugnal Žalgiris in vodi v litovskem prvenstvu.

Kapetan Olimpije Mirza Begić je vknjižil 14 točk. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Kapetan Olimpije Mirza Begić je vknjižil 14 točk. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Pretrd oreh

Že v prvi četrtini je pravzaprav postalo jasno, da je nedefinirana Olimpija vnovič naletela na pretrd oreh. Še na tretji domači tekmi tretjerazrednega evropskega klubskega tekmovanja. Litovci so "zmaje" nadskakali in ob spretnem predajanju napadalne štafetne palice do glavnega odmora vknjižili kar 56 točk. Ljubljančani so brez rdeče niti že na začetku druge četrtine zaostajali s 17 točkami zaostanka (19:36). Glavo so nad vodo držali le zaradi na trenutke ohlapnejše gostujoče obrambe in dobrega odstotka meta z razdalje.

Razmerje moči se ni spremenilo niti v drugem polčasu. Ekipa trenerja Kazysa Makswytisa je namreč vseskozi v duhu svojih dresov, torej modro, nadzirala potek dogodkov. Posledično to pomeni, da so slovenskim prvakom dovolili tudi nekaj svetlih trenutkov, a ko je vsaj malce zadišalo po preobratu, recimo ob rezultat 66:74 v 29. minuti ali pri rezultatu 86:80 slabih pet minut pred koncem, so, podobno kot Budućnost v ponedeljek, prestavili v višjo prestavo. Nov poraz je bil neizbežen.  

Četrti poraz na peti evropski tekmi. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Četrti poraz na peti evropski tekmi. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Malo od obljub

"Toliko talenta in potentnosti nima nobena ekipa v Evropi. Že zdaj vemo, da bodo naše tekme obiskovali ogledniki velikih klubov. Mi pa si želimo, da bi privabili tudi gledalce. Privabili pa jih bomo s hitro in atraktivno igro. Jasno, vsi skupaj moramo biti tudi potrpežljivi," je pred natančno 50 dnevi na predstavitveni novinarski konferenci Petrola Olimpije poudarjal njen direktor Roman Lisac in ob kimanju trenerja Martiča za prizanesljivost prosil tudi javnost.

Petrol Olimpija Netunas Klaipeda liga prvakov | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Šport ni politika s 100 dnevi miru, toda že zdaj je jasno, da so "zmaji" namesto kritične javnosti, ki bi se zaradi borbenosti in nadarjenosti ugriznila v jezik, dobili maloštevilno in povsem anemično občinstvo. Okolje, ki sicer pripozna manko obljubljenih elementov, a se zaradi svojevrstnega fatalizma in le še bledega spomina na zlate čase ne zgane kaj prida, saj ga stanje niti ne gane.    

Miha Lapornik je bil prvi strelec domače ekipe (22). | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Miha Lapornik je bil prvi strelec domače ekipe (22). Foto: Vid Ponikvar/Sportida Nadaljevanje sledi

Olimpija tako po petih krogih lige prvakov ostaja pri eni zmagi, a vse bolj se zdi, da tudi brez želenega napredka, konsolidacije, pravega igralskega koncepta, igralnih idej in piramide, po kateri bi se lahko proti vrhu in zajetnejšemu odmerku minut prebijali zares obetavni mladci. Tisti torej, ki naj bi obudili ljubljansko idejo o produkciji, a so v vse bolj negativnem okolju obsojeni na klop ali celo stol ob igrišču.

"Gremo naprej," ob tem poudarjajo v Stožicah, kjer so v sredo zvečer le na polovici igralskega urnika za ta teden. Po tekmah proti podgoriški Budućnosti v Morači in Neptunasu zeleno-bele namreč še ta teden čakata domači tekmi s Crveno zvezdo in Šenčurjem.

Petrol Olimpija: Neptunas Klaipeda 88:97

Dvorana Stožice, gledalcev 500, sodniki: Cici (Albanija), Horozov (Bolgarija), Baki (Turčija).

Petrol Olimpija: Reynolds 5, Špan 8 (3:3), Bubnić 7 (2:2), Lazić 10, Šamanić 3 (1:2), Lapornik 22 (3:4), Begić 14 (2:4), Mesiček 16 (2:2), Sanon 3.

Neptunas Klaipeda: Williams 5 (2:2), Kisielius 11 (1:2), Delininkaitis 20 (6:6), Slavinskas 2 (0:1), Olisevičius 11, Galdikas 8 (4:4), Masiulis 16 (2:2), Weaver 4 (2:4), Beliauskas 4, Grant 16 (2:4).

Prosti meti: Petrol Olimpija 13:17, Neptunas Klaipeda 19:25.

Met za tri točke: Petrol Olimpija 11:26 (Lapornik 3, Lazić 2, Mesiček 2, Reynolds, Špan, Bubnić, Sanon), Neptunas Klaipeda 6:17 (Delininkaitis 2, Masiulis 2, Williams, Olisevičius).

Osebne napake: Petrol Olimpija 25, Neptunas Klaipeda 20.* Pet osebnih: Lazić (31.).

Fotogalerija s tekme Petrol Olimpija : Neptunas Klaipeda (foto: Vid Ponikvar/Sportida):
Fotogalerija
1 / 28
 
Ne spreglejte