Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
24. 9. 2014,
15.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Union Olimpija NK Maribor NK Maribor Matevž Zupančič dolg

Sreda, 24. 9. 2014, 15.22

8 let

"Ni mogoče, da bi bila Union Olimpija kot nogometni Maribor"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kar je dobil nogometni Maribor z uvrstitvijo v ligo prvakov, lahko pri košarkarski Union Olimpiji le sanjajo. Nogomet in košarka sta namreč popolnoma različna svetova.

Kapitalizem diktira tempo, da se ljudje vse preveč pogovarjamo o denarju, ki postavlja smernice tudi v športu, kjer se obrne veliko cekinov. Prednjači nogomet, kjer so zneski ogromni in za navadne smrtnike nedosegljivi. V košarki kot zelo priljubljenem športu lahko le sanjajo, da bi dobili, kar pripada nogometnim klubom z igranjem v evropskih tekmovanjih.

Nogometaši Maribora so z uvrstitvijo v elitno ligo prvakov prejeli zasluženih 8,6 milijona evrov, z remijem proti Sportingu pa recimo dodatnih 500 tisoč evrov. Te številke so tabu tema za košarkarske kroge, kjer morajo klubi plačevati, da so sploh del evrolige ali EuroCupa – v zadnjem bo letos nastopila Uniona Olimpija.

Olimpija mora plačati 150 tisoč evrov za EuroCup. Nogomet je drug svet.

"Ni mogoče, da bi bila Olimpija kot nogometni Maribor. Dobro veste, kako stvari potekajo v nogometu in košarki. Nikakor ne smete razumeti, da podcenjujem delo Maribora – posel opravlja vrhunsko. Vsi navijamo zanj. Le hvalimo ga lahko, kar zadeva organizacijo, delo … A je to drug svet. V nogometu si nagrajen za vsak rezultat. Tam so milijoni za uvrstitve v naslednji krog tekmovanja, celo v ligo. Pri košarki sta vsaka tekma in pristojbina za tekmovanje izključno strošek. V tržnem smislu se ne da primerjati nogometa in košarke …" razlaga direktor Union Olimpije Matevž Zupančič.

Ljubljančani bodo morali za pristojbino za EuroCup plačati 15 tisoč evrov, nato dodatnih 22.500 za stroške prvega dela tekmovanja (sodniki …), morali pa bodo dati tudi deset tisoč depozita. Ob stroških potovanja in nastanitve jih sezona v tem evropskem tekmovanju stane približno 150 tisoč evrov.

Union Olimpija bi potrebovala dve zmagi Maribora v ligi prvakov

A za zdaj ni videti, da bi se v Evropi kaj spremenilo pri nagrajevanju ekip, ki sodelujejo v obeh elitnih košarkarskih tekmovanjih. "Sedem let sem prisoten na Ulebu in sprožamo te ideje, vendar ta hip ni realno, da bi klubom na pomoč priskočile organizacije. Nagrade za vrhunske dosežke v klubski košarki so minimalne," izpostavlja Zupančič.

Njegova skrb in skrb preostalega vodstva kluba pa je sanacija, ki bi jo z dvema zmaga v nogometni ligi prvakov nemudoma pokrili. Za zmago namreč klubi prejmejo milijon evrov, dolg Olimpije pa naj bi bil še okoli dva milijona evrov – na začetku je bila številka 5,5 milijona evrov.

Dolg Filipovskemu poplačan v celoti

"V zadnjih treh letih smo drastično znižali dolg. Še vedno ga imamo. V teh časih je težko pridobivati sredstva, zato se osredotočamo na znižanje stroškov obratovanja kluba. Mislim, da smo dosegli nekakšen minimum, ki nam dovoljuje delovanje na takšni ravni. Sanacija še ni končana. Klub ima vsa sponzorstva sklenjena še za to sezono. Čaka nas težko delo. Večjega upnika ni več. Dobrodošla je novica, da smo Sašu Filipovskemu vse poravnali. To je velika stvar, ki smo jo dosegli poleti. S pomočjo naših pokroviteljev se je vse skupaj uresničilo," je še o nič kaj prijetni temi dejal Zupančič.

Ne spreglejte