Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2023,
9.30

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić SP 2023 svetovno prvenstvo v košarki Gruzija

Ponedeljek, 28. 8. 2023, 9.30

8 mesecev

Naslednji tekmec Slovenije na svetovnem prvenstvu je Gruzija

Nekaj negotovosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Gruzija | Gruzijci so čvrsta ekipa. | Foto FIBA

Gruzijci so čvrsta ekipa.

Foto: FIBA

Najtežji tekmec slovenske košarkarske reprezentance v uvodnem delu svetovnega prvenstva je današnji. Gruzija je tista izbrana vrsta, ki ima največ kakovosti, če gledamo sestave in igre vseh ekip, ki nastopajo v skupini F v Okinavi. Pomočnik trenerja Dalibor Damjanović je povedal, kaj krasi našega nasprotnika, s katerim se bo Slovenija pomerila danes ob 13.30.

slovenska košarkarska reprezentanca Slovenija : Venezuela SP 2023 Luka Dončić
Sportal Gruzijski selektor z izbranimi besedami polaskal Slovencem
Slovenija : Gruzija slovenska košarkarska reprezentanca SP 2023 Luka Dončić
Sportal Razigrani Slovenci v velikem slogu do zmage, Američani odpihnili Grke

Gruzija je za uvod v prvenstvo s 85:60 suvereno odpihnila Zelenortske otoke in se izkazala za čvrsto reprezentanco. Pod košem ima zelo kakovostno zasedbo, kar bi lahko naši izbrani vrsti danes povzročalo težave.

A Gruzijci nimajo le dobrih igralcev pod obročem, poudarja pomočnik trenerja Aleksandra Sekulića Dalibor Damjanović: "Vse pripravljalne tekme sem si ogledal. Pred dobrimi 14 dnevi smo začeli analizirati tekmeca. Časa ni ravno veliko, ker je bil po prvi tekmi na voljo en dan za temeljito pripravo. Gruzija je zelo kakovostna in izkušena ekipa. Zelo dobro je vodena. Napadalno igrajo zelo kolektivno košarko. Imajo dobro razmerje v igri. Veliko igrajo po globini na Šermadinija (Girogi Šermadini, op. a.), Šengelio (Tornike Šengelia, op. a.) in Bitazdeja (Goga Bitadze, op. a.). To so trije visoki košarkarji, ki dominirajo pod obročem. Na zunanjih položajih imajo zelo dobre strelce z razdalje, kot sta Sanadze (Duda Sanadze, op. a.) in McFadfen (Thaddus McFadden, op. a.)."

Najboljši posamezniki Gruzije ob zmagi na prvi tekmi

Šengelija 16 točk, 7 sk.
Bitadze 15, 11 sk., 3 as.,
Sanadze 12
Mamukelašvili 10, 8 sk., 5 as.
Šermadini 8, 5 sk.

Negotovost zaradi številnih napadalnih različic, a ...

Dva košarkarja iz gruzijske reprezentance igrata tudi v ligi NBA. Aleksander Mamukelašvili se je izkazal v dresu San Antonio Spurs (10,8 točke, 6,8 skoka, 2,4 asistence v 23 minutah in treh sekundah), za Orlando Magic – pred tem še za Indiana Pacers – je igral center Bitadze (5,8 točke, 5,2 skoka, 1,2 asistence v 15 minutah).

Luka Dončić bo pod posebnim drobnogledom gruzijskih košarkarjev. | Foto: FIBA Luka Dončić bo pod posebnim drobnogledom gruzijskih košarkarjev. Foto: FIBA

A tudi preostali igrajo v kakovostnih evropskih klubih, zato so vajeni težkih tekem: "Lahko rečem, da je Gruzija na splošno precej napadalno usmerjena. Težka je za pripravo, saj ima ogromno napadalnih različic. Po vsaki prekinitvi in minuti odmora dodajo določene kretnje. Ne morem reči, da slavi kot obrambna ekipa, so pa v napadu zelo kolektivni. Iz njihovih kretenj se prepoznata ideja in cilj napada."

Na tekmi z Gruzijo bo ključna zbranost v obrambi, ki je proti Venezueli manjkala. To je poudaril tudi center Žiga Dimec, ki ga danes čaka veliko dela: "Obramba ni bila na ravni, na kateri bi jo želeli. To moramo izboljšati. Držati se moramo svojih načel in ne smemo dopustiti lahkih košev."

Francija SP 2023 Nicolas Batum
Sportal Francoz po senzacionalnem slovesu ni skrival jeze: Presneto vseeno mi je
Ne spreglejte