Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
6. 4. 2021,
3.18

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

2

Natisni članek

NBA Dallas Mavericks Utah Jazz Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 6. 4. 2021, 3.18

3 leta

Liga NBA, 5. april

Izjemni Dončić je razorožil najbolj vročo ekipo lige

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

2

Luka Dončić | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

Zdaj tudi uradno najboljši zahodni košarkar preteklega tedna Luka Dončić je v velikem slogu vstopil tudi v nov delovni teden. Z raznovrstno predstavo (31 točk, devet skokov, osem asistenc) je bil junak pomembne in odmevne zmage Dallasa nad Utah Jazz (111:103), sicer najbolj učinkovito ekipo severnoameriške poklicne lige NBA.

Po dveh tekmah, na katerih je dosegel 26 točk, se je Luka Dončić znova vrnil v območje +30. V velikem slogu. Tokrat proti najbolj učinkoviti ekipi lige, ki je v Dallas pripotovala po devetih zaporednih zmagah ter skupno le enajstih porazih na 49 tekmah sezone. Toda tokrat obrabno čvrsti in strelsko izjemno navdahnjeni Dallas Mavericks so bili pred peščico gledalcev v svojem American Airlines Centru previsoka ovira za vroči Utah Jazz. Velik del zaslug si lahko pripiše prav Dončić, ki je v slabih 36 minutah igre dosegel 31 točk (met iz igre 11:26, za tri točke 6:11, prosti meti 3:3), v svojem raznolikem slogu pa je v statistiko dodal še devet skokov in osem asistenc.

Slovenski zvezdnik je tokrat tekmecem mero vzel s kar šestimi zadetimi trojkami, pri tem elementu igre pa se je zlil z ekipno igro. Gostitelji so namreč zadeli kar 23 trojk (od 49 poskusov). Da tekmeci niso vedeli, s katere strani bo priletelo, pa so tokrat ob Dončiću (po)skrbeli še Dorian Finney-Smith (23 točk, pet trojk), Jalen Brunson (20 točk, štiri trojke), Josh Richardson (17 točk, pet trojk) in Tim Hardaway (16 točk, tri trojke).

Strelsko izjemno močni Utah se je na vabilo na revolveraški obračun zares odzval šele v zadnji četrtini, a tudi tedaj bolj v slogu mrtvega teka kot pa pravega lova na zmago. V večjem delu tekme so bili namreč košarkarji iz olimpijskega Salt Lake Cityja v podrejenem položaju, tako da tudi Mike Conley na koncu ni bil prav ponosen na svojih 28 točk.

Luka je dobil tudi dvoboj proti hrvaškemu tekmecu Bojanu Bogdanoviću (16 točk). | Foto: AP / Guliverimage Luka je dobil tudi dvoboj proti hrvaškemu tekmecu Bojanu Bogdanoviću (16 točk). Foto: AP / Guliverimage

Dončića so "pregnali" na črto za tri točke

Nagrada za zahodnega igralca tedna, ki jo je drugič v tej sezoni in tretjič v karieri vsega nekaj ur pred tekmo prejel Luka Dončić, je še dodatno osvetlila osrednjo obrambno nalogo košarkarjev Utah Jazz. Ljubljančana jim sicer še zdaleč ni uspelo zaustaviti. So mu pa vsaj v prvih 30 minutah tekme pri doseganju točk močno otežili delo. Predvsem s taktičnim manevrom, po katerem je LD77 sicer dokaj zlahka prihajal v raketo, tam pa se je nato ob ekspresni zgostitvi obrambnih vrst kot po pravilu znašel pod dolgimi rokami višjih čuvajev. Za točke, ki jih je sicer marljivo dosegal, je tako porabil precej več metov in tudi energije. No, del te je vnovič potrošil za vroče razprave s sodniki.

Garaška zmaga Dallasa | Foto: AP / Guliverimage Garaška zmaga Dallasa Foto: AP / Guliverimage A Dallas je v trenutkih Ljubljančanovih muk pod košem tekmeca dokazal, da vendarle ni le Luke Dončića. Pa čeprav je tokrat manjkal Kristaps Porzingis. Razpoloženi so bili predvsem Finney-Smith, Richardson in Brunson, ob tem pa so Teksačani garali v obrambi.

Po zaostanku z začetnih 0:5 in kratkem uvodnem izmenjavanju je Dallas pobudo prevzel na polovici prve četrtine in jo nato držal vse do konca. Še posebej dominanten je bil v tretji četrtini. V prvi vrsti po zaslugi Dončića, ki je takrat nekoliko spremenil težišče svoje igre in se osredotočil na meta z razdalje. V tem delu je dosegel kar 16 točk.  

Po peti zadeti trojki je Dončić ob zaključku tretje četrtine učinkovito podal še Hadrawayu, ki je bil prav tako učinkovit pri metu izza črte 7,24 metra, tako da je Dallas v zadnji del tekme vstopil z rezultatom 87:69. Prednost se je v drugi polovici zadnje četrtine, v kateri je Luka prispeval novo pomembno trojko, sicer začela topiti, a dokaj nadzorovano. Dallas je namreč zlahka odgovarjal na vse napadalne pobude. Tudi ko se je prednost stopila na enomestno številko, prave panike ni bilo.

Luka Dončić
Sportal Nova nagrada za Dončića v ligi NBA

Nadaljevaje niza

Dončić je tako s soigralci prišel do pete zaporedne zmage, ki je še okrepila upe na nadaljnje vzpenjanje proti tako želenemu šestemu mestu, ki vodi varno v končnico. Zmagoviti niz pa bo Dallas poskušal nadaljevati že v noči na četrtek, ko se bo pomeril s Houstonom. Dan pozneje bo tekec Milwaukee, za konec tedna pa nato še San Antonio Spurs.

Rudy Gobert je Dončiću pod košem povzročal nemalo preglavic. | Foto: AP / Guliverimage Rudy Gobert je Dončiću pod košem povzročal nemalo preglavic. Foto: AP / Guliverimage

"Vsaka ekipa te lahko premaga, zato me vsaka zmaga navda s samozavestjo. Seveda pa je še toliko bolj pomembno, če premagaš najboljšo ekipo lige. Na tem moramo graditi," je bil po tekmi zadovoljen 22-letni Ljubljančan, ki si ni želel lastiti zaslug za zmago. V svojem slogu – ko je na zmagoviti strani, govori o moči ekipe, ko izgubi, se rad posuje s pepelom.

"Ne strinjam se, da so odločile moje trojke. Ne, ključna je bila celotna tekma. Predvsem naša obramba. Od prve minute naprej. Proti takšnim ekipam to ni lahko. Zato smo lahko ponosni," je še dodal najboljši košarkar Dallasa, ki je s to tekmo izenačil enega od podvigov nekdanjega soigralca in nesporne legende kluba. Tako Dirk Nowitzki kot tudi Luka Dončić sta vknjižila 47 tekem, na katerih sta presegla mejo 30 točk ter petih asistenc in skokov. Res pa je, da je Nemec za ta podvig potreboval 1.522 tekem. Slovenec jih ima na svojem računu komaj 177.

Liga NBA, 5. april:

Dallas Mavericks : Utah Jazz 111:103
Dončić 31 (9 skokov, 8 asistenc), Smith 23, Brunson 20; Conley 28, Bogdanović 16

Brooklyn Nets : New York Knicks 114:112
Irving 40, Green 23; Bullock 21, Barrett 22, Randle 19 (15 skokov, 12 asistenc)

Minnesota Timberwolves : Sacramento Kings 116:106
Russell 25, Towns 23 (13 skokov); Fow 31 (9 asistenc) Barnes 21 (12 skokov)

Oklahoma City Thunder : Detroit Pistons 108:132
Pokusevski 19, Mykhailiuk 17; Grant 21, Jackson 14

San Antonio Spurs : Cleveland Cavaliers 101:125
DeRozan 20, Johnson 13 (10 skokov), Gay 13, White 13; Sexton 22, Hartenstein 16 (12 skokov)

Toronto Raptors : Washington Wizards 103:101
Siakam 22, Trent Jr. 16, Flynn 16; Westbrook 23 (11 asistenc), Bertans 17, Mathews 17

Houston Rockets : Phoenix Suns 130:133
Wood 23, Olynyk 21; Booker 36, Ayton 27 (11 skokov), Bridges 20

Lestvica:

Ne spreglejte