Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
12. 11. 2014,
15.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Gašper Potočnik Luka Dončić Luka Dončić Jurij Macura Union Olimpija tujina starši

Sreda, 12. 11. 2014, 15.56

7 let, 12 mesecev

Nadarjeni košarkar Macura isti primer kot Dončić ali slovenski boj s tujino

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Kdaj je pravi čas, da nadarjeni košarkar zapusti Slovenijo? Veliko trenerjev poudarja, da morajo postopno zoreti v domačem okolju, a je vse več takšnih, ki zapustijo kokoško že zelo zgodaj.

Saj se spomnite, kako je pred leti košarkar Luka Dončić iz Uniona Olimpije odšel v sloviti Real Madrid, kjer je še obogatil svoje znanje in je že potrkal na vrata članske ekipe ...

Na zadnji prvenstveni tekmi je vsega 15-letni Luka sedel celo na klopi moštva, kar je pohvala za dobro in trdo delo, hkrati pa je znak, da je izjemno nadarjen.

Trenerji najbolj vedo, kdaj je pravi čas, da mlade košarkarje potisnejo v ospredje. Včasih je lahko to tudi dvorezen meč, saj lahko košarkarju škodijo.

Ob razvoju otroka ključen še boj s starši in agenti

Pravila pri teh odločitvah ni, pravi vodja mladinskega pogona pri Olimpiji Gašper Potočnik: "To je stvar posameznega igralca ter konec koncev tudi usmeritve kluba. Ne bi se orientiral na leta. Najbolj smotrno je, da se oceni sposobnost igralca, ob tem pa se pogleda, kaj mu lahko klub ponudi. Slabo bi bilo, če bi se ga prehitro vrglo na parket, nato pa bi le sedel na klopi. Za mlade je pomembno, da imajo minute, četudi igrajo in se kalijo v kakšni nižji članski ligi, da potem prestopijo prag prvega moštva. Treba je pogledati, ali je posameznik fizično dorasel za določeno ligo. Nekateri so prej, drugi pozneje. Vse to je treba upoštevati in dodati še boj s starši in agenti, ki želijo, da bi njihov otrok igral v članski ekipi že pri 15 letih."

Olimpija ima kar nekaj nadarjenih mladeničev (Vlatko Čančar, Aleksandar Lazić, Blaž Mesićek in Žan Marko Šiško so ti 17- oziroma 18-letniki), ki se kalijo v drugi ligi in igrajo kot posojeni košarkarji pri škofjeloškem klubu. Zaradi pravil Košarkarske zveze Slovenije pa v tej sezoni ne bodo smeli nastopiti v članski ekipi Uniona Olimpije, če bi jih glavni trener Aleš Pipan slučajno potreboval, saj ne smejo nastopiti za dva kluba – četudi nista v istem rangu tekmovanja.

Ni malo primerov, da igrajo za člane že pri 17 letih

Če pogledamo malce drugod po Evropi, lahko vidimo, da ni malo takšnih 17-letnikov, ki dobivajo priložnost v članskem moštvu, in to na tekmah višjega ranga.

Pri Olimpiji so se odločili, da dajo priložnost Vasiliji Vučetiću, ki pa ob prisotnosti Mirze Begića in Alena Omića razumljivo ne dobiva prave priložnosti in večinoma sedi na klopi. "On je naredil prehod v člansko ekipo. Že od začetka sem trdil, da je šel malce prezgodaj. On ima znanje in je tehnično ter taktično dobro podkovan, vendar fizično morda še ni tako močan. Na žalost je v ekipi, kjer imata prednost druga dva," pravi Potočnik.

Po Dončiću Olimpija letos izgubila še nadarjenega Jurija Macuro

Kdaj torej sploh vstopiti v člansko moštvo? Kot je že dejal Potočnik, je veliko odvisno od razvoja posameznika, saj je prehod iz "otročje" mladinske v člansko ligo težak. Jasno pa obstajajo posamezniki, ki lahko to prepreko prej preskočijo, poudarja pomočnik Jureta Zdovca v članski košarkarski reprezentanci.

Ena od velikih težav, s katero se spopadajo slovenski klubi, je, da mladi že pri 15 letih ali prej pobegnejo v tujino, klubi pa od tega nimajo skoraj nič. Zadnji primer je nadarjeni 14-letni in že zdaj 203 centimetrov visoki Jurij Macura (konec decembra bo star 15 let). Sin reprezentančnega zdravnika Marka Macure je na primer poleti zapustil Olimpijo in odšel v znamenito Cajo Laboral. "Jurij je prišel k nam s Slovana, v pol leta napredoval ter dobival veliko priložnosti za igro. Na žalost smo ga izgubili. Ne vem, kje se je zaustavilo, da ni več pri nas. Je pa velik talent," pravi Potočnik.

Kaj se je zgodilo pri Macuri, smo povprašali direktorja kluba Matevža Zupančiča, ki je odgovoril: "Jurij Macura je isti primer kot Luka Dončić. Starši so se tako odločili. Ponudili smo vse, kar smo lahko. Nanj smo resno računali in mu šli naproti, a so se na koncu tako odločili in je bila to njihova legitimna pravica. Sprejeli so pogoje, ki jih niso mogli zavrniti."

Potočnik: Nekateri mlajši iz Olimpije morajo v nekaj letih postati nosilci

Pri Olimpiji se zavedajo, da je edini pravi način, da preživi, prav kakovostno delo z mladimi in njihova vključitev članski pogon.

"Od tiste prej omenjene četverice mladih Olimpijinih košarkarjev morajo biti nekateri v nekaj letih nosilci igre. Verjamem, da bodo tudi pomembni člani reprezentance," Potočnik verjame v talent mladih igralcev in opozarja na težavo, da imajo mladi košarkarji nekakšno varovalko pred odhodom v Stožice: "Stremimo k tem, da pripeljemo najboljše v Olimpijo. Pri nekaterih mladih nam je poleti uspelo, pri marsikaterih ne. Mladi se težko odločajo za menjavo sredine, kaj šele šole. Se pa zavedam, da je težava Olimpije, da v preteklosti ni dala priložnosti mladim v članski ekipi. Zaradi tega nekateri morda dvomijo. A se trudimo, da se bi mlade generacije razvile v pravo smer. V regiji moramo dati jasno znamenje, da se splača priti v Olimpijo. Da je klub prava pot za njihov napredek, kot je bilo nekdaj že. Dati jim moramo priložnost v članski ekipi, da bi že 'jutri' postali nosilci v moštvu."

Srčno pa si lahko le želimo, da Sloveniji ne bi uhajali košarkarji, kot sta Luka Dončić in Jurij Macura, ki spadata med velike talente. Za reprezentanco sicer "ni" bojazni, so pa zaradi tega na slabšem slovenski klubi.

Ne spreglejte