Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
17. 2. 2017,
14.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Union Olimpija Krka Zlatorog Hopsi pokal Slovenije

Petek, 17. 2. 2017, 14.34

6 let, 7 mesecev

Pred polfinalom slovenskega košarkarskega pokala

Nadaljevanje juriša Krke ali čas za stare znance?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Foto: KZS

Ta konec tedna bo znan dobitnik pokalne lovorike v slovenski košarki, zanjo pa se potegujejo še štiri moštva. Pivovarski dvoboj bosta tvorila Zlatorog in Union Olimpija. Prvi je Ljubljančane, ki so že lep čas brez lovorike, izločil v zadnjih dveh letih. Drugega finalista bo določil obračun med Krko in Hopsi.

Košarkarji Olimpije so v zgodovini 19-krat osvojili pokalno lovoriko, v zadnjih treh letih pa v tem tekmovanju kraljuje Krka. V preteklosti so sicer po enkrat to tekmovanje osvojili tudi igralci Zlatoroga in Hopsi. Bo torej letos na vrhu spet Krka ali je prišel čas, da se na vrh povzdigne kakšen od starih obrazov? Vse bo znano po nedeljskem finalu, ki se bo začel ob 17.45 v Domžalah. Še prej  sta na vrsti polfinalna obračuna.

Zlatorog – Union Olimpija, sobota ob 18. uri

V zadnjih dveh sezonah je bil v pokalnem tekmovanju prav Zlatorog krvnik Uniona Olimpije. Pred dvema letoma so Štajerci preskočili Ljubljančane v polfinalu, lani pa že v četrtfinalu. Zmaji so tokrat odločeni, da se po daljšem času spet zavihtijo v finale in končajo frustracije, ki jim jih povzroča Zlatorog.

Gašper Okorn si želi Olimpijo po daljšem času popeljati v finale, a mu nasproti stoji izkušeni Aleš Pipan. | Foto: KZS Gašper Okorn si želi Olimpijo po daljšem času popeljati v finale, a mu nasproti stoji izkušeni Aleš Pipan. Foto: KZS Z 19 naslovi so kralji pokalnega tekmovanja, nazadnje pa so ga osvojili v sezoni 2012/13. "Večjih skrivnosti med ekipama ni, saj se moštvi že dobro poznata. Ne bi se strinjal z trditvijo, da smo favoriti srečanja. Prepričan sem, da bosta obe ekipi visoko motivirani in si želeli uvrstitve v nedeljski finale. Pričakujem težko tekmo, veliko pa bo odvisno od dnevne forme. Imamo željo in voljo, razmišljamo pa le o ekipi Zlatoroga. Po štiridesetih minutah bomo videli, ali se nam bo po dolgem času uspelo uvrstiti v finale kakšnega tekmovanja," v dober razplet upa trener na klopi Olimpije Gašper Okorn.

Izkušenejši Aleš Pipan bo na drugi strani zagotovo dodatno motiviran za to, da na kolena spravi velikega tekmeca. V tej sezoni sta se ekipi v državnem pokalu pomerili dvakrat, a ni nobeni uspelo ubraniti domače trdnjave. Zlatorog je bil v Ljubljani uspešnejši z 81:74, Olimpija pa je v Laškem slavila zmago z 90:86.

V pokalu moštvi ne bosta igrali na domačem parketu, saj so organizator zaključnega turnirja Domžale.

"Do polfinala smo imeli težko pot, saj smo igrali proti vedno neugodni ekipi Rogaške. Četrtfinalni tekmi sta pustili nekaj posledic, vendar verjamem, da so fantje takšni športniki, da bodo stisnili zobe, saj nas le še dve tekmi ločita od osvojitve pokalnega tekmovanja. Med nami in Unionom Olimpijo večjih skrivnosti ni, saj sta ekipi že odigrali nekaj medsebojnih srečanj. Igramo na nevtralnem igrišču in dali bomo vse od sebe, da presenetimo favoriziranega nasprotnika," Pipan upa na ugoden sobotni razplet.

Hopsi – Krka, sobota ob 20.30

V večernem sobotnem obračunu se bodo za drugo finalno vstopnico pomerili košarkarji Krke in Hopsov. Če bi gledali na lestvico državnega prvenstva in medsebojne tekme v tej sezoni, bi vloga favoritov pripadla Krki.

Dolenjci so namreč vodilni v prvi slovenski ligi, so pa zato Hopsi dvakrat drago prodali svojo kožo v dvoboju s košarkarji iz Novega mesta. Na gostovanju so izgubili z 80:83, doma pa s 64:70.

Dejan Mihec je s košarkarji Krke favorit, a ima Boštjan Kuhar s Hopsi drugačne načrte. | Foto: KZS Dejan Mihec je s košarkarji Krke favorit, a ima Boštjan Kuhar s Hopsi drugačne načrte. Foto: KZS "Četrtfinalni tekmi proti Konjicam sta bili zelo specifični, saj smo imeli nekaj nosilcev igre poškodovanih in obolelih. Vseeno smo se v polfinale prebili lažje kot preostale ekipe. Zdaj nas čaka Krka, s katero smo igrali pred dobrim tednom, zato se moštvi dobro poznata. Mislim, da bodo na jutrišnji tekmi, poleg dnevne forme, odločale poškodbe in bolezni. Krka je za odtenek kakovostnejša od nas. Pričakujem borbeno in pošteno igro," pravi trener Hopsov Boštjan Kuhar.

Hopsi so v zgodovini enkrat že osvojili pokalno lovoriko (v sezoni 1995/96 pod imenom Kovinotehna Savinjska Polzela).

Krka je vse svoje naslove v pokalu osvojila v zadnjih treh letih, v dolenjski prestolnici pa si želijo še četrtič zapored pokoriti vso konkurenco.

"Že to, da so se na zaključni turnir uvrstile ekipe, ki so na vrhu državnega prvenstva, govori o tem, da nas čaka izenačen in zanimiv zaključni turnir. Smo v napornem in težkem ritmu tekmovanj, s tem pa se trenutno ne obremenjujemo. Trenutno razmišljamo zgolj o jutrišnji tekmi. Obe tekmi z ekipo Polzele v dozdajšnjem delu sezoni sta bili zelo izenačeni. Igrajo dobro košarko in imajo zelo homogeno ekipo, v kateri so vsi nevarni pri metu za tri točke. Pričakujemo težko in zanimivo tekmo, želimo pa si uvrstitve v finale," je pred polfinalom povedal trener Krke Dejan Mihevc.

Finale Pokala Spar, nedelja ob 17.45

Ne spreglejte