Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
3. 11. 2015,
20.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fiba

Torek, 3. 11. 2015, 20.34

8 let

Na vidiku košarkarska liga prvakov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropski klubski košarki se obetajo korenite spremembe, tokrat znova pod taktirko Mednarodne košarkarske zveze, ki se zavzema za ligo prvakov.

Kar desetletje in pol je Mednarodna košarkarska zveza Fiba potrebovala, da si je opomogla po udarcu združenja evropskih košarkarskih lig (Uleb), ki je v izdihljajih tisočletja izkoristila okorelost krovne organizacije in prevzela evroligaško tekmovanje. Če gre soditi po zadnjih aktivnostih vodstveno prevetrene Fibe, so zdajšnji obliki evrolige šteti meseci. Že v sezoni 2016/17 namreč utegne luč sveta ugledati novo najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje. Tokrat znova pod okriljem Fibe. Po nogometnem vzoru naj bi nosilo ime liga prvakov.

Temeljni kamen že izklesan

Pomemben korak h konstituiranju elitnega tekmovanja je predstavljal dolgo pričakovani ponedeljkov sestanek ključnih deležnikov v Miesu v Švici. Protagonista sestanka sta bila Fibin generalni sekretar Patrick Baumann in predsednik Fibe Europe Turgay Demirel, ki sta za pogajalski mizo združila vodilne može klubskih velikanov Maccabija, Olympiacosa, Reala in Fenerbahčeja, predsednike košarkarskih zvez Italije, Španije, Grčije in Turčije ter alfo in omego Ulebove evrolige Jordia Bertoneua.

Kot so po koncu sestanka poudarili pri Fibi, je bil to pomemben korak k poenotenju evropske klubske košarke ter vzklitju in rasti novega tekmovanja. Fiba je klubskim predstavnikom ponudila partnerstvo v nastajajoči ligi prvakov z jasno lastniško strukturo. Polovični lastniki naj bi bili klubi, preostalih 50 odstotkov pa bi pripadlo Fibi z investitorji.

Klubom kar 30 milijonov evrov

Klubi bodo svojo odgovor na ponujeno shemo podali v roku dveh tednov, naslednji usklajevalni sestanek pa je predviden decembra. Poznavalci razmer so prepričani o tem, da bo takrat tudi uradno postavljen temelj novega tekmovanja. Za klube naj bi bil namreč mamljiv tudi finančni vidik. Med udeležence naj bi bilo, prav tako po nogometnem vzoru, razdeljenih 30 milijonov evrov.

Z oblikovanjem novega tekmovanja naj bi se v vseh državah znova okrepil status domačih prvenstev, znatno ošibil pa položaj regionalnih tekmovanj. Ob tem velja spomniti, da je Košarkarska zveza Slovenije pred tedni sprejela sklep, po katerem bodo morali vsi slovenski klubi že od prvega kroga nastopati tudi v državnem prvenstvu. Čeprav natančna shema morebitnega novega tekmovanja še ni uradno znana, pa se v košarkarskih krogih že govori o kvalifikacijskem sistemu, po katerem bi imel možnost preboja v ligo prvakov tudi najboljši slovenski klub.

Ne spreglejte