Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
6. 2. 2015,
16.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije košarka svetovno prvenstvo Miha Zupan

Petek, 6. 2. 2015, 16.54

8 let

Mihi Zupanu so vzeli tisto, kar ima zelo rad

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sekretariat Športne zveze gluhih Slovenije se je odločil, da košarkarska reprezentanca, ki je osvajala medalje, ne potuje na svetovno prvenstvo. Osrednjega igralca Miho Zupana je odločitev šokirala.

Po poročanju ZDGN Spletna TV je sekretariat Športne zveze gluhih Slovenije sprejel sklep, da zaradi premajhnega števila košarkarjev umakne udeležbo slovenske košarkarske reprezentance s svetovnega prvenstva gluhih, ki bo julija v Tajvanu.

Kot še poročajo, je športna zveza gluhih s košarkarsko reprezentanco opravila več sestankov glede udeležbe na svetovnem prvenstvu, vendar je pridobila le osem pisnih soglasij za sodelovanje v omenjenem projektu, od tega naj bi eden od košarkarjev zaradi zdravstvenih težav moral odpovedati nastop.

Nad to odločitev so gluhi košarkarji zgroženi, saj so v preteklosti na največjih tekmovanjih kot po tekočem traku osvajali medalje in ponesli ime Slovenije v svetu. V letih 2004 (v Sloveniji) in 2012 je reprezentanca gluhih postala evropski prvak, bronasta pa leta 1996. Na svetovnih prvenstvih je bila tretja leta 2002, na olimpijskih igrah gluhih pa leta 2001 in 2005 odlična srebrna.

Zupan je zelo razočaran, da so sprejeli takšen sklep

Najboljši mož reprezentance Miha Zupan je nad vsem šokiran in upa, da se bodo stvari le premaknile v pravo smer, saj bi rad, da se uspešna tradicija košarke nadaljuje tudi v prihodnje: "Zelo sem razočaran, da so se odločili, da reprezentanca gluhih ne potuje v Tajvan. Fantje se že 20 let bojujejo za reprezentanco in predstavljajo Slovenijo v svetu. Poleti jemljejo dopust, da gredo na prvenstva, in jim ga potem zmanjka za družino. Prosili smo športno zvezo gluhih, da pri tem pomaga, vendar ni stopila naproti. Fantje želimo imeti dobre pogoje. Skoraj 20 let jih ni bilo. Poskušali smo urediti stvari, vendar se je zveza izogibala."

Miha je trenutno v Turčiji, kjer igra v tamkajšnjem prvenstvu, pohvali pa se lahko tudi, da je kot gluhi košarkar igral v elitni evroligi ter na svetovnem košarkarskem prvenstvu. Ob dejstvu, da je premalo gluhih košarkarjev, je zgrožen.

"Zveza je zapisala, da je igralcev premalo, ampak mi vemo, da imamo nekaj mladih košarkarjev, ki so pripravljeni igrati, zato smo presenečeni. Si pa želimo boljše pogoje. Fantje so postavili le enega. Da bi imeli bolje urejeno pri dopustu in bi lahko bili po svetovnem prvenstvu skupaj tudi z družinami. Vendarle prelijejo veliko znoja in dajejo sebe, da uspešno predstavljajo Slovenijo. Potruditi se je treba in graditi na mladih igralcih.

To je delo predsednika, vendar napredka ne vidim. Pred letom dni je bil izvoljen in je dejal, da bo nekaj naredil, vendar se ni nič premaknilo. Sistema na zvezi gluhih ne poznam, vendar verjamem, da je stvari mogoče urediti. Mislim, da tega koraka celo nočejo narediti. Na zvezi delujeta dve osebi, predsednik Robert Žlajpah in sekretar Anton Petrič. Upam, da se bosta vsaj kanček potrudila za naše boljše počutje in boljše pogoje. V zelo kratkem času bom poskušal priti do njiju," je ogorčen Zupan, ki je prvo ime reprezentance.

Leto dni in pol sta se omenjeni strani pogovarjali in želeli razčistiti edino težavo, vendar, kot pravi Zupan, so se kar na lepem odločili, da ne gredo na svetovno prvenstvo. In kaj bi zanj pomenilo, če ne bi potovali na veliko tekmovanje? "Že zdaj sem bil šokiran. Bila bi velika izguba za košarko, saj smo imeli dolgoletno tradicijo. Osvajali smo svet in prihajali do medalj. Zaradi tega so v tujini vedeli, kje je Slovenija. Tudi zaradi nas jim je postalo jasno, da smo košarkarska dežela. Upam, da se bo premaknilo v pravo smer," je odgovoril Zupan.

Ne spreglejte