Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
21. 9. 2021,
11.50

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

1

Natisni članek

Kevin Durant Steph Curry Giannis Antetokounmpo LeBron James Dallas Mavericks Vlatko Čančar Vlatko Čančar Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 21. 9. 2021, 11.50

2 leti, 7 mesecev

Kaj napovedujejo v novi sezoni lige NBA?

Luka Dončić v središču pozornosti, omenja se tudi ime Gorana Dragića

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

1

Luka Dončić | Luka Dončić je med osrednjimi kandidati za naziv MVP v prihodnji sezoni. | Foto Reuters

Luka Dončić je med osrednjimi kandidati za naziv MVP v prihodnji sezoni.

Foto: Reuters

Onstran Atlantika bo po novi sezoni lige NBA prvič zadišalo v začetku prihodnjega tedna, ko se začnejo klubski pripravljalni kampi, drugič čez nekaj dni, ko bodo prišle na vrsto pripravljalne tekme, dokončno pa 19. oktobra, ko se bodo klubi podali v lov za lovoriko. Stroka v ZDA se že zdaj ukvarja s potencialnimi kandidati za naslov prvaka in tem, kdo bi lahko postal MVP. Ime Luka Dončić je razumljivo izpostavljeno.

Superpokal Cedevita Olimpija Krka
Sportal Deseta zvezdica pred Dončićevimi očmi #video

Se še spomnite, kdo je bil najkoristnejši košarkar lige NBA (MVP) v pretekli sezoni? Soigralec Vlatka Čančarja pri Denver Nuggets Nikola Jokić je bil najboljši v rednem delu. A ni bil končni junak. Na zmagovitem odru je stal grški superzvezdnik Giannis Antetokounmpo. Milwaukee Bucks je popeljal do naslova prvaka, hkrati pa si prislužil naziv MVP finala.

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je imel lani prav tako odlično sezono (27,7 točke, 8,6 asistence, 8 skokov na tekmo), malo pa mu je zmanjkalo, da bi se uvrstil med tri kandidate za naziv najboljšega v rednem delu. Ga pa zato stroka uvršča v top 3 za prihodnjo sezono. Pred njega so pri medijski hiši ESPN zapisali le dve imeni. Na prvem mestu je član Brooklyn Nets Kevin Durant (45 točk), na drugem pa Antetokounmpo (38). Dončić je prejel 35 točk, četrti Joel Embiid (Philadelphia 76ers) le 14 točk.

Kandidati za naziv MVP

1. Kevin Durant | Brooklyn Nets: 45 točk
2. Giannis Antetokounmpo | Milwaukee Bucks: 38 točk
3. Luka Dončić | Dallas Mavericks: 35 točk
4. Joel Embiid | Philadelphia 76ers: 14 točk
5. James Harden | Brooklyn Nets: 11 točk
6. Stephen Curry | Golden State Warriors: 10 točk
7. LeBron James | Los Angeles Lakers: 7 točk

Za Duranta in Jamesa pomembnejša druga lovorika

Vprašanje je, ali bo imel Durant v resnici toliko manevrskega prostora, saj ima ob sebi še dva košarkarja, ki želita imeti žogo v svojih rokah. To sta James Harden, ki bi prav tako lahko bil kandidat za MVP, in Kyrie Irving. Povrhu vsega bodo pri Brooklynu pozornejši na to, da bo Durant v ospredju v končnici, ko se bo začela dejanska bitka za naslov prvaka, ki je cilj kluba iz New Yorka.

Pri Brooklynu stavijo na Jamesa Hardna in Kevina Duranta. Ob njiju je še izvrstni Kyrie Irving. | Foto: Reuters Pri Brooklynu stavijo na Jamesa Hardna in Kevina Duranta. Ob njiju je še izvrstni Kyrie Irving. Foto: Reuters

Bolj realno je, da bodo v ospredju s svojimi raznovrstnimi predstavami ob Dončiću in Antetokounmpu še Jokić, Embiid in Steph Curry, medtem ko bo LeBron James v izjemno kakovostni zasedbi LA Lakers - pripeljali so veterana Russlla Westbrooka in Carmela Anthonyja - prav tako misli večinoma usmeril proti pokalu Larry O'Brian, ki ga dobi najboljši klub v ligi.

Brooklyn ima v anketi tudi največ možnosti za naslov prvaka, je pa jasno, da bo moral biti trojček Durant-Harden-Irving zdrav, da bo lahko trener Steve Nash zložil celotno sestavljanko.

Frank Ntilikina, Luka Dončić
Sportal Dončić dobil novega soigralca

Dragića omenjajo v kategoriji šesti igralec

Med "slovenskimi" klubi je pičlo točko za morebiten skok na vrh lige NBA dobil Čančarjev Denver, medtem ko sta Dončićev Dallas in klub Gorana Dragića Toronto Raptors na papirju ostala praznih rok.

Slovenskega veterana so sicer omenjali kot morebitnega kandidata za naziv najboljšega šestega igralca, vendar ni dobil dovolj točk za skok med najboljšo sedmerico.

Goran Dragić je dobil nekaj glasov za morebitnega najboljšega šestega igralca. V novi sezoni bo zaigral za Toronto Raptors. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Goran Dragić je dobil nekaj glasov za morebitnega najboljšega šestega igralca. V novi sezoni bo zaigral za Toronto Raptors. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kaj se bo zares dogajalo, bomo lahko spremljali na parketu od 19. oktobra pa vse do sredine junija 2022, ko bo finale lige NBA. Od odprtja vrat najmočnejšega klubskega košarkarskega tekmovanja nas torej loči še slab mesec. Klubi bodo s pripravami svoja vrata odprli 28. septembra, po enem tednu pa že zajadrali v pripravljalne tekme.

In začetek bo najboljši mogoč, saj bo prva pripravljalna tekma med osrednjima kandidatoma za osvojitev lige, in sicer med Los Angeles Lakers in Brooklyn Nets (3. oktober). Dragićev Toronto bo 4. oktobra gostil Philadelphio 76ers, isto noč bo Čančarjev Denver gostoval pri Los Angeles Clippers, medtem ko bo Dončićev Dallas zaigral šele 6. oktobra, ko v Teksas prihaja moštvo Utah Jazz.

Kandidati za naslov prvaka lige NBA

1. Brooklyn Nets: 80 točk
2. Los Angeles Lakers: 49 točk
3. Milwaukee Bucks: 30 točk
4. Philadelphia 76ers: 4 točk
5. Miami Heat: 3 točk
6. Phoenix Suns: 3 točk
7. Utah Jazz: 1 točka
8. Denver Nuggets: 1 točka

Luka Dončić Matej Erjavec
Sportal Zaradi Dončića so se znašli v povsem novem položaju #video
Goran Dragić Luka Dončić
Sportal Goran Dragić dal vedeti, da je pripravljen na novo poglavje
 
Ne spreglejte