SiolNET. Sportal Košarka
8,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Luka Dončić kot v otroških letih: Zanj je košarka igra

8,18

termometer

Kako se je začela športna zgodba o Luki Dončiću, čudežnem dečku svetovne košarke, ki je v torek prispeval pomemben delež k slovenski zmagi nad Latvijo (103:97) v četrtfinalu evropskega prvenstva v Carigradu in uvrstitvi v polfinale, kjer je vonj po zgodovinski kolajni že zelo močan?

Luka Dončić izjemno nadarjenost in košarkarsko znanje dokazuje tudi na EuroBasketu. Luka Dončić izjemno nadarjenost in košarkarsko znanje dokazuje tudi na EuroBasketu. Foto: Sportida

Čeprav je košarka moštvena igra, pa je veličastna zmaga slovenske izbrane vrste nad Latvijo na medijsko površje potisnila kar nekaj posameznikov. Od hladnokrvnega selektorja Igorja Kokoškova, ki je igro dodobra prilagodil slovenskim odlikam, na tekmah pa z modrimi menjavami, premišljeno taktiko in lucidnimi napotki upravičuje naziv vrhunskega stratega, prek Gorana Dragića - nespornega voditelja na parketu in moža, ki je na novo definiral vlogo kapetana, ter vse do uvoženega aduta Anthonyja Randolpha, ki ne posluša več očitkov o (ne)smiselnosti naturalizacije.

A prav posebne pozornosti je (bil) deležen Luka Dončić, najstniški zvezdnik, ki je na tako pomembni in prelomni tekmi odigral kot rutinirani veteran. Brez strahu, pretiranega spoštovanja in iskanja soigralcev, za katerimi bi se skril. S kar 27 točkami in devetimi skoki je uprizoril eno najboljših predstav 18-letnika v zgodovini reprezentančnih tekmovanj. Njegova leta, ki v statistiki seveda nimajo nobenega pomena, še manj pa se nanje ozirajo tekmeci, so v tej zgodbi pomembna le zaradi dejstva, da dokazujejo razvojno fazo in obljubljajo nadaljnjo rast.

Oče in sin v Istanbulu Oče in sin v Istanbulu Foto: Sportida Zdaj je našel pravo okolje

S sezono preboja v madridskem Realu in predvsem z EuroBasketom, na katerem je prvič zaigral tudi v dresu reprezentance, pa se je končalo tudi Dončićevo iskanje pravega košarkarskega okolja in poligona za dokazovanje. Že vse od prvih košarkarskih korakov je bil namreč Ljubljančan obsojen na odstopanje. Ne le v centimetrih.

Pogovor z nekdanjimi trenerji Luke Dončića namreč razkriva, da je bil vedno krepko boljši od vrstnikov. Zato je bilo naravno, da je igral s starejšimi in tudi tam izstopal. Tako je bilo sprva v košarkarskem krožku OŠ Mirana Jarca, nato v košarkarski šoli in otroški selekciji ljubljanske Olimpije in v mlajših kategorijah slovitega Reala iz Madrida.

Foto: košarkarski začetki Luke Dončića (Foto: arhiv - Srečo Bester)

1 / 29
2 / 29
3 / 29
4 / 29
5 / 29
6 / 29
7 / 29
8 / 29
9 / 29
10 / 29
11 / 29
12 / 29
13 / 29
14 / 29
15 / 29
16 / 29
17 / 29
18 / 29
19 / 29
20 / 29
21 / 29
22 / 29
23 / 29
24 / 29
25 / 29
26 / 29
27 / 29
28 / 29
29 / 29

Kako se je začelo?

In kako se je pravzaprav začela košarkarska zgodba Luke Dončića? "Pri njem je bila vedno prva igrača žoga. Samo žoga," pravi mama Mirjam Poterbin. Veliko vlogo pri tem je seveda odigral oče Saša Dončić, nekdanji vrhunski košarkar, ki se rad spominja, kako je sin že pri štirih letih pravo žogo spravil skozi obroč.

Kljub spogledovanju s številnimi športi, med katerimi je imel pomembno vlogo predvsem nogomet, je na koncu zmagala košarka. Na parket je zajadral že kot prvošolec v košarkarskem krožku Osnovne šole Mirana Jarca, kjer je zanj skrbel trener Rok Dežman. "Bil je za glavo večji od vseh, tudi tretješolcev. Ko smo se lotili košarke, je do izraza prišlo, da je imel že vse od rojstva v rokah košarkarsko žogo. Spremljal je košarko in jo v veliki meri tudi razumel," se spominja Dežman, danes sicer trener drugoligaške Plame Pur iz Ilirske Bistrice.

Video: Spomini Roka Dežmana

[video: 64419 / ]

Trener ga je odslovil že po 16 minutah

Pred natančno desetletjem pa je Luka Dončić prestopil tudi prag košarkarske šole Olimpije, kjer ga je prevzel Grega Brezovec. "Že po 16 minutah treninga sem ocenil, da vse skupaj nima pravega smisla. Luka je tako izstopal, da sem ga poslal v starejšo ekipo šole košarke. Tam je sicer zdržal do konca treninga. A kmalu smo ugotovili, da je zanj najbolje, da se priključi selekciji," pravi Brezovec, sicer tudi prvi trener Zorana Dragića pri Iliriji.

Nekoč in danes: Luka Dončić in Grega Brezovec Nekoč in danes: Luka Dončić in Grega Brezovec

Pri Olimpiji se je Brezovčeva pot večkrat križala z Dončićevo. "Zanj je bila košarka vedno igra. In veste, kaj? Še danes je le igra. Tudi na EuroBasketu," dodaja Brezovec, danes sodelavec krovne košarkarske organizacije, ki pri igri mladega zvezdnika spoštuje predvsem košarkarsko predvidevanje in igrivost.

Video: Spomini Grege Brezovca

[video: 64418 / ]

Luka v očeh nekdanjega soigralca: Prijazen in tekmovalen

Iz arhiva: Arne Dolenc in Luka Dončić pred desetletjem na treningu Olimpije, ki ga je obiskal tudi Goran Dragić. Iz arhiva: Arne Dolenc in Luka Dončić pred desetletjem na treningu Olimpije, ki ga je obiskal tudi Goran Dragić. Foto: Srečo Bester - osebni arhiv

"Vedno je bil tekmovalen. Zanj je bila košarka vse," pa se Luke spominja vrstnik Arne Dolenc, danes sicer plavalec, v osnovnošolskih letih pa Dončićev soigralec, tako v šolski ekipi kot tudi pri Olimpiji. "Bil je vodja ekipe. Brez njega nismo dobili nobene tekme," pravi Dolenc, ki je z novim zvezdnikom slovenskega športa obdržal stik, saj pravi, da je "ostal prijazen in odprt do svojih prijateljev".

Video: Arne Dolenc o prijatelju iz osnovnošolskih dni

[video: 64421 / ]

Dokumentarni film: Čudežni deček košarke

Grega Brezovec, Arne Dolenc, Rok Dežman, Saša Dončić in Mirjam Poterbin so bili sicer tudi naši sogovorniki ob pripravi dokumentarnega filma, ki je bil predvajan na Planet TV. V njem so o Luki spregovorili tudi Marko Milić, Aco Petrović, Sergio Scarioli ... Vabljeni k ogledu na spodnji povezavi:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1009
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin