Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
30. 8. 2017,
19.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

EuroBasket 2017 Saša Dončić Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 30. 8. 2017, 19.14

6 let, 6 mesecev

Dončić o Dončiću: Nebo je meja #video

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

"Je na dobri poti, a ga čaka še veliko dela. Meja pa je nebo," na hvalnice, ki jih evropski košarkarski strokovnjaki pojejo Luki Dončiču, odgovarja njegov oče Saša Dončić.

Luka Dončić | Foto: Sportida Foto: Sportida

Četrtkovo prvo dejanje EuroBasketa 2017, na katerem se bosta ob 12.45 med seboj pomerili izbrani vrsti Slovenije in Poljske, bo med drugim nekaj posebnega tudi za Luko Dončića. Vsega 18-letni mladenič iz Ljubljane bo namreč prvič na uradni tekmi in s tem tudi na velikem reprezentančnem tekmovanju oblekel slovenski dres.

"To bo prva tekma. Moja prva akcija. A verjamem, da ji bo sledilo še večletno uspešno nadaljevanje," je pred dnevi proti debiju na velikem reprezentančnem odru pogledoval Luka, ki pa še zdaleč ne bo golobradi zelenec, za katerega bi bila uspeh vsaka minuta na parketu.

Že ob izjemno pogumnih in izstopajočih predstavah v dresu madridskega Reala ter hvalospevih na račun nadstandardne nadarjenosti je bilo mogoče slutiti, da ga čaka vidnejša vloga v izbrani vrsti. Vse to je Donke II upravičil že na pripravljalnih tekmah, kjer je razkazoval razkošen talent in tudi svojo značilno igralsko drznost. Zdaj ga čaka nov trenutek resnice.

Tisti fantek, ki je brisal parket

Marsikateremu ljubitelju košarke so se ob spremljanju reprezentančnih tekem, na katerih je bil Luka večinoma v središču pozornosti, v spomin utrnile slike izpred desetletja ali več, ko je ob tekmah Slovana ali Olimpije med osrednjimi odmori na parket pritekel fantek, prijel žogo in neumorno metal na koš. To je bil Luka Dončić, tedaj "mali Dončić", sin občasnega reprezentanta in klubskega popotnika Saše Dončića. Pozneje je "napredoval" v nadobudnega košarkarja, ki je brisal parket. "Vedno je le čakal, da bo s fanti pritekel na igrišče. Spominjam se redarjev, ki so jih lovili," je po spominu pobrskal oče Saša.

Starši, danes ločena Dončić starejši in Milena Poterbin, sta kljub vidni nadarjenosti vseeno pustila, da je bila za Luko košarka predvsem – igra. "Že pri štirih letih je žogo vrgel do koša. Preizkusil je skoraj vse športe. A videlo se je, da je zaljubljen predvsem v košarko. Odločil se je sam. Odločil se je pravilno," pojasnjuje Saša Dončić, danes trener novopečenega slovenskega prvoligaša Ilirije.

Luka mu je spremenil življenje

"Pravijo, da ti otrok spremeni življenje. S tem se stoodstotno strinjam. Ko se je rodil Luka, sem začutil smisel življenja. Zavedal sem se, zakaj živim. Dobil sem več elana. Na vse, torej na čustva in osebne ambicije, je njegovo rojstvo pozitivno vplivalo," pripoveduje nekdanji košarkar Ilirije, Postojne, Idrije, Zlatoroga, Škofje Loke, Sloge, Krke, Slovana, Everuxa, Heliosa in Olimpije, ki je bil na dveh tekmah tudi v kadru slovenske reprezentance.

Košarkarske čevlje je na klin obesil pred dobrimi osmimi leti, čemur je sledilo turbolentno osebno obdobje. Težave v zasebnem življenju, finančni zlom, iskanje novih izzivov … Pravi, da se je zdaj znova postavil na noge, ob tem pa ponosno pogleduje tudi proti sinu, ki se je medtem razvil postavnega športnika, o katerem danes govori vsa košarkarska Evropa. "Luka je za svoja leta že zelo visoko. Bilo bi absurdno, če bi rekel karkoli drugega. Vseeno menim, da ima še zelo veliko rezerv. Njegova meja je nebo. Je na dobri poti. A čaka ga še veliko dela," dodaja Saša.

Poglejte si dokumentarni film o Dončiću!

Posebno zgodbo o Luki Dončiću si boste lahko ogledali v nedeljo ob 22.05 na Planet TV. O njem bodo poleg očeta  spregovorili še mama Mirjam Poterbin, Marko Milić in številni sopotniki …

Ne spreglejte