Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2023,
5.15

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

1

Natisni članek

Victor Wembanyama nabor NBA draft Liga NBA NBA loterija

Sreda, 17. 5. 2023, 5.15

11 mesecev, 1 teden

Loterija pred naborom lige NBA

Nič s "čudežem" za Luko Dončića in Dallas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

1

Victor Wembanyama | Victorja Wembanyamo bodo, kot vse kaže, izbrali San Antonio Spurs. | Foto Reuters

Victorja Wembanyamo bodo, kot vse kaže, izbrali San Antonio Spurs.

Foto: Reuters

Poleg prve finalne tekme zahodne konference je v noči na sredo veliko pozornosti požela loterija lige NBA. Čez lužo so namreč izžrebali številke, ki so določile vrstni red na letošnjem naboru lige NBA, na katerem bo kot številka ena skoraj zagotovo izbran Francoz Victor Wembanyama. Največ sreče so na koncu imeli pri San Antonio Spurs, ki so si zagotovili prvi izbor na naboru, Dallas Mavericks Luke Dončića so pričakovano dobili deseti izbor, kar pomeni, da ta, vsaj za zdaj, še ostaja v njihovih rokah.

Loterija nabora lige NBA je letni dogodek, ki ga organizira liga NBA. Na tem ekipe, ki so v zadnji sezoni ostale brez končnice, sodelujejo v žrebanju za določitev vrstnega reda na naboru lige NBA. Loterija za nabor lige NBA se je začela leta 1985, zmagovalec loterije pa dobi prvi izbor na naboru. V loteriji vsako leto sodeluje vseh 14 NBA-klubov, ki se ne uvrstijo v končnico. Največ možnosti za najboljši položaj ima ekipa, ki je bila v rednem delu najslabša, loterija pa določi prve štiri izbore, medtem ko je nato vrstni red preostalih ekip, ki niso bile izžrebane, določen glede na razmerje zmag in porazov v rednem delu.

Predsednik Spurs Peter J. Holt in namestnik komisarja lige NBA Mark Tatum | Foto: Reuters Predsednik Spurs Peter J. Holt in namestnik komisarja lige NBA Mark Tatum Foto: Reuters

Letos je loterija največ sreče namenila San Antonio Spurs, ki bodo tako lahko izbirali prvi, kar pomeni, da bo francoski košarkar, 219 centimetrov visoki Victor Wembanyama, skoraj zagotovo njihova prva izbira. "To je eden najbolj težko pričakovanih košarkarjev, ki so kadarkoli vstopili v ligo NBA," je o Wembanyami že pred časom dejal novinar Adrian Wojnarowski iz ESPN. Član francoskega kluba Boulogne Levallois v tej sezoni povprečno na tekmo francoskega prvenstva dosega 21,6 točke ob 10,5 skoka in 3,1 blokade.

 

"Mogoče bom omedlel," je v smehu in navdušenju po loteriji povedal predsednik San Antonio Spurs Peter J. Holt. Zanimiv je podatek, da je bil v takšni vlogi, kot je on danes, njegov oče Peter M. Holt leta 1997, ko je San Antonio na žrebu prav tako dobil prvi izbor, član Spurs pa je na naboru postal Tim Duncan, ki je nato petkrat postal prvak lige NBA. Pri San Antoniu so prepričani, da bodo z Wembanyamo v svoje vrste dobili podobnega zunajserijskega košarkarja. Po predvidevanjih košarkarskih strokovnjakov bo kot drugi izbran Američan Scoot Henderson, boj za preostala mesta pa je bolj izenačen. Skupaj je za nabor prijavljenih 242 igralcev, od tega 48 mednarodnih košarkarjev.

San Antoniu bodo na naboru z izbori sledili Charlotte Hornets, Portland Trail Blazers, Houston Rockets, Detroit Pistons, Orlando Magic, Indiana Pacers, Washington Wizards in na devetem mestu Utah Jazz. Pred žrebom so imeli največ možnosti za prvi položaj Detroit Pistons, Houston Rockets in San Antonio Spurs, ki so imeli 14 odstotkov možnosti za prvi izbor, na koncu pa so jo najbolje odnesli Spurs.

Vrstni red izborov na naboru:

Dallas na desetem položaju

Na letošnji loteriji so sodelovali tudi Dallas Mavericks Luke Dončića, ki so redni del sezone sklenili šele na enajstem mestu zahodne konference, zato so letos dobili mesto v loteriji. V tej so imeli deseto najboljšo možnost oziroma peto najslabšo kvoto med vsemi za prvi izbor na naboru, na katerem najvišje kotira francoski čudežni deček Wembanyama. Verjetnost, da bo Dallas na naboru dobil številko ena, je bila tako pred loterijo triodstotna, na koncu pa so Mavericks po žrebu ostali na desetem mestu, kar pomeni, da je izbor ostal v njihovih rokah. Dallas je bil namreč svoj letošnji izbor dolžen New York Knicks, a je ta zaščiten za prvih deset mest, tako da se prenos ne bo zgodil. Če bi njihov izbor padel iz prve deseterice, bi bil prenesen na New York Knicks.

Nicu Harrisonu je odleglo, ko je Dallas ostal med prvimi desetimi izbori. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nicu Harrisonu je odleglo, ko je Dallas ostal med prvimi desetimi izbori. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Odleglo mi je, ko smo prišli do 11. izbora in sem vedel, da bomo dobili vsaj deseti izbor," je po koncu dejal športni direktor Dallas Mavericks Nico Harrison. Pred kratkim so mediji blizu lige NBA poročali o tem, da bi Mavs potencialno lahko zamenjali svoj izbor v prvem krogu, če bodo ostali na desetem mestu. "Preučiti moramo vse mogoče scenarije, potem pa bomo videli. O teh govoricah ne vem popolnoma nič, bomo videli, kaj se bo zgodilo," je bil skrivnosten Harrison.

Nabor lige NBA bo letos na sporedu 22. junija. Za zdaj je na nabor kot edini Slovenec prijavljen Saša Ciani. Gre za 20-letnega in 206 centimetrov visokega krilnega košarkarja, ki je letos prvič zaigral v slovenski reprezentanci, sicer pa je član Cedevite Olimpije. To sezono kot posojen košarkar igra pri Cedeviti Junior v hrvaškem prvenstvu. 

Preberite še:

Denver Nuggets : Los Angeles Lakers Nikola Jokić
Sportal Čančar občudoval poteze nezaustavljivega Srba
Doc Rivers
Sportal Nova trenerska žrtev končnice lige NBA
Monty Williams
Sportal Lani izbran za najboljšega trenerja, letos so mu pokazali vrata
Ne spreglejte