Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 3. 2023,
21.27

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,57

12

Natisni članek

Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Nedelja, 26. 3. 2023, 21.27

1 leto, 1 mesec

Liga NBA, 26. marec

Kriza Dallasa se nadaljuje, Dončiću kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,57

12

Luka Dončić | Luka Dončić je doživel nov poraz, povrhu vsega pa bo zaradi 16. tehnične napake izpustil naslednji obračun z Indiana Pacers. | Foto Reuters

Luka Dončić je doživel nov poraz, povrhu vsega pa bo zaradi 16. tehnične napake izpustil naslednji obračun z Indiana Pacers.

Foto: Reuters

V vsega 40 urah so košarkarji Dallas Mavericks na čelu z Luko Dončićem doživeli novo veliko razočaranje, potem ko so drugič zapored izgubili proti eni najslabših ekip v vzhodni konferenci. Slovenski košarkar je proti Charlotte Hornets sicer prišel do hvale vrednih številk – 40 točk, 12 skokov, 8 asistenc –, a je moral tekmecu seči v roke. Povrhu vsega je spet prejel tehnično napako. To je bila njegova 16. v sezoni, kar pomeni kazen neigranja na naslednji tekmi, če je vodstvo lige ne prekliče. Proti Indiana Pacers bodo morali tako Mavs igrati brez prvega zvezdnika. V lovu za končnico, ki se po slabših zadnjih predstavah izmika, je to sedem tekem pred koncem rednega dela velika ovira.

Mark Cuban
Sportal Lastnik Dallasa vložil protest na vodstvo lige NBA
Luka Dončić
Sportal Kaj se dogaja z Dončićem, ki ne želi govoriti o zasebnem življenju? #video

Charlotte Hornets : Dallas Mavericks 110:104 (30:16, 55:48, 81:72)

Učinek Luke Dončića - 40 točk (7/16 za 3 t., 5/13 ta 2 t. 9/10 prosti meti), 12 sk., 8 as., 2 bl., 4 izg. žoge v 39 min.

Očitno so bili košarkarji Dallasa na začetku dvoboja še pod vtisom domačega poraza proti Charlotte Hornets, ki so tudi tokrat igrali brez nekaterih ključnih košarkarjev. Zaradi poškodbe sta manjkala organizator igre Terry Rozier in krilni košarkar Kelly Oubre Jr., LaMelo Ball pa je že predčasno končal sezono.

Predzadnje moštvo vzhodne konference je poletelo na uvodu tekme ter grenilo življenje Luki Dončiću in vsem v ekipi Dallasa. Po petih minutah je namreč vodilo s 14:3. Spet je bila obramba slaba, v napadu pa igra ni stekla.

Vse preveč košev so dobivali po globini, kar je največja težava moštva iz Teksasa, ki nima pravih mož pod obročem. Kar 12 od prvih 18 točk so domačini dosegli izpod obroča. V nadaljevanju se ni nič konkretnega spremenilo z vidika gostov. Prvo četrtino so izgubili z velikih 16:30. Nerazpoložen pri metu je bil tudi Dončić, ki je edini vseh uvodnih dvanajst minut prebil na parketu. Zgrešil je vseh šest metov iz igre – pet točk je tako dosegel z linije, ki označuje proste mete.

"Luka ni pravi. Počasi je stopil do klopi ob koncu prve četrtine. Moštvenim kolegom ni dajal petk. Usedel se je na stol, stran od vrveža. Videti je kot odziv vsakega človeka, ko prestaja težke trenutke v osebnem življenju," je zapisala novinarka Dallas Morning News Callie Caplan.

Nora Dončićeva četrtina – štiri trojke in skupno 16 točk

Ko je glavni trener Jason Kidd Dončiću namenil počitek, je Dallasu uspelo nekako vzpostaviti ravnotežje na parketu in počasi znižati zaostanek. Po dveh zadetih prostih metih Kyrieja Irvinga je znašal le šest točk (27:33).

A se je stanje hitro vrnilo v ustaljene tirnice, kar zadeva gostitelje, saj so spet pobegnili na dvomestno točkovno prednost. Tudi ob vrnitvi Dončića se stanje ni spremenilo. Kidd je moral sredi druge četrtine ob zaostanku s 27:44 tako posredovati z minuto odmora. 

Sledilo je povsem drugačno nadaljevanje. Ravno po koncu debatnih trenutkov je Luka dosegel prvi koš iz igre. In takrat se je prvi zvezdnik Mavs prebudil. Dosegel je sedem zaporednih točk, vključno s trojko, po kateri je domačega stratega pri rezultatu 48:36 prisilil, da se je moral odzvati z minuto odmorom.

A Dončić se ni ustavil. Postal je vroč. V žep je pospravil nove tri trojke in bilo je le še 48:53. V drugi četrtini je dosegel 16 točk, od tega štiri trojke, Dallas je odšel na odmor z zaostankom sedmih točk (48:55). Pot do zmage je bila bistveno bolj odprta, kot je bilo videti še sredi druge četrtine.

Dončić si je prislužil 16. tehnično napako v sezoni, sledi kazen. Izpustil bo tekmo z Indiano.

Dogajanje v začetku tretje četrtine je bilo napeto. Varnostniki so iz dvorane pospremili navijača, ki se je besedno spravil na Dončića in Irvinga. Dallas je imel medtem večkrat priložnost, da bi ujel priključek, vendar so košarkarji grešili tudi lahka polaganja.

V enem od prodorov je bil Luka prepričan, da je bil nad njim storjen prekršek, a je sodniška piščalka ostala nema. Niso pa ostala zaprta usta slovenskega košarkarja. Zaradi predolgega jezika je prejel tehnično napako, ki je njegova 16. v sezoni. Posledično ga čaka kazen neigranja na naslednji tekmi – proti Indiani bo moral Dallas tako igrati brez prvega zvezdnika moštva.

Za nespametno potezo se je hitro oddolžil in z novo trojko približal Dallas na vsega dve točki zaostanka (58:60). Po trojki Reggieja Bullocka je bilo le še –1 (61:62), nato pa so domači vrnili udarec in spet hitro pobegnili na sedem točk prednosti.

Želja košarkarjev iz Teksasa je bila, da bi pred zadnjo četrtino prišli v izenačen boj s Hornets, a so delali napake, kar je bil glavni vzrok za to, da so v zadnji del tekme vstopili z rezultatom 72:81.

V začetku četrte četrtine smo sprva videli staro pesem. Domači so se odločili prodirati pod obroč, kjer so imeli gostje veliko težav. Povrhu vsega so konkretno izgubljali skok. Do tega trenutka so košarkarji Charlotta kar štirinajstkrat skočili v napadu, Dallas vsega dvakrat.

Luka popeljal Dallas do prvega vodstva, prebudil se je tudi Irving

Kidd je hitro v igro vrnil Dončića, ki je Dallas nemudoma približal na štiri točke zaostanka (83:87). Če bi njegovi izbranci zadevali polaganja, bi imeli že prednost, tako pa so še vedno zaostajali. Čakali so, kdaj se bo prebudil Irving, ki je iz igre metal 3/12. Navijači Mavs so le dočakali njegovo trojko, po kateri je bilo na semaforju le še 90:89 za Hornets.

Kmalu je sledil nov val navdušenja, saj je Luka zadel šesto trojko in prvič na tekmi svoje moštvo popeljal v vodstvo pri 92:90. Dobrodošlo je bilo, da se je v končnici prebudil Irving, ki je prav po Dončićevi sedmi asistenci dosegel novo trojko. Dallas je štiri minute in pol pred koncem vodil za točko (98:97).

Slaba končnica in novo razočaranje

Pri Charlottu so se v zaključku odločili, da onemogočijo mete Dončiću in Irvingu ter ju posledično podvajali. Prostor so puščali preostalim košarkarjem, ki pa so bili premalo natančni pri svojih poskusih. Hitro so prišli do šestih točk prednosti (104:98), kar je bil dve minuti pred koncem dober kapital.

Luka se je odločil, da bo vseeno vzel vajeti v svoje roke, in zadel sedmo trojko za 40. točko. Dobro minuto pred zadnjim zvokom sirene je bil rezultat 101:104, a so gostje preveč zlahka pustili prostor Dennisu Smithu Jr., ki je nekoč igral za Dallas, ta pa je dosegel nov lahek koš. 

Zaključne minute v Charlottu

Nekaj upanja je gostom vlila trojka Maxija Kleberja po asistenci Dončića (104:106). Ko je na drugi strani Mark Williamas dosegel nov lahek koš izpod obroča, se je pojavilo vprašanje, kaj lahko gostje sploh še naredijo. Luka se je hitro odločil za met za tri točke z nekoliko večje razdalje, a bil prekratek, kar je bil znak, da bo zmaga ostala doma.

Košarkarji Dallasa so tako doživeli novo razočaranje, končnica pa je vse bolj oddaljena. V noči na torek bodo gostovali pri Indiana Pacers, seveda brez Dončića. Ni še vsega konec, je pa jasno, da bodo morali biti Mavs na zadnjih sedmih tekmah rednega dela podjetni in kazati predvsem drugačen obraz, kot smo ga videli na začetku obračuna s Charlottom.

Dallas ima z večino slabše medsebojno razmerje, kar pomeni, da bi moral na zadnjih sedmih tekmah zbrati še kakšno zmago več od omenjenih ekip za dodatne tekme po rednem delu sezone.

LeBron James je prispeval 19 točk. | Foto: Reuters LeBron James je prispeval 19 točk. Foto: Reuters

Po 13 tekmah odsotnosti se je vrnil LeBron James

Neposredni tekmeci Lakers so ponoči doživeli poraz proti Chicago Bulls s 108:118. Na igrišče se je po 13 tekmah odsotnosti vrnil LeBron James (19 točk), kar pa ni bilo dovolj proti razpoloženim bikom in predvsem Zachu LaVinu (32 točk).

Poraženi so igrišče zapustili tudi prvaki Golden State. Minnesota je namreč dobila gostujoči obračun z 99:96, odločilni trenutek pa je prišel po ukradeni žogi in posledični trojki Karl-Anthonyja Townsa (14 točk) deset sekund pred koncem dvoboja.

Pomembno zmago je dosegla tudi Oklahoma, ki je s 118:112 premagala Portland Trail Blazers. Shai Gilgeous-Alexander je dosegel 31 točk.

Memphis Grizzlies (47-27), ki so si že zagotovili končnico na zahodu, so s 123:119 v gosteh ugnali Atlanta Hawks.

Na vzhodu so blizu uvrstitve v končnico Cleveland Cavaliers, ki so s 108:91 ugnali Houston Rockets. Že pred tem je to uspelo Boston Celtics, ki so s 137:93 premagali odpisane San Antonio Spurs. Jaylen Brown je dosegel 41 točk in dodal 13 skokov.

Na vzhodu takšne gneče v boju za nastop v končnici ni, so si pa delo po šestem porazu na zadnjih sedmih tekmah otežili Brooklyn Nets. Ti imajo v boju za šesto mesto enak izkupiček kot Miami Heat (40-35). Tokrat so mrežice izgubile pri Orlando Magic s 106:109.

Denver Nikola Jokić
Sportal Finale pred finalom Denverju, nešportna poteza Younga

Liga NBA, 26. marec

Lestvici

Ne spreglejte