Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 1. 2023,
22.50

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79

7

Natisni članek

Kawhi Leonard Los Angeles Clippers Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Nedelja, 22. 1. 2023, 22.50

1 leto, 3 mesece

Liga NBA, 22. januar

Slaba obramba, katastrofalni prosti meti, poraz za Dončića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79

7

Dallas Mavericks Los Angeles Clippers Luka Dončić | Luka Dončić je zgrešil pet prostih metrov. Zbral je 29 točk. | Foto Reuters

Luka Dončić je zgrešil pet prostih metrov. Zbral je 29 točk.

Foto: Reuters

Dallas Mavericks so izgubili proti enemu največjih rivalov v ligi NBA, proti Los Angeles Clippers. Ob porazu z 98:112 (23. poraz v sezoni) je Luka Dončić prispeval 29 točk (met iz igre 9/21, za tri 3/7) ter imel deset skokov in štiri asistence. Razliko so naredili tudi prosti meti, saj jih je Dallas zadel le 15 od 26 (pet jih je zgrešil Dončić), Los Angeles pa 30 od 31. To je bil za Dallas že četrti poraz na zadnjih petih tekmah. Poraz so doživeli tudi košarkarji Denver Nuggets, ki so z 99:101 morali priznati premoč Oklahomi, s tem pa so končali niz devetih zaporednih zmag. Vlatko Čančar se ob porazu v slabih desetih minutah ni vpisal med strelce.

Luka Dončić
Sportal Boston se ne ustavlja, a Dončić pride kmalu na vrsto

Na petkovi tekmi z Miamijem so košarkarji Dallasa z Luko Dončićem prekinili niz treh porazov, v nedeljo pa so igrali z Los Angeles Clippers. Luki je nasproti stal Kawhi Leonard, ki je zbral 33 točk, ko sta se Dallas in Los Angeles pomerila nazadnje. To je bilo pred desetimi dnevi. Čeprav je takrat Ljubljančan dosegel 43 točk, so Clippers zmagali s 113:101. Dallas je na zadnjih desetih tekmah zmagal samo štirikrat. Razlog so tudi poškodbe, še naprej manjkata Maxi Kleber in Christian Wood.

Vrhunci igre Luke Dončića:

Začetek je bil za Maverickse dober. Z dobro obrambo in delnim izidom 11:0 so v šesti minuti vodili s 16:6. Načrt je bil, da igrajo obrambo kot ob zmagi na petkovi tekmi, a se je tekma hitro obrnila na glavo. Clippers so postavili delni izid 17:0 in povedli z 22:16. Dallas ni dosegel točke pet minut in pol, vmes je Dončić dobil še tehnično napako. Njegova 10. tehnična napaka, pri 16. sledi tekma suspenza. Po prvi četrtini je bilo na semaforju 20:22. Dončić je zbral osem točk (2/7 iz igre) in imel še štiri skoke.

V drugi četrtini sta prva razliko naredila rezervista: najprej je trojko zadel Davis Bertans, nato še Josh Green. Drugi se je pred dvema tekmama vrnil po mesecu dni (po poškodbi) in je vse pomembnejši dejavnik Mavericks. V šesti minuti druge četrtine je tako Dallas vodil s 37:32. Zadeval je tudi Spencer Dinwiddie, bil je prvi dvomesten pri Dallasu, in prednost je rasla. Dobre tri minute pred koncem prvega polčasa še prva trojka Dončića na tekmi in vodili so s 45:36. Ker je Luka (11 točk) prejel tretjo osebno napako, je zadnje tri minute polčasa spremljal s klopi. Tudi brez njega so na glavni odmor odšli s prednostjo (54:49).

Luka Dončić  | Foto: Reuters Luka Dončić Foto: Reuters Začetek drugega polčasa je bil za Dallas preveč ležeren. V prvih petih minutah je Los Angeles z delnim izidom 16:6 zaostanek petih točk pretvoril v prednost petih (65:60). Dinwiddie, ki je bil s 13 točkami drugi strelec Dallasa, je dobil četrto osebno napako. Sledilo je pet zaporednih točk Dončića in še tretja asistenca Dwightu Powllu, tako da so Mavericks znova vodili (69:68). Po 36 minutah tekma še nikakor ni bila odločena. Na semaforju je bilo 79:79. Dončić je bil pri 23 točkah, osmih skokih in štirih asistencah. Pri Clippers je bil z 21 točkami najboljši Leonard.

Tudi zadnjo četrtino je Dallas slabo začel (0:8). Po treh minutah je točkovni post s trojko prekinil Tim Hardaway, ki je bil že pri 20 točkah (82:88). Ob premalo agresivni obrambi za razigrane Clippers in še obupnem izvajanju prostih metov (58-odstotno) je bila 26. zmaga sezone za Dallas nedosegljiva. Že dve minuti pred koncem, ko je LA vodil s 110:95. Končni izid je bil 112:98 za 25. zmago Clippers, pri katerih je bil s 30 točkami prvi strelec Leonard, 21 jih je dal Paul George in 19 Norman Powell. Dončić je tekmo končal z 29 točkami, pri Dallasu sta več točk dosegla še Hardaway (22) in Dinwiddie (21).

Vrhunci tekme:

Gilgeous-Alexander junak Oklahome, ničla za Čančarja

Neuspešen večer je tudi za košarkarji Denver Nuggets, ki so na domačih tleh sklenili niz devetih zaporednih zmag. Za najboljšo ekipo zahodne konference je bila usodna Oklahoma City Thunder, ki je zmagala petič na zadnjih šestih tekmah. Koš za zmago gostov je 9,2 sekunde pred koncem tekme dosegel Shai Gilgeous-Alexander, ki je bil na koncu s 34 točkami tudi najboljši strelec srečanja. Za Denver je v zadnji sekundi z metom s strani poskusil še Jamal Murray, a je bil nenatančen.

Zanimiv zaključek tekme:

Denver je sicer že drugo tekmo igral brez prvega zvezdnika ekipe Nikole Jokića, ki ima težave z zadnjo ložo na levi nogi. Za Oklahomo je Josh Giddey 18 točkam dodal devet skokov. Murray je za Denver prispeval 26 točk in devet asistenc, Aaron Gordon se je s 15 točkami in desetimi skoki podpisal pod dvojni dvojček. Slovenski košarkar Vlatko Čančar je tokrat na parketu preživel slabih deset minut, v katerih pa je njegova statistika ostala prazna.

Brooklynu obračun s prvaki

Na zvezdniškem obračunu med prvaki Golden State Warriors in Brooklyn Nets so se veselili drugi, ki so zmagali s 120:116. Warriors so po dveh zadetih prostih metih Stephena Curryja minuto in 12 sekund pred koncem še vodili s 116:115, nato pa je za Brooklyn najprej zadel Royce O'Neale, zatem pa je po zgrešeni trojki Klaya Thompsona na drugi strani zmago gostov z dvema zadetima prostima metoma potrdil Kyrie Irving. Ta je bil na koncu z 38 točkami (5/7 za 3), sedmimi skoki in devetimi asistencami prvi igralec tekme, Nic Claxton je dodal 24 točk in 15 skokov. Kevin Durant je tekmo zaradi poškodbe izpustil. Na drugi strani je Curry tekmo končal pri 26 točkah (4/8 za 3), Jordan Poole jih je prispeval 17.

Kyrie Irving je dosegel 38 točk. | Foto: Reuters Kyrie Irving je dosegel 38 točk. Foto: Reuters

Los Angeles Lakers so v gosteh na krilih LeBrona Jamesa slavili proti Portland Trail Blazers s 121:112. James je dosegel 37 točk in dodal 11 skokov. Tekmo kariere je pri Jezernikih odigral Thomas Bryant, ki je dosegel 31 točk in 14 skokov. Lakers na zahodu zasedajo 12. mesto z razmerjem 22-25. Razlike so v tem delu lige zelo majhne, saj 13. Portland za tretjim Sacramentom zaostaja vsega pet zmag.

Liga NBA, 22. januar:

Lestvica:

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić in nova čarovnija
Luka Dončić
Sportal Oboževani Dončić v višavah
Ne spreglejte