Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 1. 2023,
5.45

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

2

Natisni članek

Vlatko Čančar Vlatko Čančar Miami Heat Denver Nuggets Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA

Sobota, 21. 1. 2023, 5.45

1 leto, 3 mesece

liga nba, 20. januar

Luka Dončić in nova čarovnija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

2

Luka Dončić | Luka Dončić se je po treh zaporednih porazih spet veselil zmage. | Foto Reuters

Luka Dončić se je po treh zaporednih porazih spet veselil zmage.

Foto: Reuters

Po nekaj slabših predstavah so se košarkarji Dallas Mavericks obrambno prebudili in zajezili vroči Miami Heat pri vsega 90 točkah, na drugi strani pa jih po zaslugi Luke Dončića dosegli 115. Od tega jih je slovenski košarkar prispeval 34, ob tem v statistiko vpisal še 12 skokov in sedem asistenc, Mavs pa so tako prekinili serijo treh zaporednih porazov. Vlatko Čančar in Nikola Jokić nista bila v kadru Denver Nuggets, ki so s 134:111 zlahka preskočili Indiano.

Dallas Mavericks : Miami Heat 115:90

Dončić 34 (met za 3 5/8, za 2 7/16, prosti meti 5/8), 12 sk., 7 as., 1 ukr. žoga, 3 izg. žoge v 38 min., Dinwiddie 19; Oladipo 20, Adebayo 18

"Ne posamezniki, ampak kot celotna ekipa moramo delovati bolje, veliko bolje moramo tudi komunicirati v obrambi. Mislim, da naš napad ni težava, a prejemamo veliko preveč točk. Enako energijo in delo moramo vložiti tudi v obrambo," je po zadnjem porazu dejal prvi zvezdnik Dallasa Luka Dončić.

In prav z odlično obrambo so v noči na soboto razorožili Miami Heat, saj so tekmeca pustili pri vsega 90 točkah. In to kljub odsotnosti Christiana Wooda, ki si je na tekmi z Atlanto poškodoval palec in moral na vsaj enotedenski počitek, ter nemškega centra Maxija Kleberja – upa, da bi se v dveh tednih lahko vrnil na trening s kontaktom.

Vrhunci Dončićeve igre

​Prva in tretja četrtina sta bili tisti, v katerih so si Mavs priigrali visoko prednost. Prvo so dobili z 31:19, tretjo z 32:16, skupni rezultat teh dveh četrtin torej 63:35, ob tem pa so zajezili Vročico pri le 33-odstotnem metu. "Zelo pomembno je bilo, da smo z obrambo začeli od prve minute naprej. V prvi četrtini smo prejeli le 19 točk in nato smo nadaljevali v tem ritmu. Pričakovali smo zelo agresivno igro tekmecev. Za nas je bila to pomembna tekma, ki smo jo morali zmagati," je povedal Dončić.

Miami je od vseh ekip v ligi v preteklosti najbolj znal zaustaviti slovenskega košarkarja. Na prejšnjih osmih obračunih je Luka v povprečju dosegal 20,8 točke. Povrhu vsega je Miami dobil zadnje štiri od petih tekem in bil kar devetkrat od zadnjih enajstih gostovanj uspešen v American Airlines Centru. Tokrat pa so naleteli na mino.

Luka je pokazal svoj značilen obraz in tekmo končal pri 34 točkah, od tega je zadel tudi pet trojk iz osmih poskusov. Z 12 skoki je dosegel 20. dvojni dvojček, ko je dosegel vsaj 30 točk, kar je največ v tej sezoni lige NBA. 

Vrhunci tekme med Dallas Mavericks in Miami Heat

"Pred tekmo smo rekli, da bomo morali odigrati res čvrsto, saj oni tako igrajo. Uspelo nam je postaviti ton igri, igrali smo fizično in dobro v obrambi," je bil zadovoljen Dončić, ki je noro trojko zadel ob koncu prve četrtine za vodstvo z 31:19, ob tem pa poskakoval do svoje klopi. Tokrat je igral z majico pod dresom in na vprašanje novinarja, zakaj se je odločil tako, nasmejal občinstvo: "Hladno je bilo."

Vesel, da je na tribuni oče Saša

"V tej ligi ni obrambe, ki bi si jo izmislil in bi ga zaustavila. Preprosto je ni. Tisto, kar moraš storiti, je to, da otežiš delo celotni ekipi Dallas Mavericks. Da jim ne omogočiš lahke poti," je poudaril trener poraženega moštva Eric Spoelstra, da na papirju ne obstaja obramba, ki lahko zaustavi Dončića.

Z zmago so Mavs na petem mestu zelo izenačene zahodne konference in bodo morali dobre predstave kazati tudi v prihodnje, če bodo želeli najti pravo mesto v izločilnih bojih. Enajsti Phoenix Suns, ki so trenutno iz dosega dodatnih kvalifikacij za končnico, na primer zaostajajo za vsega tri zmage. Luka pa je bil še posebej vesel, ker se je zmage veselil pred očmi očeta Saše Dončića: "Izjemno je zame, da me oče gleda in podpira."

Dončić in druščina bodo naslednjo tekmo odigrali v noči na ponedeljek, ko bodo gostili Los Angeles Clippers. Tudi takrat pred očmi njegovega očeta.

Liga NBA, 20. januar:

Lestvica:

Preberite še:

DeMar DeRozan, Chicago Bulls
Sportal Roglič zaploskal Dragiću, Curryju ni pomagala niti nora trojka s svoje polovice #video
Slovenija : Belgija, slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022 Luka Dončić
Sportal Uradno: Slovenci pred SP proti zvezdniškim Američanom
Saša Dončić Dallas
Sportal Šaljiva opazka Američanov. Oče Luke Dončića? Ne, gospod Neverjetni!
Giannis Antetokounmpo
Sportal Antetokounmpo prehitel Duranta, Dončić še naprej tretji na Zahodu
Ne spreglejte