Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 4. 2023,
7.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Natisni članek

Memphis Grizzlies Phoenix Suns Los Angeles Lakers Los Angeles Clippers Philadelphia 76ers Brooklyn Nets NBA Liga NBA Miami Heat Milwaukee Bucks Goran Dragić Goran Dragić

Nedelja, 23. 4. 2023, 7.40

1 leto

Liga NBA, 22. april

Dragić je igrišče zapustil s sklonjeno glavo, James zaradi udarca obležal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03
Jimmy Butler | Jimmy Butler je tokrat dosegel 30 točk. | Foto Guliverimage

Jimmy Butler je tokrat dosegel 30 točk.

Foto: Guliverimage

V noči na nedeljo so v ligi NBA igrali štiri tekme končnice. Košarkarji Philadelphia 76ers so v sobotni matineji v gosteh premagali Brooklyn. Tako so prvič po 38 letih v izločilnem delu lige NBA "pometli" s tekmecem z rezultatom 4:0 in si kot prva ekipa v tej končnici zagotovili napredovanje v 2. krog! Goran Dragić je z Milwaukeejem gostoval v "svojem" Miamiju in visoko izgubil. V Los Angelesu je bilo tudi zelo pestro, saj sta bili odigrani dve tekmi. Oslabljeni Clippers so priznali premoč favoriziranemu Phoenixu, Lakers so doma premagali Memphis.

Goran Dragić
Sportal Dragić z zgodbo o Dončiću navdušil Grka

Goran Dragić je igral štiri minute in dosegel dve točki. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Goran Dragić je igral štiri minute in dosegel dve točki. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Izkušeni slovenski legionar Goran Dragić se je z Milwaukeejem prvič v tej končnici mudil na Floridi. V dvorani Kaseya Center pa se Ljubljančan in soigralci niso najbolje znašli, potem ko so tekmo izgubili s 121:99. 36-letni Ljubljančan je na parketu preživel štiri minute in v tem času dosegel dve točki in eno asistenco.

Pri Miamiju sta dva predčasno zapustila igrišče

Pri Miamiju je bil najboljši košarkar Jimmy Butler. Ta je dosegel 30 točk, preden je zaradi poškodbe zapustil igrišče. Še ena slaba novica za Miami je, da je v zadnji četrtini zaradi poškodbe kolena parket zapustil še Victor Oladipo. Namesto da bi pri vročici slavili pomembno zmago in vodstvo z 2:1 v seriji, je bilo v ekipi in vodstvu videti skrb vzbujajoče obraze.

"Bila je izjemna zmaga, ampak ko vidiš, kako igralec pade – še posebno igralec, kot je Vic (Victor Oladipo, op. p.), ki je šel v zadnjih treh letih skozi težke stvari … To zagotovo ni dober občutek," je po tekmi povedal Erik Spoelstra, trener Miamija.

Lahko bi prišlo do enega večjih presenečenj

Pri Milwaukee Bucks ne morejo računati na prvega zvezdnika Giannisa Antetokounmpa, potem ko si je na prvi tekmi poškodoval hrbet. Pri Milwaukeeju je bil na tekmi najboljši Khris Middleton, ki je dosegel 23 točk, Jrue Holiday jih je dosegel 19, Grayson Allen pa se je ustavil pri 14 točkah.

S to zmago so košarkarji Miamija na pol poti do izjemnega uspeha. Od leta 1984, odkar so v ligi NBA prešli na končnico s 16 ekipami, se je le petkrat zgodilo, da je osmi nosilec izločil prvega nosilca končnice.

Začelo se je v New Yorku

Začelo se je s sobotno matinejo v New Yorku. Brooklyn je zapravil še zadnjo priložnost, da bi v končnici lige NBA vsaj enkrat okusil slast zmage. 76ers so se izkazali za premočnega tekmeca, četrto zaporedno zmago so si izbojevali z rezultatom 96:88. Čeprav so gostje pogrešali najboljšega strelca rednega dela lige NBA Joela Embiida, ki čuti bolečine v desnem kolenu, so na krilih izjemnega drugega polčasa prišli do želene zmage.

Tyrese Maxey ni skrival zadovoljstva ob četrti zaporedni zmagi 76ers nad Brooklynom. | Foto: Reuters Tyrese Maxey ni skrival zadovoljstva ob četrti zaporedni zmagi 76ers nad Brooklynom. Foto: Reuters

Po prvem delu je bolje kazalo gostiteljem (48:40), nato pa so na parketu zavladali gostje in dobili drugi del z rezultatom 56:40. Za goste je največ točk dosegel Tobias Harris (25), ki je prispeval tudi 12 skokov, James Harden pa je ob sicer zelo skromnem metu iz igre (4/18) dodal 17 točk, 11 asistenc in osem skokov. Pri Brooklynu je bil najbolj razigran nekdanji Dončićev soigralec pri Dallasu Spencer Dinwiddie (20 točk), eno manj je prispeval Nic Claxton (19 točk in 12 skokov). Philadelphia je prvič v tem stoletju ''pometla'' s tekmecem v končnici in ga izločila s 4:0. To je 76ers uspelo po 38 letih! 

Devin Booker in Kevin Durant sta skupaj prispevala več kot polovico vseh točk za Phoenix. | Foto: Reuters Devin Booker in Kevin Durant sta skupaj prispevala več kot polovico vseh točk za Phoenix. Foto: Reuters

Dogajanje v ligi NBA se je nadaljevalo v Los Angelesu, kjer je v Crypto.com Areni dvojni spored, saj sta nastopila oba kluba iz mesta angelov. Phoenix so naprej premagali Clippers s 112:100 in v skupnih zmagah povedli s 3:1. Tako so si prislužili prvo zaključno žogico pred domačim občinstvom v Arizoni. Znova sta izstopala Kevin Durant (31 točk) in Devin Booker (30). Gostitelji so pogrešali najboljša igralca. Kawhi Leonard zaradi poškodbe kolena ni nastopil že na tretji tekmi, že dalj časa pa ni na voljo Paul George, kar se je izkazalo za prevelik primanjkljaj. Russell Westbrook je resda ob zelo solidnem metu iz igre 17/29 prispeval 37 točk, a je pogrešal še kakšnega razigranega soigralca.

LeBron James,  Dillon Brooks | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Lakers so povedli z 2:1, Brooks je bil izključen

Pozno v noči na nedeljo je bil še ena tekma v Los Angelesu. Lakers so se pomerili z Memphisom in na domačem parketu dobili tekmo s 111:101. Pri Jezernikih je bil najboljši igralec Anthony Davis, ki je v svojo statistiko vpisal 31 točk in 17 skokov. Prvi zvezdnik, LeBron James, se je tokrat ustavil pri 25 točkah. James je med tekmo dobil udarec pod pasom in za nekaj minut obležal na parketu.

Na drugem srečanju je tekmo zaznamoval besedni dvoboj Dillona Brooksa in LeBrona Jamesa. Prvi je za velikega zvezdnika lige NBA namreč dejal, da je že star. Potem pa tudi na tretji tekmi ni šlo brez drame. Brooks, ki je dosegel le sedem točk, je bil v drugem polčasu tekme izključen, potem ko je Jamesa udaril v dimlje, ta pa se je v trenutku znašel na tleh. Kratek in pester pogovor sta imela košarkarja že pred tekmo.

Pri Memphisu je bil daleč najbolj razpoložen Ja Morant, ki se je vrnil po poškodbi. Dosegel je 45 točk in 13 asistenc.

Dillon Brooks in LeBron James med kratkim in zelo pomenljivim pogovorom.

Liga NBA, 22. april

Liga NBA, 1. krog končnice:

Zahod:
Denver Nuggets (1) – Minnesota Timberwolves (8) /3:0/
Phoenix Suns (4) – Los Angeles Clippers (5) /3:1/
Sacramento Kings (3) – Golden State Warriors (6) /2:1/
Memphis Grizzlies (2) – Los Angeles Lakers (7) /1:2/

Vzhod:
Milwaukee Bucks (1) – Miami Heat (8) /1:2/
Cleveland Cavaliers (4) – New York Knicks (5) /1:2/
Philadelphia 76ers (3) – Brooklyn Nets (6) /4:0/
Boston Celtics (2) – Atlanta Hawks (7) /2:1/

// izid v zmagah; igrajo na štiri zmage

Preberite še:

Matej Erjavec
Sportal Prvi mož slovenske košarke odkrito o ozadju izključitve Nike Barič
Nick Nurse
Sportal Toronto ostal brez trenerja
Malcolm Brogdon
Sportal Malcolm Brogdon po nagradi: To je res velika čast
Joel Embiid
Sportal Sramotna poteza zvezdnika lige NBA, drugi zvezdnik kaznovan z izključitvijo
Nikola Jokić
Sportal Denver si je pripravil "metlo", Čančar je obsedel
Ne spreglejte