Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
21. 11. 2019,
7.30

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Natisni članek

Miami Heat Dallas Mavericks Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA

Četrtek, 21. 11. 2019, 7.30

4 leta, 5 mesecev

Liga NBA, 20. november

Noro in nepozabno, Luka Dončić po epskem polčasu razbil podprvaka lige NBA! #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Luka Dončić | Luka Dončić je zgolj v prvem polčasu dvoboja z Bojevniki dosegel 33 točk. Na koncu se je ustavil pri 35 točkah, 10 skokih in 11 asistencah. | Foto Reuters

Luka Dončić je zgolj v prvem polčasu dvoboja z Bojevniki dosegel 33 točk. Na koncu se je ustavil pri 35 točkah, 10 skokih in 11 asistencah.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je z novo sanjsko predstavo pomagal Dallasu do prepričljive zmage nad podprvakom lige NBA Golden State Warriors (142:94). Že v prvem polčasu je dosegel neverjetnih 33 točk, dvoboj pa, čeprav v zadnji četrtini sploh ni stopil na parket, končal z novim, že sedmim trojnim dvojčkom v tej sezoni. Imeniten slovenski večer v ligi NBA je z zmago Miamija nad Clevelandom dopolnil Goran Dragić (13 točk).

Vrhunci Luke Dončića proti Golden State Warriors:

Neverjetno, a resnično. Ko so ljubitelji košarke že mislili, da so po zgodovinski predstavi Luke Dončića proti San Antoniu (trojni dvojček z njegovim strelskim rekordom v ligi NBA - 42 točk) videli največ, kar lahko ponudi 20-letni Ljubljančan, so bili v noči na četrtek priče novi rapsodiji mladega zvezdnika.

Luka Dončić
Sportal Svet se sprašuje, ali je Luka Dončić sploh s tega planeta #video

Tokrat se je zlati reprezentant, ki namerava prihodnje leto pomagati Sloveniji do nastopa na olimpijskih igrah, znesel nad Golden State Warriors. Aktualni podprvaki lige NBA, ki imajo ogromno težav s poškodovanimi igralci, so bili nemočni proti razigranemu Dončiću.

V prvem polčasu je dosegel 33 točk in le za točko zgrešil klubski rekord Dirka Nowitzkega, ki je pred desetimi leti v uvodni polovici dvoboja zbral 34 točk. | Foto: Reuters V prvem polčasu je dosegel 33 točk in le za točko zgrešil klubski rekord Dirka Nowitzkega, ki je pred desetimi leti v uvodni polovici dvoboja zbral 34 točk. Foto: Reuters

Dallas je prvo četrtino dobil s 44:16, od tega je polovico točk dosegel prav Luka. Zgolj v prvem polčasu je zbral skoraj toliko točk kot celotna ekipa Bojevnikov in uprizoril najbolj popoln polčas, odkar se dokazuje v ligi NBA. Na premor je odšel s 33 točkami (gostje so jih dosegli 38), iz igre pa od 11 metov zgrešil le enega. Zadel je kar šest trojk, Dallas je vodil s 74:38.

V nadaljevanju je zaigral le še v tretji četrtini, nato pa mu je trener Rick Carlisle ob ogromnem vodstvu Mavericks v zadnjem delu srečanja namenil počitek. Tako je v 25 minutah in pol prispeval kar 35 točk, 10 skokov in 11 asistenc. Dosegel je že sedmi trojni dvojček v tej sezoni, kar pomeni, da je kar polovico nastopov v tej sezoni zaznamoval s priljubljenim statističnim podvigom, v katerem je v tem trenutku vodilni v ligi NBA.

Učinek Luke Dončića: 35 točk, met za tri 6/10, met za dve 5/8, prosti meti 7/8, 10 skokov, 11 asistenc, 5 izgubljenih žog, 3 ukradene žoge v 25 minutah in 30 sekundah.

Skoraj bi padel rekord Nowitzkega

Že v prvi četrtini je dosegel 22 točk. | Foto: Guliverimage/Getty Images Že v prvi četrtini je dosegel 22 točk. Foto: Guliverimage/Getty Images Dončićmanija je dosegla nov vrhunec, čarovnije in mojstrovine mladega asa pa so tako pogoste, da je v ameriških medijih vse bolj zaslediti napise o tem, kako vroči Evropejec spada celo med kandidate za naziv najkoristnejšega košarkarja (MVP) rednega dela lige. Proti močno oslabljenemu podprvaku, ki se je jeseni iz Oaklanda preselil v San Francisco, je bil neustavljiv.

Kar 33 od 35 točk je dosegel že v prvem polčasu in le za točko zaostal za rekordnim učinkom v enem polčasu, s katerim je klubski rekord Dallas Mavericks 3. novembra 2009 proti Utahu dosegel Dirk Nowitzki. Znameniti Nemec, ki je zvezdniško štafeto pri Teličkih predal v roke Dončiću, je takrat prispeval 34 točk. Dončić je dosegel le eno manj. To je bil njegov najučinkovitejši polčas, odkar se dokazuje čez lužo

Če bi igral več, bi dosegel vsaj 50 točk

Dončić se bo z Dallasom znova predstavil v noči na soboto, ko bo v Teksasu gostoval Cleveland. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dončić se bo z Dallasom znova predstavil v noči na soboto, ko bo v Teksasu gostoval Cleveland. Foto: Guliverimage/Getty Images Poraja se vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi stopil na parket tudi v zadnji četrtini. "Če bi nadaljeval igro, bi verjetno dosegel tudi 50 točk," je prepričan njegov soigralec Tim Hardaway Jr., z 20 točkami drugi najboljši strelec Dallasa. "Odlično mu gre, njegova samozavest je na izjemni ravni," je pohvalil nekdanjega košarkarja madridskega Reala, ki je zgolj v uvodni četrtini dosegel 22 točk, pet skokov in pet asistenc.

"Vidim, kakšna je moja statistika, a sploh ne vem, kaj bi dejal. Lepo jo je spremljati, sam pa želim le uživati v košarki," je po novem zgodovinskem večeru, ki je tokrat ponudil epski polčas proti gostom iz Kalifornije, dejal prvi junak srečanja.

Kako je J. J. Barea "zaigral" vstop v igro in nasmejal Dončića:

Dončić je zadel šest trojk, Dallas pa jih je skupno dosegel 22 in s tem izenačil klubski rekord. Latvijec Kristaps Porzingis je dodal 14 točk in 10 skokov. Še na četrti tekmi zapored je dosegel dvojni dvojček, kar je njegov najboljši dosežek v ligi NBA.

Bojevniki brez udeleženca zadnjega finala

Oslabljene goste, za katere poleg Stephena Curryja, Klaya Thompsona, D'Angela Russlla in Kevona Looneyja v Dallasu zaradi zdravstvenih težav ni igral tudi vsestranski Draymonda Green (poškodba pete na desni nogi), so odpravili s kar 48 točkami razlike. To je najhujši poraz Golden Stata od leta 1973. V zadnjih petih sezonah so se vedno uvrstili v veliki finale, v tej sezoni pa jih čakajo manj prijetni časi za navijače, saj so v 16 nastopih zmagali le trikrat.

Nov podvig Dončića! V zgodovini lige NBA so le štirje košarkarji dosegli dva zaporedna trojna dvojčka, pri katerih so dosegli vsaj 35 točk. To so Michael Jordan, Russell Westbrook, James Harden in vroči Luka.

Proti Dallasu je nastopila le osmerica košarkarjev, prav nihče izmed njih ni bil udeležen v zadnjem velikem finalu lige NBA, v katerem je Golden State ostal praznih rok proti Torontu. Na drugi strani se je med strelce vpisalo kar 12 košarkarjev Dallasa.

Dončičevi čevlji
Sportal Dončićeve kričeče barve za še bolj kričečo pogodbo
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić lovi rekorde in večmilijonsko pogodbo

Miami ostaja nepremagljiv na domačem parketu

Učinek Gorana Dragića: 13 točk, met za tri 1/4, met za dve 5/9, 4 skoki, 6 asistenc, 1 blokada, 1 izgubljena žoga v 26 minutah in 22 sekundah.

Košarkarji Miamija so nadigrali Cleveland (124:100) in ostali neporaženi na domačem parketu, na katerem so v tej sezoni dobili vseh šest srečanj. Dvoboj je s strelskim učinkom kariere zaznamoval Duncan Robinson. Prispeval je 29 točk in blestel pri metu za tri točke. Kar sedem jih je dal v drugi četrtini, prvi polčas pa je končal pri 24 točkah. Tyler Herro je dodal 22, Jimmy Butler, čeprav je zgrešil 12 od uvodnih 13 metov iz igre, pa 21 točk. Goran Dragić, ki tudi tokrat ni začel dvoboja v začetni peterki, je v 26 minutah dosegel 13 točk.

Vrhunci srečanja v Miamiju:

Cleveland je ostal praznih rok na parketu v Miamiju že 17. zapored, Vročica, ki v vzhodni konferenci zaostaja le za Bostonom in Milwaukeejem, pa bo v noči na soboto gostovala v Chicagu.

Goran Dragić
Sportal Učenje slovenščine v slačilnici Miami Heat #video

Drama v Los Angelesu, Clippers prvič z obema asoma

V pestrem večeru, ki ga je zaznamoval Dončićev polčas kariere v ligi NBA, je bilo odigranih še devet srečanj. V razburljivem derbijem je Los Angeles Clippers, ki ima v tej sezoni zelo visoke cilje, po podaljšku strl odpor Bostona (107:104). Prvič sta skupaj v dresu moštva iz mesta angelov zaigrala zvezdnika Kawhi Leonard in Paul George. Skupaj sta dosegla 42 točk (Leonard – 17 točk in 6 skokov, George – 25 točk, 8 asistenc, 5 skokov) in občudovala soigralca Louja Williamsa, ki je bil s 27 točkami prvi strelec zmagovalcev. Kar 21 točk je dosegel po prvem polčasu.

Izjemno zabijanje Leonarda:

Izkazal se je tudi Patrick Beverley, ki je 14 točkam dodal kar 16 skokov. Toliko jih v karieri še ni zbral na eni tekmi. Pri gostih, ki so izgubili šele tretjič v tej sezoni, je s 30 točkami izstopal Jayson Tatum. Gostje so zgrešili uvodnih 16 metov za tri točke, a v nadaljevanju zaigrali veliko bolje. V zadnji četrtini so vodili za 10 točk, nato pa po podaljšku priznali premoč zvezdniški zasedbi iz Los Angelesa, ki se je prvič v tej sezoni predstavila z vsemi najmočnejšimi orožji.

Pau Gasol
Sportal Portland se je odpovedal legendarnemu Evropejcu

Jokić toliko kot Harden

Nikola Jokić v dvoboju s PJ Tuckerjem. | Foto: Reuters Nikola Jokić v dvoboju s PJ Tuckerjem. Foto: Reuters Denver je v derbiju zahodne konference premagal Houston (105:95). Rakete niso našle pravega protiorožja za Nikolo Jokića. Srb je dosegel 27 točk (met 12/19) in 12 skokov, a tudi izgubil sedem žog. Na drugi strani je prvi zvezdnik Houstona izgubil še eno več, dvoboj pa končal z enakim številom točk kot Jokić.

James Harden, ki se bo v nedeljo zvečer – dvoboj se bo začel že ob 21.30 po slovenskem času, tako da bo deležen ogromno zanimanja na sončni strani Alp – pomeril z Dončićevim Dallasom, je izgubil osem žog in dal 27 točk (met iz igre 8/16), kar je veliko manj od povprečja najboljšega strelca tekmovanja. Russell Westbrook pa je dodal 25 točk, a so soigralci pogrešali večje število asistenc in skokov. Zbral je pet podaj in dva skoka.

San Antonio je po porazu z Dallasu izgubil še proti Washingtonu (132:138). Ostroge so vpisale sedmi zaporedni poraz, kar se jim v obdobju, ko jih vodi Gregg Popovich, ni primerilo že 22 let. Najboljši strelec srečanja, na katerem je bilo doseženih kar 270 točk, je bil Bradley Beal. Branilec Washingtona je dosegel 33 točk, pri gostih pa je izstopal DeMar DeRozan (31 točk).

Veliko košev je padlo tudi v Milwaukeeju, kjer je Atlanta namučila favorita (127:135). Grški as Giannis Antetokounmpo je prispeval 33, Eric Bledsoe pa 28 točk. Pri poražencih je za edini dvojni dvojček poskrbel De'Andre Hunter (27 točk in 11 skokov), Trae Young pa je končal tekmo pri 25 točkah, 8 asistencah in dveh skokih. Utah je na krilih Bojana Bogdanovića (30 točk) in Donovana Mitchella (26) vzel mero Minnesoti.

 

Liga NBA, 20. november:

Lestvica: 

Preberite še:

Glenn Robinson III
Sportal LeBron James prvi v zgodovini, podprvaki končno prišli do zmage #video
Luka Dončić in Igor Kokoškov
Sportal Uradno: selektorsko ustoličenje Igorja Kokoškova
Ne spreglejte