Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2023,
7.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

11

Natisni članek

Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar Milwaukee Bucks Goran Dragić Goran Dragić Atlanta Hawks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA Dallas Mavericks

Ponedeljek, 3. 4. 2023, 7.00

1 leto

LIGA NBA, 2. APRIL

Dončića po veliki drami reši le še čudež

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

11

Luka Dončić Dallas Mavericks | Luki Dončiću in soigralcem se obeta hiter konec sezone. | Foto Reuters

Luki Dončiću in soigralcem se obeta hiter konec sezone.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so v ligi NBA izgubili še sedmič na zadnjih osmih tekmah. Mavs so na gostovanju pri Atlanti klonili po podaljšku s 130:132 in jih v boju za končnico zdaj reši le še velikanski čudež. Luka Dončić je srečanje končal pri 22 točkah, sedmih skokih in sedmih asistencah, v zadnji sekundi tekme pa je iz praktično nemogočega položaja zgrešil trojko za zmago. Denver je brez Nikole Jokića ugnal branilce naslova Golden State, Milwaukee pa je v derbiju vzhodne konference premagal Philadelphio. Vlatko Čančar in Goran Dragić sta na parketu prebila zelo malo časa in se nista vpisala med strelce.

Učinek Luke Dončića (Dallas proti Atlanti): 22 točk (5/9 za 2, 3/12 za 3, 3/4 prosti meti), 7 sk., 7 as., 1 blokada, 5 izg. žog v 43 minutah in 46 sekundah.

Učinek Gorana Dragića (Milwaukee proti Philadelphii): 0 točk (0/2 za 3) v eni minuti in 26 sekundah

Učinek Vlatka Čančarja (Denver proti Golden Statu): 0 točk (0/1 za 3), 2 as. v treh minutah in 23 sekundah.

Drama v Atlanti se je na koncu končala z veseljem domačih navijačev in košarkarjev, ki so poteptali še skoraj povsem zadnje upanje Dallasa na uvrstitev v play-in ter boj za končnico. Mavericks so po porazu zdaj pri izkupičku 37 zmag in 42 porazov, do konca rednega dela pa jih čakajo še tri domače tekme in praktično le še najbolj sanjski scenarij iz znanstvenofantastičnega filma bi zasedbo Jasona Kidda popeljal med deset najboljših ekip zahodne konference, saj bolj kot razpleti drugih tekem, skrbi dejstvo, da Dallas v zadnjem času ne more priti do zmage.

Vrhunci igre Luke Dončića:

Po tekmi z Atlanto ekipo iz Teksasa zdaj čakajo še tri domače preizkušnje proti Sacramentu, Chicagu in za konec še proti San Antoniu, ob tem pa je ogromno odvisno tudi od razpleta tekem konkurentov Dallasa, ki se mu najverjetneje 9. aprila obeta zadnja tekma sezone. Nekaj upanja so sicer Dončiću in soigralcem pustili košarkarji Phoenix Suns, ki so tokrat s 128:118 ugnali neposrednega tekmeca Dallasa v boju za play-in, Oklahomo City Thunder, ki je zdaj na desetem mestu zahoda pri izkupičku 38-41.  Mavericks morajo zdaj v boju za play-in dobiti vse tri preostale tekme, ob tem pa Mavsom pomagata le dva scenarija: ali Oklahoma dobi le eno izmed svojih zadnjih treh tekem ali pa mora Minnesota, ki je na devetem mestu (39-40), izgubiti vse svoje zadnje tri. Ob dveh zmagah na zadnjih treh tekmah pa Dallas v play-in ob tem vodijo še trije porazi Oklahome ali štirje neuspehi LA Lakers.

Zaključek rednega dela in podaljška v Atlanti:

Drama v Atlanti z nesrečnim koncem

In če so bili dan prej košarkarji Dallasa v zadnjih minutah proti Miamiju brez prave možnosti za zmago, pa je bilo na srečanju proti Atlanti povsem drugače, saj so imeli Mavericks že v zadnjih sekundah rednega dela veliko priložnost, da srečanje zaključijo v svojo korist. Ob zaostanku s 121:123 je 1,2 sekunde pred koncem rednega dela ob prodoru Christiana Wooda prekršek nad njim storil Clint Capela. Wood je s črte prostih metov zadel prvi met, drugega pa zgrešil, a so 0,4 sekunde pred koncem rednega dela košarkarji Atlante odbito žogo poslali v avt.

Košarkarji Dallasa so tako pri zaostanku za točko imeli praktično na voljo le še poskus z odbojem žoge, po minuti odmora pa je žogo s strani proti košu poslal Dončić, ta je prišla do JaVala McGeeja ob odboju pa je Capela storil prekršek še nad njim in Dallas je imel v rokah možnost za veliko zmago, vendar je center Dallasa prvi poskus s črte prostih metov zgrešil, drugega pa zadel, srečanje se je nato ob izidu 123:123 prevesilo v podaljšek.

Trae Young je s črte prostih metov odločil srečanje, po koncu pa je nekaj spodbudnih besed namenil tudi Dončiću. | Foto: Reuters Trae Young je s črte prostih metov odločil srečanje, po koncu pa je nekaj spodbudnih besed namenil tudi Dončiću. Foto: Reuters

"Po takšnem scenariju delajo filme. Celo sezono nisem igral, nato pa pride do trenutka, ko moraš zadeti dva prosta meta za zmago. Na žalost sem enega zgrešil in tekma se je prevesila v podaljšek. Ta film tako ne bo doživel velike premiere, ampak bo dan le na DVD," je v komentarju po tekmi dejal McGee, ki mu je Kidd v tej sezoni za igro namenjal le drobtinice, proti Atlanti pa je igral kar 23 minut, v katerih je dosegel enajst točk in šest skokov.

Tudi v podaljšku se je v zadnjih sekundah odvila prava drama, za Dallas je dobrih 25 sekund pred koncem izid na 130:130 s prodorom in polaganjem poravnal Kyrie Irving, ki je bil z 41 točkami prvi strelec tekme. Ta je nato ob napadu Atlante 1,8 sekunde pred koncem skušal ukrasti žogo nasprotniku, a so mu sodniki ob tem prisodili osebno napako nad Traejem Youngom, ki je nato zadel oba prosta meta. V zadnjem poskusu Dallasa je nato 0,2 sekunde pred koncem iz praktično nemogočega položaja s fadeawaya s trojko poskusil Dončić, a njegov met ni našel cilja, srečanje pa se je končalo z zmago Atlante s 132:130.

Kyrie Irving je bil po koncu srečanja prepričan, da so sodniki storili napako. | Foto: Reuters Kyrie Irving je bil po koncu srečanja prepričan, da so sodniki storili napako. Foto: Reuters

"V zadnji akciji bi morala biti izgubljena žoga Atlante ali pa njihov prekršek v napadu. Bil sem v naletu na drugo stran igrišča. Vem, da si bodo sodniki dogajanje pogledali še enkrat in ugotovili, da so se odločili narobe," je po koncu dejal Irving, ki je skupaj z Dončićem za Dallas odigral petnajst tekem, od tega so Mavericks dobili le štiri.

Luka Dončić Dallas Mavericks | Foto: Reuters Foto: Reuters Porazna obramba, izgubljene žoge in prosti meti

Slovenski košarkar, ki so ga gostujoči navijači predvsem na črti prostih metov obkladali s številnimi žaljivkami, se je nato ob zadnjem pisku sirene le nemočno prijel za glavo in objokoval zamujeno priložnost Dallasa, ki ga je tako kot proti Miamiju in na zadnjih tekmah znova pokopala slaba predstava v obrambi. Mavericks so dan prej proti Miamiju v prvem polčasu prejeli kar 76 točk, tokrat jih je Atlanta dosegla le šest manj. Ob slabi obrambi pa so v Philips Areni Dallas pokopale še izgubljene žoge, ki so jih izgubili 14, te pa so vodile do 23 točk gostiteljev, ter katastrofalno izvajanje prostih metov, saj je bila zasedba Jasona Kidda v 32 poskusih uspešna le 22-krat.

Dončić je srečanje proti Atlanti končal pri 22 točkah (5/9 za 2, 3/12 za 3, 3/4 prosti meti), sedmih skokih in sedmih asistencah, vloga prvega strelca pa je tokrat pripadla Irvingu, ki se je ustavil pri 41 točkah (15/21 za 2, 1/6 za 3). Pri Atlanti je bil najučinkovitejši Dejounte Murray s 25 točkami in sedmimi skoki, junak srečanja Young, ki je zadel odločilna prosta meta v podaljšku, pa je 24 točkam dodal še 12 asistenc.

Vrhunci tekme:

Dragić in Čančar zmagala, a ostala brez točk

Giannis Antetokounmpo je bil nerešljiva uganka za obrambo 76ers. | Foto: Reuters Giannis Antetokounmpo je bil nerešljiva uganka za obrambo 76ers. Foto: Reuters V noči na ponedeljek sta bila na delu tudi preostala dva slovenska predstavnika, Goran Dragić in Vlatko Čančar, ki pa sta prejela le drobtinice in se v kratkem obdobju, ki sta ga prebila na parketu, nista vpisala med strelce.

Izkušeni Ljubljančan je z Milwaukee Bucks našel pot na zmagovite tirnice po visokem porazu proti Boston Celtics (99:140). Milwaukee, s 56 zmagami, najboljša ekipa rednega dela lige NBA, je v derbiju vzhodne konference premagal Philadelphio s 117:104. 36-letni ''zlati slovenski kapetan'' je odigral minuto in 26 sekund, v tem obdobju pa dvakrat zgrešil za tri točke. Najbolj se je izkazal njegov zvezdniški soigralec Giannis Antetokounmpo. Grk je prispeval 33 točk, 14 skokov in šest asistenc, pri poražencih sta bila najboljša strelca Tyrese Maxey (29 točk) in prvi strelec lige NBA Joel Embiid (28 točk, devet skokov in pet asistenc). James Harden je pri gostih dosegel le 11 točk, pri Milwaukeeju pa so vsaj 18 točk poleg vročega Grka dosegli še štirje igralci. Brook Lopez 21, Khris Middleton 19, Jrue Holiday in Bobby Portis pa 18.

V zadnjem dvoboju večera je Denver na domačem parketu v dvorani Ball Arena ugnal Golden State (112:110). Zaradi poškodbe mišice je še tretjič zapored izpustil tekmo najboljši igralec Nuggets Nikola Jokić, a so njegovi soigralci le premagali branilce naslova. Slovenski reprezentant Vlatko Čančar, ki jena parketu prebil polčetrto minuto, je enkrat zgrešil za tri točke in podelil dve asistenci. V njegovem moštvu se je najbolj izkazal Jamal Murray. Kanadčan je dosegel 26 točk, v izdihljajih srečanja pa blokiral met za tri točke Klaya Thompsona, ki se mu je ponudila priložnost, da bi zasedbo iz Kalifornije popeljal do zmage. Thompson je sicer na tekmi zadel le pet od 16 trojk, še slabši odstotek meta za tri točke pa je imel Stephen Curry (2/14).

Jamal Murray je bil uspešnejši od Klaya Thompsona. | Foto: Reuters Jamal Murray je bil uspešnejši od Klaya Thompsona. Foto: Reuters

Denver je tako prekinil niz dveh zaporednih porazov, v zadnjih štirih nastopih pa potrebuje le še eno zmago, da si tudi matematično zagotovi prvo mesto na zahodu, ki mu daje prednost domačega igrišča v končnici tudi v konferenčnem finalu. Denver še ni bil številka ena zahodne konference, tako da se spogleduje z zgodovinskim uspehom.

Liga NBA, 2. april:

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Slovenija v partnerski sporazum z Dallas Mavericks
Goran Dragić
Sportal Goran Dragić do prvih točk, slaba novica za Dončićev Dallas
Ne spreglejte