Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 1. 2021,
4.10

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

Natisni članek

Giannis Antetokounmpo Milwaukee Bucks Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Sobota, 16. 1. 2021, 4.10

3 leta, 3 mesece

Liga NBA, 15. januar

Spet nore številke Dončića, ki je ob koncu izrazil nezadovoljstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43
Luka Dončić | Luka Dončić je moral priznati premoč košarkarjem Milwaukeeja. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je moral priznati premoč košarkarjem Milwaukeeja.

Foto: Guliverimage

Luka Dončić in njegovi Dallas Mavericks so brez peterice pomembnih košarkarjev morali priznati premoč Giannisu Antetokounmpu in soigralcem pri Milwaukee Bucks (109:112). Slovenski košarkar je bil le za skok oddaljen od trojnega dvojčka (28 točk, 13 asistenc, 9 skokov), v prelomnih trenutkih tekme pa ob pogledu na Dallasovo klop izrazil nezadovoljstvo, ker trener ni vzel minute odmora. Na koncu je skušal z metom s svoje polovice igrišča izsiliti podaljšek, a žoga na žalost ni našla poti skozi obroč, čeprav cilja prav veliko ni zgrešila.

Dallas Mavericks so tudi proti Milwaukee Bucks igrali brez Josha Richardsona, Doriana Finney-Smitha, Jalena Brunsona, Maxija Kleberja in Dwighta Powella, ki so zaradi okužbe s koronavirusom ali stika z okuženo osebo na prisilnem počitku. A se Luka Dončić in njegovi zdravi soigralci, ki so pred dnevi dočakali vrnitev Kristapsa Porzingisa, na to ne ozirajo in kažejo dobre predstave. Proti Milwaukeeju so kadrovsko občutno oslabljeni skušali priti do petega zaporednega skalpa.

Mark Cuban in Luka Dončić
Sportal Spregovoril bo šef Luke Dončića

Začeli so v pravem ritmu in povedli z 10:6, nato je sledil delni izid 12:0 domačih, ki so v nadaljevanju praktično vseskozi vodili. V drugi četrtini so gostitelji povedli že s 43:29, a je gostom uspelo ujeti priključek pri 47:49, nakar sta Jru Holiday in Khris Middleton zadela dve hitri trojki, po katerih je šel Milwaukee na krajši odmor s prednostjo osmih točk (55:47).

Luka Dončić in Giannis Antetokounmpo sta bila pričakovano najboljša strelca v svojih ekipah. | Foto: Reuters Luka Dončić in Giannis Antetokounmpo sta bila pričakovano najboljša strelca v svojih ekipah. Foto: Reuters

Za Dallas je bilo dobrodošlo, da je imel prvi zvezdnik Milwaukeeja Giannis Antetokounmpo težave z osebnimi napakami in je praktično celotno tretjo četrtino presedel na klopi. K sreči je bil nerazpoložen tudi pri prostih metih, ki jih je metal le 1/10. A Dallas ni imel prave obrambe v igri 1 na 1. Na zadnji tekmi sta ga denimo uspešno pokrivala Kleber in Finney-Smith, ki ju je trener Rick Carlisle zagotovo pogrešal, tokrat pa je grški zvezdnik izkoristil fizično premoč in zlahka prihajal do točk izpod obroča. Na koncu se je ustavil pri 31 točkah in bil prvi strelec tekme, vendar ni bil tako raznovrsten kot slovenski košarkarski virtuoz.

Slabe trojke in prosti meti, kljub vsemu pri 28 točkah

Dončić je bil spet za streljaj oddaljen od trojnega dvojčka. Če mu je na prejšnjem obračunu do tovrstnega podviga zmanjkala asistenca, mu je tokrat skok (28 točk, 13 asistenc, 9 skokov). Strelsko je bil najbolj učinkovit v zadnji četrtini, ko je zadel 11 od skupno 28 točk. Tako kot Antetokounmpo je bil slabo razpoložen pri prostih metih - metal jih je zgolj 3/7. Prav tako mu niso šle trojke (1/7) - edino je zadel v zadnji četrtini, ko je s petimi zaporednimi točkami izboljšal položaj Dallasa na tesnih 99:100. V šestem poskusu mu je to uspelo in prisilil domačega trenerja, da je vzel minuto odmora.

Luka je tokrat zbral kar 13 asistenc in po njegovi zadnji je Dallas po trojki Treyja Burka po zelo dolgem času povedel s 104:103. A kaj ko so imeli domači v svojih vrstah dobro razpoloženega Middletona (25 točk). V nepravem trenutku je zadel dve zaporedni trojki in popeljal svoje moštvo do vodstva s 109:105. Žoga je razumljivo romala v roke Donćića, ki je izid sprva znižal na 107:109, nato pa minuto do konca zgrešil polaganje za izenačenje. Z metom za tri točke je po Lukovi podaji pri identičnem rezultatu 21 sekund pred zadnjim zvokom sirene poskusil še Burke, vendar zgrešil. Njegovo odbito žogo je v napadu pograbil igralec centra Willie Cauley-Stein. Podal jo je najbližjemu Burku, ki je našel Porzingisa, a tudi Latvijec ni zadel meta za tri točke.

Dončić pričakoval minuto odmora, kar je izkazal z nezadovoljstvom

Takrat se je Dončić obrnil proti klopi in izrazil nezadovoljstvo nad tem, da trener po skoku Cauley-Steina ni raje vzel minute odmora. Dejstvo je, da je on tisti, ki mora imeti na koncu žogo v svoji posesti. Ali se potem odloči za met ali ne, je druga stvar. "To je bila trenerjeva odločitev. A če bi z metom zadeli, bi bilo vse dobro. Če bi zadeli, bi bilo vse drugače," se je ponovil Dončić in nadaljeval: "Ampak ne vem. Trenerjeva odločitev je, ali vzame minuto odmora ali ne. Zato mislim, da je bilo pravilno." Trener je v svoj bran po tekmi povedal: "Zelo težko je vzeti minuto odmora in iti proti Milwaukeeju na postavljeno obrambo."

Na drugi strani je usodo gostov zapečatil center Brook Lopez, ki je zadel enega od dveh prostih metov za izid 112:109. Dončić je 1,6 sekunde pred koncem sicer dobil žogo v roke in skušal izsiliti podaljšek z metom s svoje polovice igrišča, na žalost pa žoga ni našla želenega cilja. A ni prav veliko manjkalo, da bi mu uspel koš, o katerem bi govoril ves košarkarski svet.

Poglejte, kako malo je manjkalo, da bi Dončić zadel neverjeten met za podaljšek

Veliko odgovornosti za poraz je na svoja pleča prevzel Porzingis, ki je dosegel 15 točk, iz igre pa metal le 6/19. Dotaknil se je meta za tri točke, ki ga je deset sekund pred koncem grdo zgrešil: "Prevzemam veliko odgovornosti za poraz. Moral bi biti bolj umirjen in ne hiteti z metom, kot se je zgodilo na koncu."

Liga NBA, 15. januar:

Milwaukee Bucks : Dallas Mavericks 112:109
Antetokounmpo 31 (met za 3 2/5, za 2 12/16, prosti meti 1/10), 9 sk., Middleton 25; Luka Dončić 28 točk (met za 3 1/7, za 2 11/17, prosti meti 3/7), 9 sk., 13 as., 3 izg. žoge v 36 min., Hardaway 22

Boston Celtics : Orlando Magic 124:97
Brown 21, Teague 17; Gordon 17

Cleveland Cavaliers : New York Knicks 106:103
Drummond 33, 23 sk., Osman 25; Randle 28 

Oklahoma City Thunder : Chicago Bulls 127:125 (po podaljšku)
Gilgeous-Alexander 33 (10 podaj), Dort 21 (8 skokov); LaVine 35, White 22 (9 skokov).

Utah Jazz : Atlanta Hawks 116:92
Mitchell 26, Bogdanović 17; Reddish 20, Capela 16 (11 skokov). 

Los Angeles Lakers : New Orleans Pelicans 112:95
James 21 (11 podaj), Davis 17; Williamson 21 (12 skokov), Ingram 20.

Sacramento Kings : Los Angeles Clippers 100:138
Bagley III 20, Holmes 17; Leonard 27, George 26. 

Tekme, prestavljene zaradi zapletov s koronavirusom:

Detroit Pistons - Washington Wizards

Phoenix Suns - Golden State Warriors

Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies

Lestvica:

Preberite še:

Miami Heat Philadelphia 76ers
Sportal Zdesetkani Miami brez možnosti, Denver na krilih Jokića ugnal vročega Curryja in ekipo
Luka Dončić
Sportal Čudežni Luka Dončić z novim rekordom #video
James Harden
Sportal Bradati ostrostrelec Houstona le izsilil odhod v Brooklyn
Ne spreglejte