Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 11. 2023,
5.29

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,07

Natisni članek

Tyrese Maxey Kyrie Irving New Orleans Pelicans Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Ponedeljek, 13. 11. 2023, 5.29

5 mesecev, 3 tedne

Liga NBA, 12. november

Fantastično, kaj uspeva Dončiću in Irvingu! #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,07
Luka Dončić | Luka Dončić je v 28 minutah prispeval 30 točk, Dallas pa je razmerje zmag in porazov izboljšal na 8-2. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je v 28 minutah prispeval 30 točk, Dallas pa je razmerje zmag in porazov izboljšal na 8-2.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks so znova navdušili. Tokrat so si na gostovanju v New Orleansu na krilih vročega dvojca LuKai, Luka Dončić je prispeval 30, Kyrie Irving pa 35 točk, po treh četrtinah priigrali tako velikansko prednost, da slovenskemu zvezdniku v zadnjem delu srečanja sploh ni bilo treba stopiti na parket. Zmagali so s 136:124 in se na vrhu zahodne konference izenačili z Denverjem, ki je izgubil v Houstnu. Tyrese Maxey (Philadelphia) je prvič v karieri dosegel 50 točk in popeljal 76ers na prvo mesto, nadaljuje se kalvarija LA Clippers, odkar se jim je pridružil James Harden.

New Orleans Pelicans : Dallas Mavericks 124:136 (27:34, 54:67, 85:109)
Ingram 20, Williamson 18, Daniels 17, Valančiunas 15 (10 sk.); Irving 35, Dončić 30, Hardaway Jr. 15, Green 13, Lively II 10

Učinek Luke Dončića: 30 točk (7/9 za dve, 4/9 za tri, 4/5 prosti meti), 4 sk., 9 as., 1 ukr. žoga, 2 izg. žogi v 28 minutah

Ugibanje, kakšne preglavice bi lahko imele ekipe v ligi NBA, če bi naletele na docela uigran zvezdniški dvojec LuKai, ki ga sestavljata Luka Dončić in Kyrie Irving, ponuja vedno več jasnih odgovorov. Če vseh potencialov in nedvomnih talentov, ki jih premoreta, v prejšnji sezoni nista znala izkoristiti v prid moštvu, pa je začetek nove sezone nakazal, da je trener Jason Kidd našel čarobno formulo.

Vrhunci Luke Dončića na srečanju v New Orleansu:

Dvoboj v New Orleansu je potrdil, da bo, če bosta tako razigrana, hkrati pa tudi tako naporna za obrambo tekmecev, kot sta bila na zadnjih tekmah proti LA Clippers in New Orleansu, Dallasu v nadaljevanju sezone skrajno težko preprečiti pot do zmage. Mavericks so si jo v New Orleansu priigrali prepričljivo. Dončić in Irving sta uživala v igri, bila sproščena in razigrana, hkrati pa ogromno sodelovala. Izmenjavala sta se v vročih strelskih intervalih, ko sta serijsko polnila koš gostiteljem, prednost Dallasa pa se je medtem nezadržno višala. Bila sta prehud zalogaj za Pelikane, ki so ob njunem pokrivanju izgubili ogromno energije, obenem pa sta v napadu pokazala visoko stopnjo košarkarske inteligence.

Vrhunci predstave Kyrieja Irvinga v New Orleansu:

Žoga je hitro krožila med ekipo, raven izgubljenih žog sta spravila skoraj na minimum (skupaj le tri), domiselno razigravala soigralce. Podelila sta 16 asistenc, omogočila kopico lahkih košev. Že slabe štiri minute pred koncem je Dallas prekoračil mejo stotih točk. V zadnjo četrtino je vstopil s prednostjo 109:85, tako da 24-letni Ljubljančan ni več stopil na parket.

Kako se je Dončić mojstrsko znebil Valančiunasa in zadel eno izmed štirih trojk v New Orleansu: 

Priložnost so dočakali tudi mlajši soigralci, med strelce se je na tekmi vpisalo kar 11 košarkarjev Dallasa, med njimi pa, zanimivo, ni bilo Granta Williamsa, ki ga v tej sezoni krasi izjemno natančen met za tri točke. Tokrat je iz igre zgrešil vse štiri mete, a za ekipo v 21 minutah vseeno napravil toliko dobrih stvari, da je imel na koncu najvišji indeks +/- v ekipi. Ko je bil na parketu, je bil Dallas boljši za +19. Dončić ga je imel +14, Irving pa +9, a najpomembneje je to, da so gostje v drugem polčasu suvereno držali konkretno prednost in tekmo mirno pripeljali do konca.

Kako je Irving imenitno našel Dončića in mu podal pod koš:

Dončić in Kidd v en glas: Igramo nesebično

"Igramo nesebično košarko. Delimo si žogo. Vedeli smo, da bo imel New Orleans nižjega igralca višje v obrambi, tako da so se ponujale možnosti za trojke iz kota. Za tri točke smo vrgli 53-krat. Večina izmed njih je bila zelo dobrih metov. To moramo delati tudi v prihodnje," je ponos slovenske košarke izpostavil nesebično igro, pa tudi trojke. Dallas jih je vrgel 53, neprimerno več od tekmeca (36), zadel pa jih je 20. Zaradi takšne igre niti ne preseneča podatek, da ima Dallas najboljši odstotek za tri točke v ligi NBA. Nesebično igro je po dvoboju izpostavil tudi trener Jason Kidd.

Veliko razliko so prinašale tudi izgubljene žoge. Dončić je zapravil "le" dve, ob drugi, ko mu je žoga nenačrtovano pobegnila v avt, mu je od nelagodja in začudenja šlo kar na smeh, Mavericks pa skupno šest. New Orleans, ki je igral v napadu večkrat nepovezano, jih je izgubil kar 18.

Kyrie Irving je dosegel 35 točk, za tri točke metal 7/10, iz igre pa skupno 13/20. Statistiko je oplemenitil še s šestimi skoki, sedmimi asistencami in blokado.  | Foto: Guliverimage Kyrie Irving je dosegel 35 točk, za tri točke metal 7/10, iz igre pa skupno 13/20. Statistiko je oplemenitil še s šestimi skoki, sedmimi asistencami in blokado. Foto: Guliverimage

Dvojec LuKai je vložil kandidaturo za najbolj vroči dvojec v ligi NBA. Že v prvem polčasu sta skupaj dosegla 37 točk, od tega Irving 22, kar je njegov rekord sezone, kar zadeva število točk v enem polčasu. Končal ga je v veličastnem slogu, s trojko ob zvoku sirene. V drugem polčasu je bil strelsko uspešnejši Luka (15 proti 13). ​​​​​

Pri oslabljenih gostiteljih, ki so pogrešali CJ McColluma, Herba Jonesa in Treya Murphyja, sta največ točk dosegla Brandon Ingram (20) in Zion Williamson (18). Zadnji je zaradi prekletstva poškodb, ki ga je izkušal v zadnjih sezonah, odigral šele tretjo medsebojno tekmo z Dončićem. Izgubil je na vseh treh. Pelikani so po domačem porazu proti Dallasu še podaljšali črni niz, saj so vknjižili že peti zaporedni poraz v tej sezoni.

Pri Dallasu je manjkal le Nemec Maxi Kleber, ki bo zaradi poškodbe prsta na nogi odsoten še vsaj dva tedna. Njegovi soigralci bodo sicer v noči na sredo še enkrat gostovali v New Orleansu, tokrat pa bo tekma štela tudi za novoustanovljeno tekmovanje In-Season Tournament, tako da bo košarkarje pričakal drugačno obarvan parket.

Luka Dončić
Sportal Oprava za safari ali ribolov? Ne, Dončić leti na tekmo v goste.

Kandidati za MVP: Jokić, Embiid, Dončić ...

Liga NBA je pred dnevi objavila težko pričakovano prvo lestvico kandidatov za osvojitev prestižnega priznanja MVP. Na prvem mestu je Nikola Jokić, drugi je Joel Embiid, Luka Dončić pa zaseda tretje mesto, kar je bistveno višje od zadnje uvrstitve na omenjeni lestvici. Ko je Ljubljančan končal sezono 2022/23, v kateri je resda izstopal kot strelec, a se z Dallasom sploh ni uvrstil v končnico, je na lestvici Kia MVP Ladder zasedal osmo mesto. Takrat je prvič priznanje za najboljšega osvojil Embiid.

Jokić, ki je pred tem dvakrat zapored osvojil priznanje najkoristnejšega igralca rednega dela, se je moral zadovoljiti z drugim mestom, še lepšo nagrado pa prejel malce pozneje, ko je z Denverjem prvič v zgodovini franšize šel do konca in postal prvak lige NBA. To Embiidu in Dončiću, ki bi bila lahko v tej sezoni njegova največja tekmeca v boju za priznanje MVP, še ni uspelo.

Nikola Jokić vodi na lestvici Kia MVP Ladder. Denver in Dallas imata po desetih tekmah enako razmerje zmag in porazov (8-2). | Foto: Reuters Nikola Jokić vodi na lestvici Kia MVP Ladder. Denver in Dallas imata po desetih tekmah enako razmerje zmag in porazov (8-2). Foto: Reuters

Kelly Oubre Jr.
Sportal Zvezdnika lige NBA zbil avto med sprehodom v bližini doma

Maxey prvič dosegel 50 točk, 76ers najboljši v ligi

Tyrese Maxey je Philadelphii do zmage nad Indiano pomagal s kar 50 točkami. | Foto: Reuters Tyrese Maxey je Philadelphii do zmage nad Indiano pomagal s kar 50 točkami. Foto: Reuters Philadelphia je vroča! Dobila je že osmo zaporedno tekmo, po kateri se lahko pohvali z razmerjem zmag in porazov 8-1, s tem pa je prevzela vodilni položaj v ligi. To je najboljši začetek sezone košarkarjev 76ers po vstopu v to stoletje in sezoni 2000/21. Tyrese Maxey je prvič v karieri dosegel 50 točk. Popravil je osebni rekord, ki je pred tem znašal 44 točk, iz igre pa zadel 20 od 32 metov. Odkar je klub zapustil bradati zvezdnik James Harden, je postal Maxey vodja ekipe in gonilna sila v napadu. Znova je bil razpoložen njegov soigralec Joel Embiid (37 točk in 13 skokov).

Gostiteljev ni zmotila niti odsotnost poškodovanega Kellyja Oubreja Jr., ki jo je nedavno skupil v prometni nesreči in ima poškodovana rebra. Pri Indiani, ki je v zadnji četrtini povedla s 105:104, nato pa so 76ers odgovorili z delnim rezultatom 18:6, je bil najboljši Tyrese Haliburton (25 točk in 17 asistenc).

Denverju ni pomagal niti nov trojni dvojček Jokića

Houston Rockets so na domačem parketu odpravili branilce naslova Denver Nuggets (107:104). Za odmevno zmago, že šesto zaporedno v ligi NBA, sta najzaslužnejša Fred VanVleet (26 točk) in Alperen Sengun (23). Rakete niso imele tako dolgega zmagovitega niza vse od januarja 2021. Sezono so začele s tremi zaporedni porazi, zdaj pa imajo razmerje zmag in porazov 6-3.

Gostom do zmage ni pomagal niti že četrti trojni dvojček Nikole Jokića (36 točk, 21 skokov in 11 asistenc) niti 25 točk Michaela Porterja Jr., se je pa močno poznala odsotnost Jamala Murrayja. Klop Denverja ni bila kos izzivu, dosegla je le osem točk. Pri Houstonu so rezervni igralci prispevali 23 točk več.

Wembanyama izgubil petič zapored

Bam Adebayo in Victor Wembanyama v skoku. | Foto: Reuters Bam Adebayo in Victor Wembanyama v skoku. Foto: Reuters Miami je v gosteh premagal San Antonio s 118:113 in se razveselil pete zaporedne zmage v ligi NBA. Duncan Robinson je pri zmagovalcih prispeval 26, Bam Adebayo 24 in Jimmy Butler 19 točk. Heat so za tekmecem iz Teksasa v drugi četrtini zaostajali že za 19 točk, a na koncu le ugnali Spurs. Keldon Johnson je bil z 20 točkami prvi strelec poražencev, francoski orjak Victor Wembanyama je dodal 18 točk, 11 skokov in sedem asistenc, s klubom pa je vknjižil že peti zaporedni poraz.

Poraze nizajo tudi košarkarji Golden State Warriors. Bojevniki so izgubili tretjič zapored, tokrat so na domačem parketu v San Franciscu, čeprav je Stephen Curry dosegel 38 točk, priznali premoč Minnesoti (110:116). Pri zmagovalcih je blestel Anthony Edwards (33).

Oklahoma City Thunder so pokvarili načrte Phoenixu. V Arizoni so zmagali s 111:99. Shai Gilgeous-Alexander je dosegel 35, Jalen Williams 31, novinec Chet Holmgren pa 18 točk. Thunder so v zadnji četrtini nadigrali gostitelje s kar 31:13 ter takrat storili odločilen korak do zmage. Sonca so igrala brez Devina Bookerja in Erica Gordona, Kevin Durant pa je prispeval 28 točk, a pogrešal še kakšnega razigranega soigralca. Bradley Beal in Drew Eubanks sta sicer dala 15 točk.  

LA Clippers s Hardnom znova izgubil

Russell Westbrook je na 35. rojstni dan izgubil na gostovanju v Memphisu. | Foto: Reuters Russell Westbrook je na 35. rojstni dan izgubil na gostovanju v Memphisu. Foto: Reuters V noči na soboto so LA Clippers doživeli prepričljivi poraz v Dallasu, kjer jim je Luka Dončić povzročal velike težave (44 točk), tokrat pa so ostali praznih rok še v Memphisu, ki je v sezono 2023/24 brez kaznovanega Jaja Moranta ni vstopil prepričljivo in je večinoma izgubljal. Od začetnih devetih tekem je dobil le eno. Odkar so Clippers v svoje vrste pripeljali Jamesa Hardna, so izrazito neuspešni. Izgubili so že pet tekem zapored.

Čeprav imajo v svojih vrstah štiri zvezdnike lige NBA, poleg Hardna (11 točk, trojke 1/7) so tu še Kawhi Leonard (14 točk), Paul George (26 točk, a tudi 7 izgubljenih žog) in Russell Westbrook (12 točk, 9 skokov, 5 asistenc na njegov 35. rojstni dan), se lahko v tem trenutku pohvalijo s skromnim razmerjem zmag in porazov (3-6). Za nameček bodo naslednjo tekmo odigrali pri prvaku Denverju, kjer niso zmagali vse od decembra 2020. Pri Memphisu, ki je dobil šele drugo tekmo v tej sezoni, je izstopal Desmond Bane (27).

Strelski rekord New Yorka

New York je dobil tretjo zaporedno tekmo v ligi NBA. Tokrat je v kultni dvorani Madison Square Garden v nedeljski matineji ugnal Charlotte s 129:107. Toliko točk v tej sezoni še ni dosegel, iz igre pa je zadel 54 odstotkov vseh metov, kar je tudi njegov najboljši dosežek. R.J. Barrett je dosegel 24, Jalen Brunson in Julius Randle pa 23 točk. Najboljši strelec srečanja je bil zvezdnik Hornets LaMelo Ball (32 točk, 7 asistenc in 6 skokov). Gostje so še četrtič zapored nastopili brez najboljšega strelca Terryja Rozierja.

Liga NBA, 12. november:

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Dončić se je poigral z zvezdniki in postavil osebni rekord
Giannis Antetokounmpo Milwaukee
Sportal Ekipa grškega orjaka že drugič na kolenih #video
Ne spreglejte