Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2024,
2.53

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

Natisni članek

NBA DeMar DeRozan Chicago Bulls Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA

Torek, 12. 3. 2024, 2.53

1 mesec, 2 tedna

Liga NBA, 11. marec

Nova rapsodija čarovnika Dončića. To je Dallas, ki si ga tako želi! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05
Luka Dončić Chicago Dallas | Odkar je Luka Dončić dopolnil 25 let, še ni bilo tekme, na kateri ne bi postavil trojnega dvojčka! To mu je uspelo tudi v Chicagu, kjer so mu zmanjkale le tri točke do novega, že sedmega trojnega dvojčka z vsaj 30 doseženimi točkami! | Foto Reuters

Odkar je Luka Dončić dopolnil 25 let, še ni bilo tekme, na kateri ne bi postavil trojnega dvojčka! To mu je uspelo tudi v Chicagu, kjer so mu zmanjkale le tri točke do novega, že sedmega trojnega dvojčka z vsaj 30 doseženimi točkami!

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić je Dallas Mavericks popeljal do prepričljive zmage v Chicagu (127:92). Dallas si je odločilno prednost priigral že v sanjski uvodni četrtini (44:16), 25-letni Slovenec pa je dosegel nov trojni dvojček (27 točk, 12 skokov in 14 asistenc). Na tekmi sta tudi po njegovi zaslugi izstopala centra Dereck Lively II (22 točk, največ v karieri) in Daniel Gafford (20 točk, največ v dresu Dallasa), ki se je podpisal pod prav poseben rekord lige NBA. Dallas je prejel najmanj točk v tej sezoni in si izboljšal možnosti za preboj na mesta, ki vodijo neposredno v končnico. Phoenix je zmagal v Clevelandu, naslednji tekmec Dallasa Golden State pa je brez Stephena Curryja ugnal San Antonio.

Chicago Bulls : Dallas Mavericks 92:127 (16:44, 42:62, 64:98)

Učinek Luke Dončića: 27 točk (za tri 6/15, za dve 3/8, prosti meti 3/4), 12 sk., 14 as., 1 ukr. žoga in 2 izg. žogi v 33 minutah in 47 sekundah

Najboljši strelci: Bitim 17, DeRozan in Vučević 13, White 12, Phillips 11; Dončić 27, Lively II 22 (11/12 iz igre), Gafford 20 (9/9 iz igre), Irving 14, Hardy 11

Saša Dončić Dallas
Sportal Saša Dončić in njegova življenjska ljubezen #video

To je bil prekrasen dan za Luko Dončića in navijače Dallasa. Pred srečanjem je prejel priznanje za najboljšega igralca 20. tedna zahodne konference v ligi NBA, s tem dokazal, kako njegova čudežna statistika, s katero v zadnjih tednih razvaja košarkarske sladokusce, ne more ostati kar tako prezrta, in nato vse skupaj potrdil še na parketu v Chicagu.

Vrhunci dvoboja v Chicagu:

Svojo ekipo je popeljal do imenitne zmage, na kateri je padlo ogromno mejnikov, najlepši je bil prizor po srečanju, ko se je na licih presrečnega Dončića v dvorani United Center zarisal prešeren nasmeh. "Dončić lahko v igro vključi toliko različnih stvari. Lahko omenim samo njegove podaje, pregled igre in manipuliranje z obrambo. Fizično je zelo močan in ima edinstveno sposobnost, da se lahko vključuje sam, lahko pa tudi soigralcem bistveno olajša igro," je po tekmi v Chicagu domači trener Billy Donovan hvalil najboljšega strelca lige NBA.

Luka Dončić in P. J. Washington sta tako doživljala zaključek srečanja, ki sta ga spremljala s klopi.  | Foto: Guliverimage Luka Dončić in P. J. Washington sta tako doživljala zaključek srečanja, ki sta ga spremljala s klopi. Foto: Guliverimage

Prvi zvezdnik Dallasa se je iskreno razveselil prepričljive zmage (127:92), ki je utrdila samozavest Kiddovih varovancev. To je še kako dobrodošel podatek pred napornim nadaljevanjem sezone, ko jih že v noči na četrtek čaka nov zahteven izziv, saj v Teksas prihaja zmag lačen Golden State.

Najboljša četrtina Dallasa v tej sezoni?

Košarkarji Dallasa so pripotovali v Chicago z jasnim ciljem. Prišli so po novo zmago, s katero bi nadaljevali pozitivni niz in se približali mestom, ki vodijo neposredno v končnico. In res. Začeli so tako suvereno, da so v vetrovnem mestu odigrali popolno uvodno četrtino, s katero so odpihnili nemočne gostitelje.

Dogajalo se je marsikaj, ekipa Dallasa je spominjala na dobro naoljen stroj, ki je bil tako sproščen in razigran, da so se v očeh najbolj optimističnih navijačev že obudile sanje, s katerimi so imeli opravka že ob zadnjem nizu sedmih zaporednih zmag. Takrat se je govorilo marsikaj, a je nato rezultatsko veliko manj uspešno nadaljevanje ohladilo evforične oboževalce Luke Dončića in Dallasa. Po takšni predstavi, kot so jo Telički pokazali v Chicagu, govora je zlasti o uvodnih 12 minutah, pa so Mavericks znova predstavili širok potencial, s katerim bi lahko to sezono prekrižali načrte še mnogim velikanom in favoritom.

Odkar je dopolnil 25 let, ne preneha navduševati s trojnimi dvojčki. | Foto: Reuters Odkar je dopolnil 25 let, ne preneha navduševati s trojnimi dvojčki. Foto: Reuters Kaj se je sploh dogajalo na parketu? Čeprav ni Kyrie Irving v prvi četrtini prispeval niti ene točke, je šlo Dallasu kot po maslu. Prednost je marljivo rasla vsako minuto, na koncu so Mavericks dobili prvo četrtino kar s 44:16! In to v slogu, saj je ob zvoku sirene zadel trojko Josh Green.

Na parketu je najbolj izstopal Luka Dončić. Trenutno najbolj vroči posameznik lige NBA, o tem pričajo tako številke kot tudi prejeta priznanja, ki jih je v zadnjem obdobju vse več, se je poigraval s tekmeci. Zgolj v uvodnih 12 minutah je prispeval 15 točk, 6 asistenc in 6 skokov! To je izkupiček, ki bi si ga želel marsikdo na tekmi lige NBA, samozavestnemu Slovencu pa je uspel že na začetku srečanja.

Daniel Gafford je na zadnjih štirih tekmah zadel 28 zaporednih metov iz igre. To je novi rekord lige NBA od leta 1996. Absolutnega (35), dosegel ga je leta 1965, si lasti legendarni Wilt Chamberlain: 

Obramba Chicaga se je Dončića lotila s podvajanjem, a je prvi strelec lige NBA vselej našel rešitev, kako to izkoristiti v korist ekipe. Marljivo je iskal proste soigralce, zlasti najbolj visoka. Sprva je s podajami pod koš razveseljeval Daniela Gafforda, ki je bil znova nezgrešljiv in postal nosilec novega rekorda, saj od leta 1996 v ligi NBA ni bilo junaka, ki bi zbral več zaporednih zadetih metov iz igre (Gafford je že pri 28), nato pa še novinca Derecka Livelyja II. Mladi center je na prejšnji tekmi v Detroitu manjkal, tokrat pa se je vrnil in bil ekipi v ogromno pomoč.

Dončić je na klubski lestvici košarkarjev Dallasa, ki so dali največ trojk v ligi NBA, že drugi (1143 trojk). Pri 25 letih je prehitel Jasona Terryja (1140). Rekorder je Dirk Nowitzki:

Dončićeve filigranske podaje, ob katerih sta bila izražena njegova košarkarska inteligenca in občutek elegance, s katerim se lahko v ligi NBA pohvali le malokdo, so delale razliko. Chicago je bil razglašen, najvišji košarkarji Dallasa so jih spravljali v težave, obenem pa so zaigrali zavzeto in premišljeno še v obrambi. Biki, ki niso bili pri metu, čeprav so računali tudi na najbolj vročega igralca vzhodne konference DeMarja DeRozana, so v prvi četrtini dosegli klavrnih 16 točk.

Chicago se je najbolj približal na –18

Ko se je Dončić na začetku druge četrtine že tradicionalno preselil na klop, je Chicago za trenutek le začutil malce več svobode in začel v napadu povzročati težave. Z delnim rezultatom 7:0 se je malenkostno približal Dallasu, ki je znal po nekaj kriznih minutah tudi brez Dončića vzpostaviti ritem, s katerim je zadrževal ogromno prednost. Ko je sredi četrtine vstopil v igro še motivirani slovenski velemojster, je hitro zaživela radoživa distribucija všečnih asistenc. Najbolj sta jih izkoriščala centra Gafford in Lively.

Daljše obdobje, ki ga je prebil na klopi, je očitno ohladilo Dončića, kar zadeva njegove točke v napadu. Do konca prvega polčasa, ki ga je Dallas dobil za okroglih +20, čeprav je v drugi četrtini vsega skupaj dosegel le 18 točk, se ni več vpisal med strelce, se je pa po drugi strani toliko bolj približal trojnemu dvojčku. Prvi del je končal pri 15 točkah, 9 asistencah in 8 skokih!

Prvič, odkar je dopolnil 25 let, Luka Dončić na srečanju lige NBA ni dosegel vsaj 30 točk. | Foto: Reuters Prvič, odkar je dopolnil 25 let, Luka Dončić na srečanju lige NBA ni dosegel vsaj 30 točk. Foto: Reuters

Dončićeva rapsodija se je nadaljevala tudi v tretji četrtini. Nesebično je delil asistence, hkrati ujel kar nekaj žog tako v obrambi kot tudi napadu, tako da je že kmalu ob vstopu v drugi polčas dočakal trojni dvojček. Že sedmi zapored! Ob nekoliko slabšem metu iz igre, proti koncu dvoboja je bila roka vedno bolj nemirna, pa mu je do nadaljevanja neverjetnega podviga, že sedmega trojnega dvojčka ob najmanj 30 doseženih točkah, zmanjkalo le malo. Le tri točke. Želel jih je doseči, prebil na parketu še polovico zadnje četrtine, čeprav je imel Dallas v žepu že prednost, višjo celo od 30 točk, a mu ni uspelo.

Nekajkrat se je tudi malce prisilil ob metih za tri točke, vrgel jih je kar 15, zadel pa šest, kar je za ostrostrelce z razdalje še vedno zelo solidnih 40 odstotkov, in s tem malce pokvaril splošni vtis. Vseeno je bil toliko slajši pogled na semafor in zadovoljstvo vse ekipe.

Kidd: Ko bo Dončić končal kariero, bo videl ...

Dallas je ob najboljši obrambni predstavi v tej sezoni, tako malo košev še ni prejel, dosegel nepričakovano visoko zmago v Chicagu, Dončić pa se je zadovoljil s 27 točkami, a tudi kraljevskim dodatkom, 12 skoki in kar 14 asistencami, s čimer je le še potrdil življenjsko formo.

Pozdrav prijateljev, Slovenca Luke Dončića in Črnogorca Nikole Vučevića. Konec avgusta bosta sodelovala na poslovilnem spektaklu Gorana Dragića v Stožicah. | Foto: Guliverimage Pozdrav prijateljev, Slovenca Luke Dončića in Črnogorca Nikole Vučevića. Konec avgusta bosta sodelovala na poslovilnem spektaklu Gorana Dragića v Stožicah. Foto: Guliverimage

Ker ga zmage ekipe veliko bolj osrečujejo kot individualna statistika, ga neuspešni lov na vsaj 30 doseženih točk ob tem, ko je šest minut pred koncem srečanja odšel dokončno na klop, ni kaj dosti potrl. Bil je srečen kot že dolgo ne, Dallas je pokazal podobo, kot si jo lahko Dončić le želi. "Želi si najbolj zmagovati," je o Dončiću povedal njegov trener Jason Kidd. "Ne vem, ali mu osebne številke danes sploh kaj pomenijo. No, ko bo končal kariero in se upokojil, bo videl, kako je igral tekme na drugačni ravni kot drugi," je poudaril Kidd.  

Brez točk le Powell, Golden State zmagal brez Curryja

Na seznam strelcev se je vpisalo kar 13 košarkarjev Dallasa. Brez točk je ostal le tretji center Dwight Powell, čeprav ni manjkalo veliko, da bi zadel koš tudi on, a je zapravil enega izmed "zicerjev". V zadnji četrtini se je razigral mladi Jaden Hardy, dosegel v dobrih sedmih minutah kar 11 točk, pred tem je nekoliko izboljšal statistiko Irving (14 točk), poleg Dončića pa sta se v strelski "klub 20" vpisala še stanovska kolega Lively II (22) in Gafford (20). Pri gostih je bil na koncu najboljši strelec Turek Onuralp Bitim (17).

Golden State, ki bo v noči na četrtek gostoval v Dallasu, je upravičil vlogo favorita proti San Antoniu. Čeprav je zaigral brez najboljšega strelca Stephena Curryja, je na krilih Jonathana Kuminge (21 točk) in Klaya Thompsona (20) premagal varovance Gregga Popovicha, pri katerih se je po krajši odsotnosti vrnil na parket Victor Wembanyama ter se izkazal s 27 točkami in 14 skoki.

Zabijanje Jacksona-Davisa čez Wembanyamo:

Francoski orjak vseeno ni mogel preprečiti spektakularnega zabijanja z eno roko, ki si ga je privoščil novinec bojevnikov Trayce Jackson-Davis (13 točk in 10 skokov) ter poskrbel za enega izmed vrhuncev večera.

Košarkarji Phoenixa so v gosteh ugnali Cleveland (117:111) in ohranili tesno prednost pred Dallasom na lestvici zahodne konference. Kevin Durant je bil s 37 točkami prvi strelec večera v ligi NBA, Devin Booker, ki je odpravil poškodbo desnega gležnja in se vrnil na parket po štirih izpuščenih tekmah, jih je dodal 27. Sonca so v drugi četrtini zaostajala že s 44:63, a je nato sledil preobrat gostov iz Arizone. Pri gostiteljih, ki niso mogli računati na pomoč Donovana Mitchlla, je bil najbolj razpoložen Darius Garland (30).

Jokić že 126., Cunningham prehitel Thomasa

Poleg Luke Dončića je trojni dvojček v noči na torek dosegel tudi Nikola Jokić. Najboljši košarkar Denverja, ki to sezono brani naslov prvaka, je prispeval proti Torontu 35 točk, 17 skokov in 12 asistenc. To je že njegov 126. trojni dvojček v karieri. Nuggets so premagali Raptorse s 125:119. Po prvem polčasu so zaostajali za 17, a nato poskrbeli za preobrat. Branilci naslova so po premoru zaradi All Star spektakla zmagali kar devet od desetih tekem.

Detroit je premagal Charlotte s 114:97, Cade Cunningham pa je postavil novi rekord franšize, saj je na svoji 54. tekmi v ligi NBA zbral 1200 točk in 400 asistenc. Prejšnji rekorder, legendarni zvezdnik Isiah Thomas, je v sezoni 1984/85 potreboval eno več. Detroit je zmagal šele 11. v tej sezoni.

Liga NBA, 11. marec:

Lestvica:

Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Izjemni Dončić do novega velikega rekorda, v Detroitu je zavrelo #video
Giannis Antetokounmpo
Sportal Davis blestel ob zmagi nad Minnesoto, Bucks ugnali Clipperse, poškodba Senguna
Ne spreglejte